@mailman,
post #21
To już jest problem tego kogoś. Nigdzie nie jest napisane, że skoro mam komputer a nie mam dochodów to mam przyzwolenie na piractwo. Posiadając komputer trzeba się liczyć z tym, że oprogramowanie do niego kosztuje.
Wiesz co, to ja się zapytam ciebie, jakie masz zdanie na temat piracenia Windowsa. Tylko nie wykręcaj się, nie chodzi mi o żaden inny program tylko o Windows. Jak wszyscy wiemy, znajomy każdemu facet ma taki majątek, że chyba nikt go obecnie nie jest w stanie obliczyć. W każdym bądź razie kwota ta przekracza majątek wielu państw na świecie, a polaczków to on sobie może kupić za to co ma w tylniej kieszonce - tej na tyłku. I mając taką sytuację małomięki nie jest w stanie przez tyle lat wypuścić systemu bez błędów, co więcej prawie chwalą się tym że ich system posiada ileśtam tysięcy byków i bez żenady co jakiś czas (i to dosyć często bo co rok albo dwa) wypuszczają nową wersję swojego gniota, która oczywiście jest już super i w ogóle.
I niech mi nikt nie mówi, że nie musi się tego kupować, że kupuje ten co chce. Dobrze wiemy że jak ktoś chce się utrzymać przy życiu (obojętne w jakiej branży) to musi mieć i nową windę i do niej cały nowy komputer z prockiem kilkaset megaherców (bo innych nie ma) z pamiątką 256 MB i HD 40 GB, a wszystko po to aby zapuścić gniota do księgowości i wydrukować jakieś zestawienie.
To wszystko co napisałem to truizm - oczywistość o której wszyscy wiemy, ale napiszę ci jakie potrafi być zaślepienie (nie chcę pisać głupota), które całej tej sytuacji towarzyszy. Jakiś czas temu w kościele do którego chodzę, w jednym z kazań, ksiądz który je mówił, przedstawił naszego "bohatera" jako nieomalże przykład do naśladowania - człowieka, który dzięki swojej ciężkiej pracy osiągnął sukces godny (przynajmniej w jakimś tam stopniu) podziwu.
Ja nie mam co do takich spraw żadnych wątpliwości i takie "sukcesy" są dla mnie kradzieżą, a piractwo jest wobec tego wszystkiego sposobem radzenia sobie w takiej rzeczywistości jaką mamy i jaką niestety w pewnym stopniu sami wokół siebie tworzymy.