[#1] Muzyka z Amisiowych gier na mp3
Podajcie tytuły gier w których była fajna/ciekawa/zaje*ista muzyka. Chcę stworzyć CD-MP3 z takim thebestofem - oczywiście dla celów NIE komercyjnym. Dzięki!
[#2] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@Kokos, post #1

Lotus III :)
[#3] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@Kokos, post #1

Oscar na CD32 (level Horror) :)
[#4] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@PL, post #2

A zwłaszcza track 4 - Space Ninja ;)
[#5] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@mailman, post #4

space ninja? raczysz żartować! title tune i maiami ice - bez dwóch zdań! (wysmażyłem nawet zaje*isty cover maiami ice w ahxie ;)
[#6] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@Kokos, post #1

jaguar, flashback, pinball dreams, p. illusions, slam tilt, settlers (ale to się na cd nie nadaje ;), hook, no i... dune2 blahblahblah:)
[#7] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@Kokos, post #1

Ja bym polecil modul z gry dynAMIte - normalnie w... w kosmos :)
[#8] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@Kokos, post #1

Pomysł nie jest nowy, ktoś już kiedyś na taki wpadł ()

A co do tytułów gier to można wymieniać długo, z pamięci mogę wymienić na przykład takie gry, w których muzyka mi się podoba:

Fury of the Furies,
Agony,
Shadow of the Beast 3,
Legend of Kyrandia,
International Karate+ (wszystkie ze wszystkch wersji gry :)

Slam Tilt,
Pinball Fantasies,
Lotus 2, Lotus 3,
Crazy Cars III (jak i Lamborghini),

Dungeon Master 2,
Ishar 2,
Alien Breed 2 oraz Alien Breed Tower Assault (tytułowe),
Body Blows i Body Blows Galactic,
Overdrive,
Assasin (tytułowy),
Super Frog,

Walker,
Blastar,
Project-X,
Benefactor (tytułowy, z menu i moduły ze świata pierwszego i 'egipskiego')
Galaga Deluxe,
Cannon Fodder 1 i 2, Sensible Golf, Sensible Soccer i SWOS (tytułowe i menu),
Mortal Kombat I i II (tytułowe i niektóre z walk),
Street Fighter 2 (tytułowy i wszystkie z walk),
Capital Punishment (tytułowy),

PSV Eindhoven (tytułowy),
Turrican 2,
Desert Strike (tytułowy),
Kajko i Kokosz (tytułowy),

UFO: Enemy unknown,
Reunion,
The Settlers,

Dune 1 i 2 (wszystkie moduły z tych gier :).
Hired Guns,
Lost Patrol,
Sabre Team,
Dream Web,

First Samurai,
Second Samurai,

Chambers of Shaolin,
Fightin Spirits (tytułowy),
Harley Davidson (tytułowy),

Nick Faldo's Golf (tytułowy),
The Secret of the Monkey Island (tytułowy),
Moonstone (niezły klimat :),

Chuck Rock 1 i 2 (tytułowy w jednej części był niezły),
Brian the Lion (tytułowy i niektóre z gry),
Wolfchild (tytułowy i z poziomów z gry),

Zool 2 (tytułowy),
Lion King (tytułowy i z gry),
Prince of Yolkfolk,
Ugh,
Cytadela (tytułowy),
Flashback (tytułowy i niektóre z gry),

Dojo Dan (tytułowa oraz muzyczka z poziomu nr 3),
Heimdall 2 (tytułowy),
Breathless (tytułowy i niektóre z poziomów),
Chaos Engine (tytułowy)
Crazy Football (tytułowy),
SWIV (tytułowa i Highscrore),
Magic Pockets (tytułowa),

Ambermoon (muzyczka z harfy)

i tysiące innych ;)

Polecam strony o muzyce z gier (adresy w Teleporcie, który czeka na aktualizację) oraz strone twórcy muzyki do wielu amigowych gier - Allister Brimble:

[#9] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@Kokos, post #1

UFO (ale wersja ECS, bo wersja AGA miała zbyt spokojną muzykę, BTW, wie ktoś jak zamienić te moduły, żeby wersja AGA miała muzykę z wersji ECS?? (są w jakimś dziwnym formacie)
Dune I. FRONTIER (ZA...BISTA MUZYKA), JaguarXJ220, Lotus, Slam Tilt, Reach for the Skies (j.w)
[#10] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@Kokos, post #1

dune1,escape from colditz,lemmings,
mig-29,lethal weapon,dizzy...
[#11] Re: Hej Tutaj! :D

@Kokos, post #1

O to moje typy:

- Super Stardust !!! To jest wypasior, mam wszystkie w postaci *.mod, więc jak chcesz daj mi znać na maila. Zwłaszcza level wodny 2, i bossowie
- Turrican3 muza z CraneBossLevel, tam gdzie masz czołg na wysypisku
- Może być jeszcze Micro Cosm, ale to trzeba mieć emulatorCD32, też mam mody do tego, kiedyś ripowałem na amidze1200 na emulku, i skopiowałem sobie do pc'ia przez dyski, więc jak chesz dawaj znać.
- Na pewno Arabian Nights
- Chaos Engine - tytułówka i loading
- może być Balsteroids
- Pinball Phantasy,
- Slam Tilt, ale można powiedzieć że jest bardzo nową grą
- TraumaX, clickboom'a ma wypasior muzę, ale prawdopodobnie nigdzie nie znajdziesz.
- Fury Of the Furies

Wszystkie powyżej mam gdzieś na hd-pc, bo używam ich przy tworzeniu swoich gier. Przydatne są :), a w creditsach zawsze piszę Amiga Scene :P

Więc, pukaj do mnie szeroko ;) jakby cuś
[#12] Re: Hej Tutaj! :D

@Buzgoth, post #11

Wydaje mi sie ze duza atrakcja moze byc utwor ktory co prawda nie znalazl sie w grze ale jest nia inspirowany, autorstwa Bjorna Linne - Alien Breed 3D w formacie audio lub mp3 :)))
[#13] Re: Hej Tutaj! :D

@Buzgoth, post #11

Super Stardust !!! To jest wypasior, mam wszystkie w postaci *.mod, więc jak chcesz daj mi znać na maila.

Mało osób wie, ale tytułowy moduł z tej gry jest ośmiokanałowcem :)
[#14] Re: Hej Tutaj! :D

@mailman, post #13

a tu mnie nie zaskoczyłeś :) wiem o tym :P
[#15] Re: Hej Tutaj! :D

@Buzgoth, post #14

Napisałeś, że masz wszystkie w postaci *.mod. Protrackerowski .MOD nie przyjmuje więcej niż cztery kanały, więc ten tytułowy masz jakiś skonwertowany chyba :)
[#16] Re: Hej Tutaj! :D

@mailman, post #15

Na www.modules.pl są tracki ze starych gier. Poszukajcie! ;)

[#17] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@Kokos, post #1

Nie wiem czy nie będę się powtarzał... Here we goes:

Jim Power (dla tej muzyki warto przejść grę)
Ambermoon
Diggers (fajny spokojny track w czasie gry, ale się nie nadaje)
Legends
Slam Tilt

Czuję, że coś przeoczyłem... Hmmm... a może jakiś c64-games-music-kool-pack?
Pozdrawiam!

[#18] Re: Hej Tutaj! :D

@mailman, post #13

> Mało osób wie, ale tytułowy moduł z tej gry jest ośmiokanałowcem

[#19] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@BagoZonde, post #17

dla ludzi zpecetowionych polecam ta stronke
http://www.2kgames.com/civ4/home.htm
i nacisniecie "game info" uslyszym wtedy remix glownego motywy z civilization (cholerny wieczny film tak samo jak frontier. ze tez musieli stworzyc takie gry:D ).

[#20] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@jimiche, post #19

Muzyczka z:Mobile Warfare,Dynatech oraz mod.foundationmenu z Foundation.

[#21] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@jimiche, post #19

dla ludzi zpecetowionych polecam ta stronke
http://www.2kgames.com/civ4/home.htm
i nacisniecie "game info" uslyszym wtedy remix glownego motywy z civilization

To nie jest remix, tak zaczyna się Civilizacja IV :D , zresztą w Civ IV znajdziemy wiele utworów znanych z Civ I :)
[#22] Re: Hej Tutaj! :D

@mailman, post #13

Według mnie dziwniejsze niż osiem kanałów (które były używane w niektórych grach) jest to, że moduł jest w formacie Scream Tracker III (S3M). To chyba jednyna gra mająca muzykę w takowym formacie, gdyż format jest "typowo PC-towy".

--

A swojâ drogâ w sprawie dziwnych rzeczy, to do gry Theme Park (wersja AGA) uűyto zwykîego formatu MIDI.

Ostatnia modyfikacja: 01.12.05 14:23
[#23] Re: Hej Tutaj! :D

@Solo Kazuki, post #22

> Według mnie dziwniejsze niż osiem kanałów (które były używane w niektórych grach) jest to, że moduł jest w formacie Scream Tracker III (S3M). To chyba jednyna gra mająca muzykę w takowym formacie, gdyż format jest "typowo PC-towy".

Mnie bardziej interesuje ten super szybki player użyty w grze SuperStardust, bo normalnie jak się odpali tego modka w 12-kanalach na gołej A1200 bez pamięci fast to się z lekka dusi, a ta gra działa właśnie na gołej A1200 i modek piknie sobie gra.

Ja znam jeszcze grę Trapped i kilka demek oczywiście na Amigę gdzie użyta jest muzyka w takim i podobnym formacie Fasttracker (XM), jednak playery do Screamtrackera ]I[ (S3M) na Amidze są zdecydowanie szybsze od (e)XM.

>A swojâ drogâ w sprawie dziwnych rzeczy, to do gry Theme Park (wersja AGA) uűyto zwykîego formatu MIDI.

Doom i Heretic używają MIDI i wersje na Amigę też mają do tego zewnętrzny player MIDI, a sampel jak wiadomo jest dostępny na Aminecie i piknie to sobie gra.

Ech szkoda, że nie ma z tego użytego engine jednego i drugiego jakiś prostych playerów :(

[#24] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@Kokos, post #1

Moim zdaniem muzyka z gry OnEscapee zasługuje na uwagę.

[#25] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@Olo, post #21

masz sie do czego przyczepic.. ze nie remiks... muza to w sumie motyw z jedynki... a ze jest w 4 nie sprawdzalem. civ3 jakos mi nie podeszlo nigdy tak samo najprawdopodobniej bedzie z 4... i o zgrozo najbardziej mnie denerwowala w 3 grafika, jak dlamnie nieczytelna.

[#26] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@Kokos, post #1

GODS - into the wonderfull.

[#27] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@martinflash, post #26

No GODS to jest fenomen ( takie minimalistyczne formy samplowe... stasuje w elektornice... takie retrospekcyjne akcenty....itp.....
Jak by kogos interesowało sa bardzo dobre covery z amigowych gier....
na www.amigaremix.com

Naprawde warto.... =)

[#28] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@RipHead, post #27

Chyba sie powtorze ale najpiekniejsza muzyka z gry jaka slyszalem jest w pierwszej czesci "Dune". Szkoda ze w calej grze sa tylko 3 moduly, ale oddaja niesamowicie klimat (szczegolnie ECOLOVE). Ciekawostka jest to ze zostaly zrobione w dziwnym formacie "TFMX" czy jakos tak... Ja osobiscie nagralem sobie je na CD i slucham przy nauce. Dune na PC tez miala fajna muzyke (bylo jej troche wiecej) ale to byly midy, i duzo zalezalo od karty dzwiekowej...

A swoja droga to fajna muzyka byla w takiej grze z wytworni Cinemaware "It came form the desert"

[#29] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@Lorak, post #28

Ciekawostka jest to ze zostaly zrobione w dziwnym formacie "TFMX" czy jakos tak...

A skąd takie rewelacje? Moduły z Dune to StarTrekkery (odmiana ProTrackera), a nie żadne TFMX. Z gry można je wyciągnąć bez większego kłopotu, a jakbyś dobrze się postarał to nawet bezpośrednio z dysków z grą je uruchomił.
[#30] Re: Muzyka z Amisiowych gier na mp3

@mailman, post #29

Dokladnie sie zgadzam, w pierwszej czesci dune .... byl natywny format protrackera..... "StarTrekker"
zas w dune 2 byl format calkowicie innowacyjny ktory chyba w zasadzie nie mial w zadnej innej grze zastosowania.... "MAXTRAX" MXTX
Ale z dune 2 tez swietny backgroundowy ambiencik lecial, cos niesamowitego....
nawet przekonwertowalem sobie deliplayerem.... na mp3....
w zasadzie mam zarejestrowana wersje i moge wszystko sobie przekonwertowac.... =) kazdy z 200 ponad formatow amigowskich do mp3....
http://www.deliplayer.com/

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem