[#1] Wyłączenie AGAty.
Witam!
Generalnie jak w temacie. Chodzi o to, że "Monkey Island" nie chce chodzić w trybie AGA (wersja WHDLoad). Czy można (i jak) wyłączyć AGAtę (np. tooltypem w ikonie gierki)?

[#2] Re: Wyłączenie AGAty.

@Kitech, post #1

z WHDLoad nie chce chodzic na agacie? To bardzo dziwne. U mnie pierwsza i druga część bezproblemowo na agacie odpalają. Może spróbuj użyć programiku KillAGA?...
[#3] Re: Wyłączenie AGAty.

@Kitech, post #1

Rzeczywiscie dziwne. Ja skonczylem obie czesci kilka razy na A1240/40... Jesli masz klopoty z WHDLoad moglbys rowniez sprobowac z jakims portem SCUMM'a i danymi z wersji VGA. Kiedys probowalem z danymi z ami - uruchomilo sie, ale Guybrush sie wyswietlal bardzo dziwnie. =) Moze w nowszych wersjach VSCUMM nie ma tego bug'a juz?
[#4] Re: Wyłączenie AGAty.

@kempy, post #3

Tylko ze jesli uzywasz portu SCUMM to przydaloby sie jednak PPC. Bez tego zapomnij o muzyce - a MI bez muzyki to juz nie to. =(

"I'm shaking, i'm shaking"
[#5] Re: Wyłączenie AGAty.

@kempy, post #4

"I'm shaking, i'm shaking"

taaa... ;] kocham tą grę.
[#6] Re: Wyłączenie AGAty.

@Kitech, post #1

Co to znaczy "nie chce chodzić"? Wyrzuca jakiś błąd, wiesza się, kaszani grafikę? Co masz na myśli z tym trybem? WHDLoad nie pracuje w żadnych trybach, a Monkey Island z tego co pamiętam wersji na AGA nie było i również nie było możliwości włączenia takowego.
[#7] Odpalenie Monkey Island

@mailman, post #6

Generalnie mam jakby dwa typy Secret of Monkey Island.
Pierwszy typ, mający cały plik z grą (rozpakowujemy i od razu gramy) daje bardzo dziwny widok. Tak jakby obraz przesunął się o połowę (np. w prawo), ale zatoczył koło i pojawił się z drugiej strony. Wyłączenie AGAty pod emulatorem eliminuje ten błąd (na emulatorze z trybem AGA sytuacja jest identyczna jak na oryginalnej amisi).
Drugi typ będący samym installerem WHDLoad potrzebuje dyskietek z grą do zainstalowania na twardzielu. Odpalenie gierki powoduje powstanie komunikatu: "Error in OS emulation module subsystem: dos.library
error number ....
Uff. Trochę się rozpisałem. Ale może ktoś miał podobne kłopoty i pomoże odpalić tę kultową gierkę?!
[#8] Re: Odpalenie Monkey Island

@Kitech, post #7

A co pokazuje SnoopDos jak odpalasz wersje WHDLOAD? Są jakies błędy?
[#9] Re: Odpalenie Monkey Island

@Kitech, post #7

Generalnie mam jakby dwa typy Secret of Monkey Island. Pierwszy typ, mający cały plik z grą (rozpakowujemy i od razu gramy) daje bardzo dziwny widok. Tak jakby obraz przesunął się o połowę (np. w prawo),
ale zatoczył koło i pojawił się z drugiej strony.

Na prawdziwej Amidze ten błąd rzeczywiście się pojawiał na prockach od
040 wzwyż (no i AGA). Pomagało uruchomienie bez s-s i setpatcha. Należało również w bootmenu wyłączyć kości AGA i Cache.

Wyłączenie AGAty pod emulatorem eliminuje ten błąd (na emulatorze z trybem AGA sytuacja jest identyczna jak na oryginalnej amisi).

To pytanie raczej do innego działu. Bawię się jednak sporo WinUAE i nie zauważyłem problemów z tą grą.

Drugi typ będący samym installerem WHDLoad potrzebuje dyskietek z grą do zainstalowania na twardzielu. Odpalenie gierki powoduje powstanie komunikatu: "Error in OS emulation module subsystem: dos.library error number ....

Prawdopodobnie masz albo zły plik obrazu kickstartu (instalka WHDLoad do Monkey Island wymaga obrazu kicka 1.3) albo wersje nieobsługiwaną przez installer, tudzież pirata.
[#10] Re: Odpalenie Monkey Island

@Norbert, post #8

Obawiam się, że SnoopDos nic nie pokaże.
[#11] Re: Odpalenie Monkey Island

@mailman, post #10

Mozliwe, że pokaże brak na dysku kick1.3 w pliku.
Jest on wymagany przy niektorych grach WHDLOAD
[#12] Re: Odpalenie Monkey Island

@Norbert, post #11

W przypadku braku kicka WHDLoad wyrzuca się stosownym requesterem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem