Ostatnio nabyłem ORYGINALNĄ grę ALien Breed 3D II. Mam jednak mały problem, na który może natknęli się inni. Gra działa bez zarzutu, wszystko elegancko śmiga, ale tylko wtedy gdy wgrywam ją z dyskietek. Ponieważ moja Amiga jest rozbudowana (patrz opis) uruchamiam grę w opcji dla 4MB RAM. Problemy zaczynają się po zainstalowaniu gry na HD. Wkłądam 2 dyskietke i postępuję zgodnie ze wskazówkami. Instalacja dobiega końca bez problemu i zonk... . W katalogu w którym zainstalowałęm grę nic nie ma :/. Zdziwiony tym faktem uruchamiam opcję z menu systemowego "Window-show-all files". Pliki sie "wyłaniają - odetchnąłem z ulgą. Jest pliczek "AB3DII-TKG" , o którym traktował komunikat po instalacyjny, a który to ma uruchomić grę. Wciskam dwukrotnie LPP na w/w ikonce i uruchamia się gra, "No" - myślę teraz już tylko aramdy obcych do rozwałkowania..., a jednak.... . Gra uruchamia się do pewnego momentu. Najpirw jest intro z takimi esami floresami zielono-żółtymi, następnie napisy ogniste twórców gry, a potem czarny ekran -... i d.pa :/. Teraz pytanka (sorki za długi wstęp :) ) :
1. Dlaczego katalog gry "AB3DII-TKG" jest niewidoczny w katalogu w którym go zainstalowałerm? Dlaczego za każdym razem muszę uruchamiać opcję widoku wszystkich plików żeby go zobaczyć?
2. Dlaczego gra się dalej nie "ładuje"? Następny powinien być ekran (według wersji uruchamianej przez mnie z dyskietek) wpisu kodu zabezpieczającego grę.
3. Mam również na dysku zainstalowaną oryginalną Alien Breed 3D, i ta również nie jest widoczna przez system. DOpiero po użyciu opcji w/w staje się widoczna. Ta część jednak się uruchamia z HD.
4. Jak na stałe włączyć w AmigaOS 3.1 opcję widoku wszystkich plików?
5. A to na pewno dla was lammerskie pytanie:). Jak odinstalowuje się gry z AmigaOS 3.1? Nie znalazłem nigdzie jakiś deinstalatorów. Czy wystarczy usunąć katalog gry z HD i opróżnić kosz ?
Proszę was o pomoc, zresztą nie pierwszy już raz:). Ale to jedyne miejsce gdzie wiem że są ludzie którzy tak jak ja kochają Amigę.
Pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki za wszelkie infosy.
P.S.
Nadmienię, że na moim HD instalowałem już inne gry m.in. A-Train, The Settlers, F-117A Stealth Fighter, Scorched Tanks v1.90, Reunion (AGA) - HD version, Frontier Elite II, Dune II. Z żadnymi nie miałem problemów i wszystkie instalowałem z dyskietek (nie używam na razie WHDLoad) .