[#1] ambermoon
mam pytanie odnośnie gry Ambermoon. Jak otworzyć drzwi w Tunelu Burnavail, tam gdzie były orki???
[#2] Re: ambermoon

@kaz, post #1

Z tego co pamietam nie dalo sie ich otworzyc (chociaz moze to nie te drzwi...). Poszukaj solucji na necie.
[#3] Re: ambermoon

@m@NIEq aka Wiedzmin_, post #2

jak to nie dało, te drzwi są konieczne do przejścia przez tunel i dotarcia do Burnvail. To jest ten tunel zaraz po wysiadnięciu z tratwy na drugiej wyspie. A solucje szukałem już długo i znalazłem tylko jedną, w której nie pisze jak otworzyć te drzwi (wspomniane jest, że "po przejściu przez tunel dojdziesz do Burnvail).

PS: Sorry, że męcze, ale prosze przypomnij sobie jak otworzyć te drzwi bo już brak mi sił...
[#4] Re: ambermoon

@kaz, post #3

Grałem w ta grę dość dawno temu, z tego co pamiętam to kłopoty z przejścim były w Wieża Luminora, tam był jakis błąd w grze chyba...
Postaram się pomyśleć, może coś się przypomni
[#5] Re: ambermoon

@kaz, post #3

znalazlem solucje:

http://dlh.net/chtdb/chtview.php?lang=eng&sys=pc&disp=g241

jest z nia tylko jeden problem - sprawdz, a sam zobaczysz. :) Jednak kto wie, moze uda ci sie z tego skorzystac.

Natomiast znalazlem tez cos takiego:

http://members.tripod.com/~homml/walkthrough_ambermoon.htm

Kolejny zgryw. :) Co tam napisano znaczy mniej wiecej, ze kolo nie ma czasu na pisanie solucji, ale jak masz jakies pytanie, to napisz, a na pewno pomoze. Ostatnia aktualizacja stronu miala miejsce w '99 roku... Ale coz, mozesz sprobowac - nic nie tracisz.
[#6] Re: ambermoon

@jerry, post #4

Ok, sam już grałem w tą gre 5 lat temu i przeszedłem bardzo dużo i nie pamiętam jak akurat te drzwi otworzyć, więc się nie dziwie że i Ty nie pamiętasz. A z tą wieżą Luminora to faktycznie jest błąd, ale już przygotowałem na to "lekarstwo" i użyje go w odpowiednim momencie, tylko najp[ierw do tej wierzy trzeba dojść...
[#7] Re: ambermoon

@KAM_, post #5

ta solucja to jest chyba to samo co ja znalazłem w języku polskim 9gość który to tłumaczył wspominał że to z języka niemieckiego, a i układ rozdziałów podobny)... A jeśli chodzi o ten drugi adres to sprawdze to, tylko czy gość gada po angielsku??
[#8] Re: ambermoon

@kaz, post #7

Jesli mowimy o tunelu do Burnville, tego w ktory sie wchodzi zaraz po zejsciu z tratwy, to klucz do niego daje jakas pani na S (Sandra czy cos), ta uzdrowicielka w pierwszym miescie w momencie kiedy zleca Ci odnalezienie corki. Jesli jestes cierpliwy to jak uda mi sie toto odpalic i pograc to napisze solucje od poczatku do konca.
Jak by nie bylo, gra jest MEGA
Pozdrawiam i zycze powodzenia
[#9] Re: ambermoon

@m@NIEq aka Wiedzmin_, post #8

dzięki wielkie... okazuje się że cały czas ten klucz miałem w ekwipunku zmyliło minie, bo ktoś powiedział, że ten klucz jest zielony, a Sandra's key to myślałem że to od dziadkowy jakiś klucz... ehhh ;)
[#10] Re: ambermoon

@kaz, post #9

rotfl :D

Jak dojdziesz do planety z jaszczurami to daj znac, ja mam tam zagwostke. Ale to chyba bedzie dopiero za jakies pol roku :D:D:D
(mi to cos kolo tego zajelo)
[#11] Re: ambermoon

@m@NIEq aka Wiedzmin_, post #10

ok, dam znać... nie pamiętam, ale jak wcześniej grałem w Ambermoon'a to chyba do tej planety nie doszedłem... byłem na tej gdzie pełno "owadctwa" latało i się normanie chodzic nie dało... A mam takie pytanie.... jakim kluczem otwiera się te drzwi w wierzy Luminora, do których trzeba ten plik z niemieckiej wersji podstawić?? uwolniłem już mieszkańców Burnvail, a nie wszedłem do tych drzwi...
[#12] Re: ambermoon

@m@NIEq aka Wiedzmin_, post #10

... haha - czyzby chodzilo o jedna z tych matematycznych zagadek? ;)

bede sie powtarzal - ale ambermoon to dla mnie kwintesencja rpg w starym stylu - rewelacyjna grafika (low-res ecs) i swietna muzyka.

co do zwieszek, to nie tylko w wiezy luminora mozna zaliczyc "error'a" - to samo dzieje sie np. na glebokim morzu w okolicach poczatku ukladu wspolrzednych. wiem bo oplynalem i przelecialem ta mape wszerz i wzdluz (rysujac ja po drodze rzecz jasna). ;) co do luminora, to moge sie mylic, ale ten niezbyt mily demon ognia wystepowal w amberstarze. byl wtedy jednym z tych upierdliwych duszkow uprzykrzajacych sie bodajze w jednej z wiezy magow. takich korelacji pomiedzy as a am jest wiecej (juz w startowym miescie mozna zarobic kilka rzeczy podajac imie pewnego kota z amberstara). ech... to se nevrati. ;) a gralem na opak, wpierw am a pozniej as (krotszy, ale trudniejszy - wieksza rzeznia) - ale co tam.

mam tez jeszcze jedno pytanie. w ambermoonie w jednym ze swiatow (bodajze na ksiezycu) mozna krzostac z takich fikusnych teleporterow napedzanych krysztalkami. w pewnym momencie przenosimy sie do jakiejs wiezy w ktorej walczymy z stworkami wygladajacymi na bliskich krewnych pac-mana. kurcze, do dzisiaj nie wiem, czy to jest to tzw. lokacja bonusowa - bo z tego co pamietam, nie miala ona zadnego wplywu reszte scenariusza.

no nic, byc moze kiedys rusze dupsko i zaczne grac w albion - nieoficjalna trzecia czesc trylogii. co prawda grzyb - ale dosbox wymagany, wiec na pegu i innych takich tez pewnie ruszy. ;)

acha... co do ambermoona to nie pamietam zadnych szczegolow (z mojej strony nici z konkretnych odpowiedzi czy innych spojlerow). jednak zainteresowanym moge podeslac spory pakiecik wlasnych savegamow. ;) jest tego z kilkadziesiat pozycji - od poczatku do konca. ;)
[#13] Re: ambermoon

@kempy, post #12

nie, nie ma tam żadnej matematycznej zagadki... trzeba otworzyć drzwi, jest to drugie piętro wieży luminora, to na którym nie palą się żadne pochodnie... za tymi drzwiami są drzwi (chyba dwoje)...jak to otworzyć??
[#14] Re: ambermoon

@kaz, post #13

kempczak mowil o miejscu duzo dalszym niz wieza Luminora :]
Klucz ma chyba sam Luminor, dziad siedzi na najwyzszym pietrze wiezy.
Zreszta zrobilem sobie plikopartycje amigaos i zainstalowalem am wiec za czas jakis powinienem byc na miejscu. Jak chcesz to wal na gg, moze cos bede pamietal
[#15] Re: ambermoon

@kempy, post #12

Owszem, chodzi o chyba druga zagadke z kolumnami (pierwsza jakims cudem rozgryzlem). Nie wiem czy jest sens brac sie za pisanie solucji do tej gry, w koncu jestesmy pewnie ostatnimi ktorzy w nia graja... A BARDZO szkoda, bo w dzisiejszych czasach bardzo trudno znalezc gre, ktora dorownywalaby jej pod wzgledem grywalnosci i zlozonosci...

Luminor oczywiscie byl w cz.1 :] Ale imienia kota nie pamietam :/

Ta dziwna lokacja mnie tez zastanawiala, ale byla ona chyba tylko po to, zeby nabic sobie troche exp., znalezc kilka scrolli i doczepic nowy watek do gry, a wlasciwie nieco wyjasnic (z tego co pamietam).

Jak znajde swoj dysk z amigi ktory zaginal w BARDZO tajemniczych okolicznosciach, to tez moge udostepnic save, nawet chyba do DM2 mam tez :]

POZDROWIENIA DLA STARYCH RPGOWCOW - 3majta sie dinozaury!!! Malo juz nas!!!
[#16] Re: ambermoon

@m@NIEq aka Wiedzmin_, post #15

kot nazywa się felix...
[#17] Re: ambermoon

@m@NIEq aka Wiedzmin_, post #15

Hej Hej!!!! Wyjadacze rpg-ów!!!!!
m@NIEq aka Wiedzmin nie mów tak bo łezka się w oku kręci.
[#18] Re: ambermoon

@synvoret, post #17

Kiedy taki lajf... dzisiaj jesli ktos zaczyna przygode z komputerem to zobaczywszy cos takiego jak Ambermoon czy Dungeon Master2 tylko sie skrzywi i idzie grac w Diablo2 czy fife2005...
[#19] Re: ambermoon

@kempy, post #12

Albion ach zacząłem w to grać, ale gra jest chyba jeszcze większa od Ambermoona, więc dałem sobie spokój, musiałbym chyba urlop wziąść na pół roku :D

A takich zawziętych rpgowców to nie jest tak mało wcale, ja na przykład korzystając z wolnych chwil staram się zawsze coś dokończyć, teraz walczę z Legend of Faerghail.Też bardzo fajna gierka i też jakoś chyba nie osiagnęła takiej popularności na jaką zasługiwała :(
[#20] Re: ambermoon

@jerry, post #19

co do ambermoona, to moze przy okazji mozna by mu podbic notowania na http://www.rpgdot.com/index.php?hsaction=10070 ;)
[#21] Re: ambermoon

@kaz, post #16

a ja sie pochwale mam w druzynie 2 magow. Kogo?kim jest ten drugi ano to Tar.jesli chcecie wiedziec jak piszcie na e-mail
[#22] Re: ambermoon

@skipi, post #21

a czemu tu się nie pochwalisz??? więcej osób by skorzystało...
[#23] Re: ambermoon

@kaz, post #22

Koles nie nazywa sie Tar tylko Tarbos. Jesli komus nie przyszedl do glowy pomysl ubicia szalonego maga w piwnicy Domu Uzdrowicieli Burnville (mi kiedys przyszlo :P ) to ma szanse (po wielu bojach i rozwiazaniu wielu zagadek) zwerbowac go do siebie do druzyny.
[#24] ERRATA

@m@NIEq aka Wiedzmin_, post #23

Koles nazywa sie Tar The Dark, a przylaczal sie jak pokazalo mu sie amulet TARBOSa :P (pamiec zawodna jest...)
[#25] Re: ambermoon

@m@NIEq aka Wiedzmin_, post #23

hehe... ja tez go zlikwidowalem. wjechal mi na ambicje - wpierw zmasakrowal mi druzyne, wiec pozniej, kiedy juz uroslem w sile i zmadrzalem ;) zrobilem mu bobu. no coz, widocznie zrobilem zle - ale moja druzyna i tak byla samowystarczalna. :)

niech mi ktos jeszcze przypomni - bo nie pamietam - po co sie morduje tego demona znajdujacego sie w pokoju obok "final room". :) to sama koncowka jest... jakos nie moge skojrzarzyc, ekhm. nie wiem czy z niego tez nie wyskakiwala jakas polowka gadzetu - geeee...

i tak jednym z milszych dupereli jest ten instrumencik (harfa?) na ktorym mozna sobie odtwarzac cala sciezke dzwiekowa. :)
[#26] Re: ambermoon

@kempy, post #25

Nie pamietam o jakiego demona Ci chodzi, jesli to na wyspie Bractwa to tego demona trzeba bylo uspic a nie zabic bo byl zdaje sie niesmiertelny. Ale moze mowimy o 2 roznych demonach :]

Harfa jest cool, brejdaczce tak sie spodobalo ze nauczyla sie grac wszystkie melodie na fortepianie :D
[#27] Re: ambermoon

@m@NIEq aka Wiedzmin_, post #26

ja go uspilem... ale tak na amen. :) i czy to wyspa bractwa jest (te drzwi ktore trzeba bylo rozkruszyc jakims dzwiekiem - to o to chodzi?) - nie wiem. po prostu nie pamietam. :) ja w to 4 lat temu gralem. :)

moja siora nie ma takich muzycznych talentow, ale dala sie zlapac na motywy i je sobie od czasu do czasu nucila. :)
[#28] Re: ambermoon

@kaz, post #1

musisz wyjsc z tunelu do mapy swiata
obok tego wejscia jest woda i drzewko,obwachaj je
(tzn. przeszukaj) a znajdziesz klucz.

ulatwienie idz do wiezy alchemika(na NE od burnville dosc daleko)
i przylacz NELVINa (odp. dla ust w wiezy to ANTONIUS) bedzie ci latwiej
przejsc orki

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem