[#1] Problemy z klawiaturą
Witam!

Mam problem ze sterowaniem z klawitury we wszelkich grach DOOM'o podobnych. Problem polega na tym, że po kilku wirtualnych metrach postać się zatrzymuje i aby kontynuować chód/bieg musze puścić i jeszcze raz wcisnąć klawisz kierunkowy strzałki. Sytuacja ta nieustannie sie powtarza. Podobny efekt występuję przy korzystaniu z pozostałych strzałek kierunkowych. Czym to może byc spowodowane? Czy może to byc błąd Mickronikowego interface'u klawiatury? Mój konfig to A1200, Apollo 040/40, Infinitiv Tower.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Amigos

[#2] Re: Problemy z klawiaturą

@Amigos, post #1

Echh, znów ten sam problem...
Miałem to samo, bo też miałem/mam Infinitiv (też z Apollo)
Niestety, interfejs Microniku nie rozpoznaje wciśnięcia dwóch klawiszy jednocześnie. Najlepszy interfejs do podłączenia klawiatury od blaszanki to interfejs GIFTu. Zakłada się go na układ obsługujący klawiaturę i mozna o nim zapomnieć. Jest szybki, bezbłędnie odczytuje klawisze i pozwala na wciskanie kilku klawiszy naraz. Gdyby nie on, nie dałbym rady skończyć Wing Commandera
[#3] Re: Problemy z klawiaturą

@Amigos, post #1

Tez tak mam. Musisz zmienic interface klawiatury. A co do dooma to graj joystickiem a na klawiaturze uzywaj tylko czterech klawiszy "<" jako strafe left i ">" strafe right (czyli poruszanie sie na boki w celu unikniecia strzalow przeciwnika) i "Shift" jako przyspieszenia oraz spacji. Joystick w polaczeniu z "Shiftem" daje duzo wiekszy dynamizm gry niz uzywanie klawiszy kursorow. Jeszcze lepszy efekt daje gra myszka. Np. w Quake granie klawiszami jest bez sensu (nawet na sprawnej klawiaturze), oczywiscie ze strafe i spacji niestety nie mozna zrezygnowac...
[#4] Re: Problemy z klawiaturą

@Andrzej Drozd, post #3

W takie gry najlepiej gra się myszką, precyzja ruchów jest największa. Jakiś "wymiatacz" i "drzwi" na klawiaturze, a poruszanie się na gryzoniu. LMB do przodu, RMB to tył lub strafe. Do tego trzeba zablokować reakcję na przesów pionowy i jazda. ;) Gdyby tak Heretic Elfa miał taką możliwość, a każdego naciśnięcia prawego klawisza nie interpretował jako dostępu do menu...

[#5] Re: Problemy z klawiaturą

@OSH, post #2

Polecam interface Vector......zaklada sie go na uklad sterujacy klawierka....nigdy nie mialem z nim problemow. Wszystkie Doomklony chodza bez problemu.....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem