[#1] WHDLoad.....
Ostatnimi czasy stałem się szczęsliwym uzytkownikiem WHDLoad. Ale irytuje mnie kilka rzeczy:

- niektóre gry (Sabre Team , Traps 'n' Treasures) ładują sie długo i co jakiś czas pomruguje sobie dioda od HDD

-podczas doczytywania danych z dysku obraz zaczyna mrugać - dioda power także mruga - tak jakby był co chwila właczany i wyłaczany Audio Filter.

Czy wyżej wymienione objawy to "skutki uboczne" WHDLoad czy jest to spowodowane tym że mam tylko 2 Mb Chipu?? :S :S :S

[#2] Re: WHDLoad.....

@malin666, post #1

WHDLoad ma opcję PRELOAD, która powoduje że pliki z grą są po uruchomieniu ładowane do RAM-u. Dzięki temu gra ładuje się szybciej, ale i tak niektóre gry nawet z tą opcją ładują się wolno.
Dla pamięci chip 2 MB to maksimum, więcej mieć nie można. Ale jeśli masz tylko 2 MB RAM, to WHDLoad nie załaduje za dużo danych do pamięci i stąd pewnie wolne tempo...
Jeżeli gra działa prawidłowo, nic się nie wiesza, to nie przejmuj się takimi drobiazgami jak miganie diody.

[#3] Re: WHDLoad.....

@PopoCop, post #2

Grac się da spokojnie ale troche mnie denerwuje gdy np. w Alien Breed 1 OCS zawsze przed jakąś rundą jest ekran z jakimis celami misji itp. No i wtenczas gdy jest ten ekran gra wczytuje pliki. Ale gdy wczytuje przez WHDLoad to ten ekran miga na czarno i muszyka ktora leci w tle tez sie zwisza az do momentu poki gra się nie załaduje.....Może jest na to jakis Patch?? Chociaż mam wrazenie ze z 2mb Chipu wiecej nie wycisne....:D

Pozdro

[#4] Re: WHDLoad.....

@malin666, post #3

Kup sobie jakąś kartę turbo z Fast RAM-em albo chociaż samo rozszerzenie pamięci. To nie jest duży wydatek, a komfort pracy z Amigą bardzo wzrasta.

[#5] Re: WHDLoad.....

@PopoCop, post #4

Popieram PopoCopa , dokup troche fastu, naprawde warto.
W przeciwnym razie whdload musi ciągle powracać do systemu , żeby załadować potrzebne pliki i znowu musi się przełączyć do trybu gry i tak
w kółko , jeśli jest dużo plików.
A jak masz troche fastu i włączoną opcję PRELOAD to wtedy wszystkie pliki są w ramie i nie ma potrzeby przełączać się pomiedzy systemem, bo potrzebne pliki są kopiowane w odpowiednią pamięć.

[#6] Re: WHDLoad.....

@asman, post #5

Mam póki co 70 zł i jesli rodzice (w końcu jestem na ich garnuszku) siem kapną że ta kasa poszła w długą (konkretniej w jakies turbo) to wtedy mnie oskalpują......:D Cos wymysle :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem