[#1] OCS/ECS i 32 kolory
Czy ktoś może mi wyjasnić dlaczego gry pod OCS/ECS mają zwykle tylko 32 kolory? Przecież istnieje tryb EHB z 64 kolorami. Dlaczego powszechnie go nie stosowano?
[#2] Re: OCS/ECS i 32 kolory

@PopoCop, post #1

Te wcześniejsze gry dlatego, że były często konwersjami z Atari ST (16 kol.). :)

Mogę się mylić, ale z EHB chodziło o to, że podstawowa paleta składała się z 32 kolorów a dodatkowe 32 to były ich ciemniejsze (dwukrotnie) wersje. Utrudniało to trochę rysowanie. I EHB nie było dostępne dla OCS.
[#3] Re: OCS/ECS i 32 kolory

@kempy, post #2

EHB był dostepny na OCS - na mojej A500 (OS 1.3) rysowałem w DPaintcie w 64 kolorach. Tryb ten nie był dostepny tylko na bardzo starych modelach typu A1000.
[#4] Re: OCS/ECS i 32 kolory

@PopoCop, post #1

Być możę chodziło o pamięć, kompatybilność, szybkość. A może poprostu zwykłe lenistwo

[#5] Re: OCS/ECS i 32 kolory

@kempy, post #2

EHB był dostępny na kościach OCS. Kości ECS od OCS różniła prędkość działania (szybsze były, podobno do dwóch razy) oraz możliwe było uzyskanie trybów Super-Hires (1280*256 i 1280*512(interlace)) w 4 kolorach z palety 64. Chyba też możliwym stawało się korzystanie z monitorów VGA i trybów DBLPAL i DBLNTSC, ale tego nie jestem pewien.

Problem z EHB był chyba taki, że jego było ciężko oprogramować.
[#6] Re: OCS/ECS i 32 kolory

@PopoCop, post #1

Hmm ... Ciężko powiedzieć :) . Po pierwsze prędkość,
każdy dodatkowy bitplan spowalnia, blitter musi więcej kopiować i chyba to jest najważniejszy powód, swoją drogą jaka gra na a500 chodziła w EHB -
jakoś nie mogę sobie przypomnieć. Po drugie lenistwo.

Asman/Action

[#7] Re: OCS/ECS i 32 kolory

@asman, post #6

Na pewno obrazki pomiędzy etapami w Agony były w EHB.
[#8] Re: OCS/ECS i 32 kolory

@mailman, post #5

Jest w ECS taki tryb jak ProductivityVGA 640x480x2/60Hz czyli dwa razy wyższa częstotliwość odświeżania (bez interlace), kosztem dwa razy mniejszej liczby bitplanów. I do kompletu ProductivityLaceVGA 640x960x2/60Hz oraz PAL 1280x256 i PAL 1280x512, również w czterech kolorach. Do tego obsługa wielce nietypowego monitora monochromatycznego A2024. Same kości są zaledwie kilkanaście procent szybsze niż OCS.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem