[#1] QUAKE+AGA+APOLLO1240/40
HELO!
Jak wygląda sprawa z quakiem na amidze 1200 aga i apollo40/40?:
U mnie quake się wiesza jak bym nie ustawił.
Zawsze wyskakuje ---QUAKE RENDER ERROR -I NUMER GURU ZACZYNA SIĘ
ZAWSZE OD 8 PARĘ ZER I KOŃCÓWKA A,3,4,,8.
Mam już trzecią kartę apollo i z każdą tak samo.
Co może powodować taki stan rzeczy?
p.s.programy na koproca np. ARTEFECT V.4.0 chodzą normalnie.
dzięki za wszelką pomoc
pozdrawiam!

[#2] Re: QUAKE+AGA+APOLLO1240/40

@phl22, post #1

Znajomy uzywa Apollo 040/50 oraz oryginalnego pliku z plyty (nie uzywa innych portow) i jest wszystko OK.
[#3] Re: QUAKE+AGA+APOLLO1240/40

@phl22, post #1

Dziwne , bo u mnie na APOLLO 1240/40 chodził dobrze.
Quake się nie uruchamia jeżeli nie masz koproca.
Zobacz czy nie masz uszkodzonych bibliotek matematycznych ( wszystkie z przedrostkiem math....(coś tam )...library).
Włąśnie napis render error świadzy żę możesz mieć coś nie tek z koprocem, a ile masz ramu.

P.S mieszkam w gliwicach (możesz wpaść ) a dziś o 16.00 jest spotkanie GGUA jak chcesz to wpadnij to jakoś Tobie pomożemy.
[#4] Re: QUAKE+AGA+APOLLO1240/40

@olo, post #3

hi!
co jest dziwne :quake działa mi ale gdy chłodzę płytę głowną,troche to
dziwne ale z chłodzeniem pogram parę godzin a bez wiesza się przy początku

[#5] Re: QUAKE+AGA+APOLLO1240/40

@phl22, post #4

Chłodzisz płytę główną Amigi?
W jaki sposób coś takiego się robi, i który układ jest najbardziej chłodzony?

[#6] Re: QUAKE+AGA+APOLLO1240/40

@ArtPo, post #5

Mam amigę w tower-ce ,ściągniętą obudowę i chłodzę ;)
a najgorszą rzeczą która mi się przegrzewa to układ ALICE .

[#7] Re: QUAKE+AGA+APOLLO1240/40

@phl22, post #6

Jest prawie czwarta rano (a może w nocy - kto go tam wie...) i ledwo widzę na oczy, ale jak już wlazłem na ten amigowy padół łez to co mi tam, coś się napisze ;)

Mam dwie amigowe płyty główne (o ile _całą_ Amigę bez karty turbo można tak nazwać) i na obydwu układ ALICE jest prawie zimny, po kilku minutach od włączenia, nagrzewa się zaledwie tak, że jest ledwo letni. Co może się wydawać nieco dziwne gdy przypomnimy sobie że ALICE zawiera w sobie coppera i blittera, które cały czas pracują (bo i mają _co_ robić), a to zapewne z czystej złośliwości dla posiadaczy kart graficznych i zwolenników "portowania" systemu operacyjnego napisanego specjalnie dla Amigi (i jej architektury) na grzyba i to jeszcze grzyba, który nie jest grzybem a najzwyklejszą fruwającą kobyłą ;)

A tak na serio, najbardziej grzeje się LISA i przetwornik video (DAC) i to zależnie od wersji i konkretnego egzemplarza. W Amidze były montowane BT101, ADV101 (wymagały zewnętrznego układu napięcia odniesienia 1.2V - układ/dioda LM385) i VP101, który to napięcie odniesienia ma wbudowany w sobie. Każdy z tych układów zachowuje się inaczej, niektóre są zupełnie zimne, inne potrafią parzyć chociaż pracują w identycznej konfiguracji. Szczególnie te montowane w scandoublerach Micronika lubią się grzać, oj lubią, a mają dodatkowo i zupełnie niepotrzebnie podniesiony prąd odniesienia (i pobór mocy) o około 30%.

[#8] Re: QUAKE+AGA+APOLLO1240/40

@ArtPo, post #7

hi!
mam chyba uszkodzoną płytę główną,bez chłodzenia i apollo i tryby vga,
jeśli nie grzeję płyty i nic mi nie dziala.no system chodzi ok. 2 minut i
się zamraża.
pozdrówka

[#9] Re: QUAKE+AGA+APOLLO1240/40

@phl22, post #8

sorki -napisałem grzeję ;) - A MIAŁO BYĆ CHŁODZĘ

[#10] Re: QUAKE+AGA+APOLLO1240/40

@phl22, post #9

W porząsiu. Jak już porządnie zagrzejesz, to niektórzy polecają Tonic z lodem - podobno najlepiej chłodzi... ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem