[#1] Gry z lat 80's
sluchajcie, nawet przegrzebujac gry na MAME, zauwazylem ze sa dla mnie niesamowicie grywalne a zarazem oryginalne.
pozniej gdy wchodzi okres lat 90 zaczyna sie jak by taka komercha, wszystko na jedno kopyto tylko ze w noszej grafie...
z Amiga jest tez nieco podobno jak na moje oko;)
niestety znam bardzo malo gier z lat 80 (moze byc tez sam poczatek 90), gazety komputerowe zaczely u nas swoja dzialalnosc tez gdzies dopiero wtedy?
pomozecie mi znalezc duzo bajeranckich gierke z tamtego okresu?
dla przypomnienia smaczku:
- Stunt Car Racer (szalenstwo ma full)
- Ninja Mission (remake przeboju Ninja z atari, nie do poznania, moja ulubiona wtedy na atara)
- Snooker (nawet na PC nie widzialem tak wciagajacego bilarda)
- Miami Chase (patrzcie, czyzby prekursor GTA)
- Hunter (niesamowite, przygodowka w wektorowej grafice 3d, normalnie tpp z prawdziwego zdarzeniam, chodzisz ludzikiem, jezdzisz jipami, motorowkami, zdzwidzasz wyspe)
- Alcatraz, Hostages, Chicago 90... tez wciagaly... na pewno jeszcze zapomnialem o kilku ktore mialem...

teraz wasza pora aby polecic cos godnego uwagi! =)
[#2] Re: Gry z lat 80's

@AmigaRuleZZZ, post #1

Defender of the Crown - jak na tamte lata super grafika, Strategia z elementami przygodówki, albo odwrotnie Czasami nawet lepsza niż w grach z lat 90's.

Doczekała się nawet odświeżonej wersji i nazywała się Defender of the Crown 2 poprawki były chyba kosmetyczne, nie wiem czym się różni od poprzednika.

[#3] Re: Gry z lat 80's

@AmigaRuleZZZ, post #1

niestety znam bardzo malo gier z lat 80 (moze byc tez sam poczatek 90), gazety komputerowe zaczely u nas swoja dzialalnosc tez gdzies dopiero wtedy?

Gazety komputerowe zaczely u nas dzialalnosc w 1985r. Mam przed soba Najtka nr 2/96 w ktorym zadebiutowala lista przebojow gier komputerowych. Mysle ze to w pewnym stopniu obrazuje w co sie wtedy gralo:

1. Jumping Jack
2. The Way of The Exploding Fist
3. Tapper
4. Tir Na Nog
5. Atic-Atak
6. Sabre Wufl
7. Psytron
8. Hobbit
9. Ghostbusters
10. Knight Lore

Moze tez cos z nieco pozniejszych czasow, kiedy Amiga zaczela sie wkradac do domow pierwszych szczesliwcow. Bajtek nr 11/89

1. R-type
2. Total Eclipse
3. Operation Wolf
4. Robocop
5. Renegade 3
6. Traz
7. Capitan Blood
8. Game Over II
9. Cybernoid
10. Batman 2

W tym samym numerze znajduje sie tez artykul "Dostalem Amige", w ktorym autor zachwala tytuly "Hostages", "Obiliterator" i "F-18 interceptor".

Moj prywatny ranking, czyli w co grywalem na moim Atari oraz automatach w latach 80'.
Minier 2049'er
Mr Robot
Archon (jest tez na Amige)
Pacman, Frogger, Arcanoid (sa tez na Amige)
Montezuma Revenge (rowniez spotkalem wersje na Amige)
Pengo (takze ma swoj amigowy odpowiednik)

[#4] Re: Gry z lat 80's

@Korni, post #2

DOC 2 rozni sie tym, ze dwojka byla w 256 kolorach, a w wersji CD32 byla samplowana mowa. Z tego co pamietam przynajmniej.
[#5] Re: Gry z lat 80's

@AmigaRuleZZZ, post #1

wszystko na jedno kopyto tylko ze w noszej grafie...

Welcome to A500 world...dziadostwo i tyle.

PS. Sam sie zastanawiam dlaczego jestem Amigowcem gdyz nigdy nie lubilem srodowiska A500...bo to jest dziadostwo!
[#6] Re: Gry z lat 80's

@Mufa, post #3

Mufa podaj namiar na wersje amigową montezumy (no chyba, że to jest ta hardcorowa montezuma napisana w amosie - to wtedy nie - bo ją mam)

Tez bym sobie pograł na ami w minie 2049, Mr Robot, Montezumke. Nawet ostatnio troche o tym myśle jak takie gry zrobić .

Pozdrawiam

[#7] Re: Gry z lat 80's

@AmigaRuleZZZ, post #1

North & South - chyba nie musze tłumaczyć co to jest :)
Battle Squadron - strzelanina jak na automatach
Robocop - dla fanów filmu
Full Contact - karate (pierwsza gra Team17)

[#8] Re: Gry z lat 80's

@PopoCop, post #7

Full Contact - karate (pierwsza gra Team17)

Wtedy się jeszcze nazywali Team 7. Ale to chyba wyszło w 1991 roku (o ile mnie pamięć nie myli), a wątek jest o latach 80-tych :D
[#9] Re: Gry z lat 80's

@mailman, post #8

Zgadza sie, 1991 rok, ale jak napisał AmigaRulezzz moze byc tez sam poczatek 90.
[#10] Re: Gry z lat 80's

@AmigaRuleZZZ, post #1

dla mnie:

Ghosts'n goblins
spy hunter
COMMANDO

International Karate
Kung Fu Master

Moon Patrol :)
[#11] Re: Gry z lat 80's

@PopoCop, post #9

Faktycznie :D
[#12] Re: Gry z lat 80's

@mailman, post #11

a nie czasem Miami Chase bylo pierwsza gra Team 17?
bo pamietam ze w instalce chyba whdload pisalo "welcome into the 1st Team 17 game..." ale moglo mi sie pomylic
[#13] Re: Gry z lat 80's

@AmigaRuleZZZ, post #12

Miami Chase napisali ludzie z Teamu, ale oficjalnym wydawcą było Codemasters.
[#14] Re: Gry z lat 80's

@PopoCop, post #13

Zgadza się. W momencie wydania gry nie istniało jeszcze Team 7 (później Team 17).
[#15] Re: Gry z lat 80's

@Andrzej Drozd, post #5

>> wszystko na jedno kopyto tylko ze w noszej grafie...
> Welcome to A500 world...dziadostwo i tyle.
> PS. Sam sie zastanawiam dlaczego jestem Amigowcem gdyz nigdy nie lubilem srodowiska A500...bo to jest dziadostwo!

chyba sie zle zrozumielismy;)
chodzi o to ze te starsze gierki byly bardziej oryginalne, a nie opieraly sie na pewnych juz oklepanych schematach grania, w ktorych roznica wystepowala jedynie w grafice - nuda!;)
wiec wytlumacz mi prosze na czym polega to dziadostwo?
[#16] Re: Gry z lat 80's

@asman, post #6

Mufa podaj namiar na wersje amigową montezumy (no chyba, że to jest ta hardcorowa montezuma napisana w amosie - to wtedy nie - bo ją mam)

No niestety chodzilo mi o ta amosowa wersje ;)
Ale fajna, tzn. ladniejsza od wersji na komputery 8-bitowe, jest wersja na NESa.
Bardzo dopracowany jest tez nesowski Archoon, zdecydowanie ladniejszy nawet od wersji amigowej. Niestety ta gierka nie na kazdym emulatorku ruszy.
Jeszcze przypomniala mi sie jedna kultow gra z Atari. "The World Karate Championschip", bez turbo w magnetofonie wczytywala sie chyba z pol godziny, ale warto bylo. Gra doczekala sie swoich krewnych na C64 i Amige. W amigowskie IK+ zagrywalem sie do upadlego, w pierwszym roku mojego posiadania A500 chyba wlasnie tej gierce poswiecilem najwiecej czasu. Zreszta nawet dzis gdybym mial wymienic najlepsze amigowskie bijatyki wszechczasow, bez wahania wskazalbym na IK+ , oczywiscie zaraz po serii Mortal Kombat.
Wspominajac stare czasy przypomnialo mi sie rowniez ze na przelomie lat 80 i 90 rekordy popularnosci wsrod kolesi z podworka bila "Giana Sisters", commodorowska, choc amigowa tez istnieje.
W poprzednim komentarzu pisalem o Bajtku, pierwszym polskim czasopismem komputerowym jakim czytalem. Teraz czas wpomniec o pierwszym zagranicznym, byl nim "Joker" z 1989r, niemieckie pismo poswiecone w calosci grom na Amige. Jako Hity numeru wymieniano tam "Tv Sports Basketball" i "Venus". Koszykowka na amidze jakos nigdy mnie nie pociagala, jednak w Venus troche gralem, jak dla mnie naprawde bardzo dobra muza, zreszta grafa jak na 1989r to tez pierwsza liga. W tym numerze pojawialy sie tez reklamy majacej wejsc do sprzedazy "Super Cars", gry w ktora pozniej tez sporo gralem i ktora zaznaczyla swoje miejsce w histori amigowych wyscigow.
Na koniec wspomne jeszcze o dwoch moze malo znanych tytulach, ale ja mam do nich duzy sentyment, gdyz rowniez zagrywalem sie w to niemilosiernie w pierwszych miesiacach posiadania Amigi. Pierwszym z nich jest wydany w 1989r "Shfull Puck Cafe", fajna odbijanka ktora spodobala sie chyba nie tylko mnie gdyz do dzis powstaja klony tej gry (niestety nie tak udane jak orginal). Druga jest "Fuzball" zrecznosciowka o genialnej jak dla mnie muzyce i bardzo duzej grywalnosci. Nie mam pewnosci czy zostala wydana jeszcze w latach osiemdziesiatych, ale na pewno nie pozniej niz w 1991r.

[#17] Re: Gry z lat 80's

@AmigaRuleZZZ, post #1

No nie wierzę. Zapomnieliście o "Shadow of the Beast" 1, 2, 3. Nieładnie. ;) Przyznacie, że to jest hit wszechczasów. :) Znam takich, którzy dla tej gry kupili A500 jakieś 12 milionów lat temu. ;)
[#18] Re: Gry z lat 80's

@Mufa, post #16

Mufa napisał(a):
> Ale fajna, tzn. ladniejsza od wersji na komputery 8-bitowe,
> jest wersja na NESa.
Niestety nic nie wiem o wersji na NESa. Wiem, że jest wersja na Sega
Master System, czy o tą wersję Ci chodziło ?. Jest takze wersja na
GameBoy (Montezuma Return), ale ta mi nie podchodzi.
Jesli jest na NESa to
podaj mi nazwe (sprawdzałem pod montezuma nic takiego nie ma na
NESa).

Pozdrawiam

[#19] Re: Gry z lat 80's

@asman, post #18

Niestety nic nie wiem o wersji na NESa. Wiem, że jest wersja na Sega
Master System, czy o tą wersjć Ci chodziło ?

Sorry ostatniej nocy spalem tylko 2 godziny i jestem chyba troche rozkojarzony. Oczywiscie chodzilo mi o wersje na SMSa. Po prostu ostatnio zapuscilem sobie te gierke pod DarcNESem i stad zle skojarzylem ze to musi byc na NESa, zupelnie zapominajac o fakcie ze przeciez DarcNES emuluje takze Sege i PCEngine.

[#20] Re: Gry z lat 80's

@Mufa, post #16

na poczatek... bez urazy dla fanow serii Shadow Of The Beast...

poza grafika tel i animacja postaci, oraz schematem gdzie biegasz, skaczesz, biegasz i... no wlasnie?
mialem wszystkie 3 czesci pod whd, probowalem sie ta gra jakos podniecic... ale za bardzo mi to nie wychodzilo.
przyznam sie, ze dla kazdej czesci nie poswiecilem dluzej jak 10 minut, bo to monotonne bieganie mnie szybko nudzilo, zatem moze czegos nie wiem o tej grze?
prosilbym fanow i podanie paru ciekawostek dotyczacych tej gry, ktore by mogly dac jakies urozmaicenie.

jesli chodzi o gry ktore chcialbym poznac z lat 80, to mialem na mysli troszke mniej popularne niz chyba kazdemu znane giana sisters, ik+, super cars, tetris, arcanoid, boulder dash, frogger, pac man, czy pong;)
[#21] Re: Gry z lat 80's

@MDW, post #17

na poczatek... bez urazy dla fanow serii Shadow Of The Beast...

poza grafika tel i animacja postaci, oraz schematem gdzie biegasz, skaczesz, biegasz i... no wlasnie?
mialem wszystkie 3 czesci pod whd, probowalem sie ta gra jakos podniecic... ale za bardzo mi to nie wychodzilo.
przyznam sie, ze dla kazdej czesci nie poswiecilem dluzej jak 10 minut, bo to monotonne bieganie mnie szybko nudzilo, zatem moze czegos nie wiem o tej grze?
prosilbym fanow i podanie paru ciekawostek dotyczacych tej gry, ktore by mogly dac jakies urozmaicenie.

jesli chodzi o gry ktore chcialbym poznac z lat 80, to mialem na mysli troszke mniej popularne niz chyba kazdemu znane giana sisters, ik+, super cars, tetris, arcanoid, boulder dash, frogger, pac man, czy pong;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem