[#1] Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds
Ostatnio nabyłem ORYGINALNĄ grę ALien Breed 3D II. Mam jednak mały problem, na który może natknęli się inni. Gra działa bez zarzutu, wszystko elegancko śmiga, ale tylko wtedy gdy wgrywam ją z dyskietek. Ponieważ moja Amiga jest rozbudowana (patrz opis) uruchamiam grę w opcji dla 4MB RAM. Problemy zaczynają się po zainstalowaniu gry na HD. Wkłądam 2 dyskietke i postępuję zgodnie ze wskazówkami. Instalacja dobiega końca bez problemu i zonk... . W katalogu w którym zainstalowałęm grę nic nie ma :/. Zdziwiony tym faktem uruchamiam opcję z menu systemowego "Window-show-all files". Pliki sie "wyłaniają - odetchnąłem z ulgą. Jest pliczek "AB3DII-TKG" , o którym traktował komunikat po instalacyjny, a który to ma uruchomić grę. Wciskam dwukrotnie LPP na w/w ikonce i uruchamia się gra, "No" - myślę teraz już tylko aramdy obcych do rozwałkowania..., a jednak.... . Gra uruchamia się do pewnego momentu. Najpirw jest intro z takimi esami floresami zielono-żółtymi, następnie napisy ogniste twórców gry, a potem czarny ekran -... i d.pa :/. Teraz pytanka (sorki za długi wstęp :) ) :
1. Dlaczego katalog gry "AB3DII-TKG" jest niewidoczny w katalogu w którym go zainstalowałerm? Dlaczego za każdym razem muszę uruchamiać opcję widoku wszystkich plików żeby go zobaczyć?
2. Dlaczego gra się dalej nie "ładuje"? Następny powinien być ekran (według wersji uruchamianej przez mnie z dyskietek) wpisu kodu zabezpieczającego grę.
3. Mam również na dysku zainstalowaną oryginalną Alien Breed 3D, i ta również nie jest widoczna przez system. DOpiero po użyciu opcji w/w staje się widoczna. Ta część jednak się uruchamia z HD.
4. Jak na stałe włączyć w AmigaOS 3.1 opcję widoku wszystkich plików?
5. A to na pewno dla was lammerskie pytanie:). Jak odinstalowuje się gry z AmigaOS 3.1? Nie znalazłem nigdzie jakiś deinstalatorów. Czy wystarczy usunąć katalog gry z HD i opróżnić kosz ?

Proszę was o pomoc, zresztą nie pierwszy już raz:). Ale to jedyne miejsce gdzie wiem że są ludzie którzy tak jak ja kochają Amigę.
Pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki za wszelkie infosy.

P.S.

Nadmienię, że na moim HD instalowałem już inne gry m.in. A-Train, The Settlers, F-117A Stealth Fighter, Scorched Tanks v1.90, Reunion (AGA) - HD version, Frontier Elite II, Dune II. Z żadnymi nie miałem problemów i wszystkie instalowałem z dyskietek (nie używam na razie WHDLoad) .

[#2] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@Azzorek, post #1

1. Dlaczego katalog gry "AB3DII-TKG" jest niewidoczny w katalogu w którym go zainstalowałerm? Dlaczego za każdym razem muszę uruchamiać opcję widoku wszystkich plików żeby go zobaczyć?

Może nie kopiuje się ikonka? A może proces instalacji jest trochę inny? Ja też mam AB3D2 oryginalnego. Instalowałem baaardzo dawno i nie pamiętam czy miałem jakieś większe problemy. Wiem jednak, że odkąd pojawiła się instalka pod WHDLoad, zainstalowałem ją raz jeszcze i zapomniałem o ewentualnych problemach.

2. Dlaczego gra się dalej nie "ładuje"? Następny powinien być ekran (według wersji uruchamianej przez mnie z dyskietek) wpisu kodu zabezpieczającego grę.

Masz konfig podobny do mojego x czasu temu. AB3D2 działał, ale coś mi świta, że faktycznie miałem jakieś problemy...

4. Jak na stałe włączyć w AmigaOS 3.1 opcję widoku wszystkich plików?

Zrobić Snapshota.

5. A to na pewno dla was lammerskie pytanie:). Jak odinstalowuje się gry z AmigaOS 3.1? Nie znalazłem nigdzie jakiś deinstalatorów. Czy wystarczy usunąć katalog gry z HD i opróżnić kosz ?

Najzwyczajniej w świecie skasować (dowolnym file-managerem) lub przenieść do kosza, a następnie z górnego menu opróżnić kosz.

(nie używam na razie WHDLoad) .

A to duży błąd, bo sporo zdrowia i nerwów można zaoszczędzić.
[#3] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@mailman, post #2

No ja się przymierzam do WHDLoad, ale nie mam do Ami cd-romu i jest kłopot. Trudno mi cokolwiek przerzucić większego niż 1 dyskietka - mam tylko kabel null modem i twin express. Więc przerzucam ADFy i to wszystko. A do WHDLoad nawet dekompresor jest też w WHDLoad, to tak jak ściągnąć z neta rara spakowanego rarem - szczyt głupoty :/.

[#4] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@Azzorek, post #3

No ja się przymierzam do WHDLoad, ale nie mam do Ami cd-romu i jest kłopot.

A jaki kłopot? Co ma do WHDLoad do CD-Rom-u?

Trudno mi cokolwiek przerzucić większego niż 1 dyskietka - mam tylko kabel null modem i twin express. Więc przerzucam ADFy i to wszystko. A do WHDLoad nawet dekompresor jest też w WHDLoad, to tak jak ściągnąć z neta rara spakowanego rarem - szczyt głupoty :/.

??? Jaki dekompresor??? Archiwum z WHDLoad zajmuje 600 kB i spakowane jest LHA, które na Amidze chyba posiadasz...
[#5] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@mailman, post #4

Wiesz ja z Amiga z HD to dopiero zaczynam. A LHA chyba nie posiadam (chyba że jest standardowo w osie instalowane).:(

[#6] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@Azzorek, post #5

Jesli chodzi o problemy z Alien Breedem 3D na HD to ja tez wtrące 3 grosze. Otóż mam problem z pierwszą częscią tej gry. Wszystko sie ładnie pieknie instaluje na HD - odpalam gierkę az tu nagle wywala komunikat ze mam włozyc Disk Level Przeciez to jest na HD - myśle. Naciskam lewy przycisk myszki i gra zaczyna wyprawiac dzien rzeczy....Raz nawet zniknął obraz z TV i pojawił się napis "Brak sygnału" Zupełnie jakby ktos kabel Composite przeciął. Może w tym sęk że mam gołą 1200? Pomozcie

pozdro

[#7] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@malin666, post #6

"gra zaczyna wyprawiac dzien rzeczy" - miało byc DZIWNE rzeczy :D

[#8] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@Azzorek, post #1

Srawa jest prosta i banalna. Dopisz do ikonki startujacej za pomoca CEDa takie cos:

ssign tkg1: ""
assign tkg2: tkg1:
assign sfx: tkg1:
assign edit: tkg1:
assign libs: libs:
tkg1:tkg

PS. Jakby cos bylo nie tak to podesle ci ta ikonke. Powyzszy skrypt odrazu laduje gre, bez glupot i poczatkowych demowek firm "posrednich" :)
[#9] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@Azzorek, post #5

Poszukaj LHA na Aminecie albo na byle płycie dostarczanej z jakims magazynem. Płytę odczytasz na pececie, przegraj sobie plik na Amigę i do boju.
[#10] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@Andrzej Drozd, post #8

O, Andrzejku. To jest myśl. Faktycznie nie pomyślałem o tym, że AB3D2 wymaga przypisów! :D
[#11] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@malin666, post #6

Wszystko sie ładnie pieknie instaluje na HD - odpalam gierkę az tu nagle wywala komunikat ze mam włozyc Disk Level Przeciez to jest na HD - myśle. Naciskam lewy przycisk myszki i gra zaczyna wyprawiac dzien rzeczy....

Zainstaluj update. Jest na Aminecie. Usuwa ten błąd i wprowadza kilka innych dodatkowych usprawnień.
[#12] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@Andrzej Drozd, post #8

Nie zaszkodzi też odpalenie gry z Shella po uruchomieniu Amigi bez startup-sequence.
Zresetuj komputer, wciśnij i przytrzymaj oba klawisze myszki. Pojawi sie menu, w którym klikasz na opcje "boot without startup-sequence". Po chwili zobaczysz okienko, w którym możesz wpisywać komendy.
Przejdź na dysk, na którym masz gre - jeśli ten dysk nazywa sie np. DH1: to wpisz dh1: Potem przejdź do katalogu z grą - np. cd AB3DII
Teraz wpisz nazwe pliku, który uruchamia gre. Jak wyskoczy komunikat, że plik nie jest uruchamialny (executable), to trzeba mu nadać atrybuty. W tym celu wpisz protect nazwa_pliku +s+e
Teraz plik powinien sie uruchomić.
Ja mam prawie taką samą konfiguracje jak Ty i zawsze odpalam TKG z Shella.
Powodzenia
[#13] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@PopoCop, post #12

Hmmm. Dzięki spróbuję tego. Ale trochę mnie to wkurza, że gra oryginalna wykrywa wszystko poprawnie, a są takie problemy. Inni producenci gier jakos mogli sie postarać z instalacją na HD :/. Jak znam życie jednak to będe za leniwy żeby się bawić w komendy, więc będę tą gierke uruchamiał z dyskietek, a z HD ja usunę - trudno. Chociaż AB3D chodzi z dysku, choc rzeczywiście jak jeden z forumowiczów napisał że i tak sie pojawia komunikat żeby włożyć level disk (mimo że gra jest zainstalowana na HD. Jednak w odróżnieniu od tamtego przypadku u mnie po naciśnięciu LPM gra się dalej uruchamia bez problemu. Thx za wszelkie info. W sumie jednak nikt mi nie napisał dlaczego gra po zainstalowaniu (zarówno AB3D i AB3DII) jest niewidoczna. Niedoróba jakaś czy co? A myślałem że OCEAN to solidna firma.
Od razu mam pytanie. Czy ktoś odpalił dyskietkowego Jaguara XJ220 na konfiguracji takiej jak moja? Gra jest niedosowa.

[#14] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@Azzorek, post #13

"Nie rob scen". Ikonka startujaca (plik tekstowy + .info pliku) poszla na priv. Rozpakuj to do katalogu z AB3D-II i poprostu z niej odpal gre.
[#15] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@Azzorek, post #13

Czy ktoś odpalił dyskietkowego Jaguara XJ220 na konfiguracji takiej jak moja? Gra jest niedosowa.

Mnie się nigdy nie udało. Długo musiałem czekać na instalkę WHDLoad.
[#16] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@Azzorek, post #1

Witam na Amige gry byly pisane w dosc specyficzny sposob.Na kazdy kic. od 1.3 do 2.04 gry wykozystywaly triki nie zawsze zgodne ze systemem to poprawialo(szybkosc) ich dzialanie ale byl problem z odpaleniem pod innym kic. .Powstala taka dyskietka z systemem 1.3 ktora totalnie oglupiala mocna Amige i pozwalala grac w starsze gry i miedzy innymi tego xj mozna tak uruchomic. Co do AB sprawa ma sie dosc podobnie gra zostala w czesci napisana pod Amosem i tu chak ten jezyk marnie sobie radzi na wb 3.0++
gdyby ktos poprawil dzialanie Amosa pod wb np 3.1 i ponownie zkompilowal gre to pewnie by sie ona odpalala dobrze.Tu mala uwaga jesli chcesz zostac Amigowcem to musisz sie znac troche na koputerach a na pewno twoje wiedza musi byc znacznie wieksza jak przecietnego posiadacza windowsa .Nie wiem jaka wiedze posiadasz ale nasza Amigo zrobi wszystko co bedziesz chcial byle jej o tym powiedziec w miare dokladnie. Inna sprawa ktora mi sie nasowa mialem gdzies orginal AB2D i takich problemow nie mialem. Gra sie dobrze odpalala z dysku twardego i ikonka byla widoczna a turbine mialem wtedy chyba M-TEC bo gdy sobie kupilem A1260 no to wtedy zaczelo sie dziac i nie zawsze whdload pomagal.
ok milej zabawy.
[#17] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@Azzorek, post #13

Niestety u mnie po wciśnięciu Lewego Przycisku Myszki gdy wyskakuje komunikat o Disk Level gra zaczyna wyprawiac dziwne rzeczy np. zanik sygnału na wyjściu Composite , lub pionowe paski itp. itd :D. A propos nie wiem ale chyba mam cos nie tak z diodą od stacji dyskietek (tą pomarańczową) otoz gdy wkładam dyskietke lampka sie zapala a potem swieci coraz słabiej i na koncu mozna tylko w nocy zobaczyc ze jest tam jakies bardzo słabe pomarańczowe światełko. Czyzby zanik napięcia na wyjściu dla Diód?? Zaczełr sie to jakies 3 dni po instalacji dysku twardego - wczesniej było OK. Jaki kolor powinna mieć dioda od HDD?? Bo u mnie jest pomrranczowa - mam teraz 2 takie same diody a zawsze mysłałem ze diody od HDD są czerowne :D . Jak nazywa sie ten patch do AB3D?? a dokładniej ten plik LHA jaką ma nazwę.??

pzdr

[#18] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@malin666, post #17

Jak nazywa sie ten patch do AB3D?? a dokładniej ten plik LHA jaką ma nazwę.??

TUTAJ
[#19] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@mailman, post #18

Dzięki :D

pzdr

[#20] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@Andrzej Drozd, post #14

Drogi Andrzeju... . Zrobiłem jak mówiłeś dwa pliczki z poczty które mi wysłałeś przerzuciłem do katalogu z grą , uruchomiłem grę oczywiście z tego twojego pliku. Różnica polega na tym, że nie ma początkowego demka, tylko od razu pojawiają się ogniste napisy twórców gry i dalej jest tak samo czyli czarny ekran. Jedyny zysk to taki, że szybciej mogę teraz ten ekran zobaczyć :). Oczywiście dzięki wielkie za pomoc :), ale niestety chyba nie tędy droga. To chyba coś z konfigiem mojego kompa, widocznie ta gra go nie lubi będąc na HD. A jeśli chodzi o "sceny" to nie wydaje mi się żebym jakieś robił... . To prawda, że przygodę z Ami dopiero zaczynam na poważnie. Wcześniej miałem Amigę CDTV przez 7 lat. Korzystałem z niej w konfiguracji podstawowej (z "bajerów" miałem tylko przełącznik uwalniający pamięć zajętą na CD-ROM). Komponowałem na niej muzykę poczynając od Sonix'a 2.0 a na Protrackerze 3.x kończąc, oraz jak większość Amigowców grałem w gry. Nie stać mnie wtedy było na rozbudowę Amigi z dwóch powodów:
1. Wysoka cana rozrusznika HD i rozszerzeń pamięci
2. Byłem nastolatkiem i nie pracowałem (byłem pilnym uczniem), więc nie miałem skąd zarobić sobie pieniążków na te rozszerzenia.
Amigę CDTV oddałem przyjacielowi 7 lat temu i do tej pory miałem przerwę w jej użytkowaniu (jedynie WinUAE na PC, ale to nie to samo). Teraz wreszcie spełniłem swoje młodzieńcze marzenie i kupiłem A1200 i rozbudowałem jak w opisie. Tydzień temu zainstalowałem sobie na amidze pierwszy raz w życiu system. Parę dni wcześniej pierwszy raz w życiu udało mi się skomunikować PC i Amigę za pomocą kabelka null-modem, korzystając z programu Twin Express. Dzieki temu "zrzuciłem" na ami gry i programy w formacie .adf z czego byłem naprawdę dumny. Jak dotąd wszystko robię sam korzystając z rad lepszych i bardziej zaawansowanych ode mnie za co im jeszcze raz serdecznie dziękuję. Nie jestem tam jakimś kmiotkiem, który jest zupełnie zielony jesli chodzi o komputery. A to że dużo pytam, pytam pytam i pytam to z olbrzymiej potrzeby zgłębienia mojej wiedzy z zakresu obsługi i zarządzania Amigą i jej systemem. Ten sposób zdobywania informacji jest dla mnie najlepszą metodą zwiększenia mojego poziomu zaawansowania, która sprawdziła się w szkole, uczelni i w rozwiązywaniu wielu innych problemów z zakresu nauki i techniki. Czasami jak każdy człowiek miewam chwile zwątpienia i rezygancji i ubolewam jeśli kogoś bardzo to irytuje. Może rzeczywiście nie pisac co myślę tylko suche fakty i ewentualne "buźki" - mierna namiastka wyrazu emocji... .
Teraz stoi przede mną nowe wyzwanie.... instalacja karty sieciowej PCMCIA 3Com. Jeśli uda mi sie ją zainstalować w AmigaOS 3.1, nie będę musiał korzystać już z null-modemu, dzięki czemu będę mógł przerzucać na Amigę większe pliki np LHA i instalować je od razu na partycji amigowego HD.

P.S.

Bez urazy Andrzeju, ale odniosłem wrażenie jakbyś mnie lekko "szufladkował", dając do zrozumienia że panikuję nad problemem. Czy ty od razu urodziłeś się z tą wiedzą ???

Pozdrawiam

[#21] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@Azzorek, post #20

Jesli moge to pociagne temat udalo mi sie te gre uruchomic na takim konfigu a1200 mediator voodo3 i apollo 1260/50 bez whdload ale problem jest taki gra rusza w ekranach 640x480 w innych ciemnosc no i ekran jest w prawym rogu 1/4 wielkosci ekranu. W trybie 320x256 jest problem uruchomi mi sie ramka gry nie widac samej gry.I Tak jak pisalem gra ma ikonke startowa bez problemu .
[#22] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@Azzorek, post #20

Polecam uruchomienie gry z Shella, w taki sposób jaki opisałem wcześniej.
Przypuszczam, że Twoje kłopoty wynikają nie z tego iż gra "nie lubi" Twojej konfiguracji sprzętowej, ale z braku pamieci Chip.
Uruchamiając Amige bez startup-sequence masz praktycznie całą pamięć Chip wolną. Uruchamiając "normalnie" zawsze troche tej pamięci zostaje zajęte przez Workbencha.
Uruchamianie programów z Shella, bez s-s nie jest wcale takie trudne jak wynika z opisu. W ten sposób uruchamia sie praktycznie wszystkie produkcje scenowe
;)

[#23] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@PopoCop, post #22

Hmmm, no spróbuję twojego sposobu :). Jak nie "wypali" to przy okazji się czegoś nauczę nowego ...:D,.... ale to jak wrócę do domciu bo teraz to jestem w pracy...:/.

Pozdrowionka

[#24] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@PopoCop, post #12

mam problem z uruchomieniem gry przy "boot without startup-sequence" robię jak poradzono i przy pliku startującym nazywa się ab3dii-tkg wyskakuje "file is not executable wpisuję jak napisano protect ab3dii-tkg+s+e i pokazał się napis object not found...co teraz?
[#25] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@Debeef, post #24

Spróbuj "Execute ab3dii-tkg"
[#26] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@waldiamiga, post #25

pojawiło się "can't cancel sfx"
"assign failed returncode 20"
:(
[#27] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@Debeef, post #26

Wpisz:

1. type ab3dii-tkg i pokaż nam co się wyświetli.
2. Zanim to zrobisz spróbuj też wpisać te dwie linijki

FAILAT 99
EXECUTE AB3DII-TKG
[#28] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@mailman, post #27

wyświetliło ten sam problem z dźwiękiem, ale uruchomiło grę...ale znów wygląda ona na wersję 2MB...nie mogę zmieniać rozmiaru okna, pixeli, ani dać fullscreen i nie mam tekstur na podłogach i suficie...nie wiem o co może chodzić...chyba że nie mam uruchamiać tą ikonką TKG...nie wiem już sam głową w mur
oczywiście dzięki za pomoc, nigdy się nie spotkałem z tym "failat 99" ważne że podziałało, choć szkoda, że jestem w punkcie wyjścia :(
[#29] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@Debeef, post #28

A może to jest zainstalowana wersja 2 MB?
[#30] Re: Problem z Alien Breed 3D II -The Killing Grounds

@mailman, post #29

obie już dla pewności zaintalowałem, różnią się tylko nazwą katalogu głównego w tym katalogu wszystko jest tak samo poukładane i jest taka sama ikonka startowa
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem