[#1] [OT?] Doom na komórki
Właśnie ukazał się Doom na telefony Sony Ericsson P800/P900. Nieco wcześniej ukazały się również odpowiednie porty dla komórek z serii 60 czyli Nokii 3650, 3660, 6600, 7650 oraz N-Gage i Siemens SX1.
Szczęśliwi posiadacze tych modeli którzy chcą sobie pograć muszą zaopatrzyć się w port EDoom oraz oryginalny .wad z gry. Warto dodać, że doskonałym uzupełnieniem grafiki jest ośmio kanałowy dźwięk.
Przykładowe screeny: Screen 1, Screen 2, Screen 3, Screen 4

Tak się teraz zastanawiam, na Amigę się "nie dało" (swego czasu), a teraz na komórkach to lata..., jakie są w tych komórkach procesory i chipy graficzne?
[#2] Re: [OT?] Doom na komórki

@SirLEO, post #1

CPU są dużo potężniejsze niż w najbardziej wypasionych Amigach 68K a grafiki mocnej nie potrzeba, bo po pierwsze Doom nie używa akceleracji 3D a po drugie rozdzielczość jest mała.
[#3] Re: [OT?] Doom na komórki

@Jacek Rzeuski, post #2

W sumie coś o tych ARMach słyszałem, nawet z 400MHzów mają...
[#4] Re: [OT?] Doom na komórki

@SirLEO, post #1

JA miałem już okazje widzieć tę grae (tak na żut oka)
[#5] Re: [OT?] Doom na komórki

@Mleko, post #4

Fajnie, fajnie (?)... Niedługo będą RTS-y i inne takie... Może Q3? Black Crypt? Cóż... Wąż zjada własny ogon, jak to mówią... Wg mnie można to potraktować jedynie jako ciekawostkę - bo imho telefon służy do dzwonienia... Ale to tylko imho...
Pozdrowienia,
Drakon

[#6] Re: [OT?] Doom na komórki

@SirLEO, post #1

mnie tylko zastanawia gdzie są wad'y do gry?
na kartach flash?.. przeca one są wolne.

correct me if I'm wrong....
[#7] Re: [OT?] Doom na komórki

@SirLEO, post #1

mam p800 i mam dooma na niego -fakt chodzi i to niezle - Doom na komorczaki ukazal sie bardzo dawno- juz na Nokii9210 byl - i to w calych 640x200
[#8] Re: [OT?] Doom na komórki

@SirLEO, post #1

Gdzie mozna zakupic port Doom'a dla Nokii 66xx.
[#9] Re: [OT?] Doom na komórki

@Amig_OS, post #8

[#10] [OT] Doom na Commodore 64

@SirLEO, post #1

Nie rozumiem języka, w którym jest napisany news na niżej podanej stronie, ale tytuł newsa raczej jednoznacznie określa o co chodzi:
http://polarboing.com/article.php?sid=2302

Jeśli ktoś rozumie co tam napisano proszę o przetłumaczenie. Ciekaw jestem jak ten Doom na Commodore64 chodzi i czy w ogóle istnieje czy ma dopiero powstać :)
Nie orientuje się czy Doom na C64 to "coś nowego" czy nie, ale zupełnie przypadkowo natknąłem się na ten temat na sieci i pomyślałem, że tutaj wrzuce jako ciekawostke ;)

[#11] Re: [OT] Doom na Commodore 64

@grxmrx, post #10

Wspomne tylko ze nazwa Doom na C64 juz pojawila sie pare lat temu. Byla to gra ktorej sterowanie przypominalo niektore gry RPG, za pomoca strzalek mozna bylo wybierac kierunek i napotykalo sie jakies potwory ktore nalezalo zlikwidowac. Oczywiscie gra nie miala nic wspolnego z 3D.
[#12] Re: [OT] Doom na Commodore 64

@grxmrx, post #10

supercpu ma procek taki jak snes, wiec jesli mieli źródła ze snesa
to skompilowali ale nie wiem jak z grafiką
[#13] Re: [OT] Doom na Commodore 64

@rzookol, post #12

A ja kiedys widzialem fotke z Dooma na ZXSpectrum - rosjanie to zrobili i gra dziala! Grafika oczywiscie nie jest w 256 kolorach.:)

[#14] Re: [OT] Doom na Commodore 64

@grxmrx, post #10

No tak, ciekawy wątek się zrobił. :)

juz na Nokii9210 byl - i to w calych 640x200
Noo, faktycznie niska rozdzielczość, ja na 040/50 odpalałem w 320x480.

W tym komciu64 Doom ma dzialac raczej pod warunkiem posiadania tego SuperCPU (20MHz) i ramu w simmach.
Dooma na Spectrum mam, jest na mojej składance DoomPack, są na niej porty Dooma, Heretica i Hexena na różne komputery.
Ten Doom na Spectrum ma 2 kolory, zależy od trybu. Postaram się go odpalić i porobić kilka shotów, ale ciężko idzie bo nie mam okienkowego emulatora, któryby odpalał pliki TRD. Nie jest to taki, jak normalny Doom, nie ma WADa.
[#15] Re: [OT] Doom na Commodore 64

@SZAMAN, post #13

A tego Dooma na Spectrusia zrobił nie kto inny jak sam Exploder ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem