[#1] Kajko i Kokosz - pomocy...
Gram w "Kajka i Kokosza", wersja HDD ściągnięta z PPA. Dochodzę do momentu, w którym bohaterowie mają wsiąść na wóz karczmarza. Problem polega na tym, że... nie mogę wsiąść na ten wóz!
Sterując np. Kajkiem, podchodzę do wozu, pokazuje się strzałka, że można wejść, ale gdy chcę wejść to Kokosz mówi "za daleko". Jak chcę wejść Kokoszem, to z kolei Kajko mówi "za daleko". O co tu chodzi?

[#2] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@PopoCop, post #1

Musisz byc NIE bardzo blisko wozu, lecz troche na lewo (na takich szarych kamieniach np.) od niego. Pomoze!
Tekst nie powinien brzmiec "Za daleko...", ale raczej "Za blisko..." w tym przypadku. :)

[#3] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@PopoCop, post #1

I tak przy okazji. Jak wsiadam na lodz obok jeziora i plyne w prawo, to gra mi sie zawiesza (najpierw troche mysli). Ktos ma taki prb?

[#4] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@El Amigos, post #3

Miałem ten sam problem na Amidze, lecz na pececie tego błędu nie zauważyłem... Wiecie może czy będzie Half-Life na Amigę?

[#5] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@Lord_10up, post #4

Wiecie może czy będzie Half-Life na Amigę?

Wątpię, żeby istniał choć cień szansy. :)
[#6] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@KAM_, post #5

Fcuk, szkoda, bo gra jest warta świeczki...

[#7] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@El Amigos, post #2

Niestety wciąż nie mogę wejść na wóz, a kwestia brzmi "za daleko".
Czy to nie jest czasem ten "słynny" bug w grze, który uniemożliwiał jej skończenie?

[#8] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@PopoCop, post #7

Nie. Ten bug był nad rzeką, gdy się używało rękawicy siły. W Twoim przypadku naprawdę trzeba kombinować i stanąć w "najmniej właściwym" miejscu.
[#9] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@PopoCop, post #1

A tak z ciekawości. Na jakim konfigu to odpaliłeś, bo ja nie daję na razie rady?!
[#10] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@Kitech, post #9

A1200+Blizzard1230+16MB+WB3.1

Odpalam komputer bez startup-sequence i gra chodzi.

[#11] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@Lord_10up, post #4

A skad ten pomysl? :) Zrodla rozpuscili czy jak? Oczywiscie zakladam, ze masz na mysli tego pierwszego Half Life...
[#12] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@PopoCop, post #10

THX. Spróbuję.
[#13] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@MDW, post #11

Oczywiście mam na myśli pierwszego HLa:) Nie wiem czy źródła wypuścili, ale gra ma swoje lata i powinni się zlitować:)

[#14] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@PopoCop, post #10

Odświeżam trochę temat. Wrzuciłem na serwer inną wersję gry (dział Rodzynki). Tym razem nie powinno być problemu. Przydałaby się także instalka WHDLoad do tej gry...
[#15] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@mailman, post #14

odpaliłem sobie i chwilkę pograłem - niestety, nawet na swoje czasy gierka była strasznym gniotem. Żeby przynajmniej algorytm poruszania postaci i interfejs był przemyślany...

[#16] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@PopoCop, post #1

Odkopuje temat.

Tez sobie ostatnia zaciagnalem ta gre. Mam jednak pewien problem.
Wg solucji trzeba wziac dwa orzechy laskowe dla wiewiorki. Ale nigdzie nie moge ich znalezc.
Gdzie one sa?
[#17] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@Phibrizzo, post #16

Juz je znalazlem. Znalazlem tez dokladniejsza solucje. Jednak z tego co widze i tak jest w niej jeden blad.
Swoja droga troche dziwne ze gra przepuscila mnie dwa poziomy dalej bez potrzebnego wyposarzenia.
[#18] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@Phibrizzo, post #17

to wlasnie jest blad w tej grze ze nie mozesz sie cofnac o poziom wstecz jesli zapomniales jakiegos przedmiotu.. jesli to nie problem ..podziel sie gdzie te orzechy znalazles ? :D

[#19] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@HOŁDYS, post #18

nie mozesz sie cofnac o poziom wstecz jesli zapomniales jakiegos przedmiotu

Ale za to można się cofnąć w przód. ;) :D ;)

Ale złośliwiec ze mnie. :P

[#20] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@HOŁDYS, post #18

Jest taki krzaczek gdzieś w lesie koło Mirmiłowa. Swego czasu tak się wkurzyłem tim "orzeszkowym ficzerem", że na złość przestałem grać :)

[#21] Re: Kajko i Kokosz - pomocy...

@HOŁDYS, post #18

W miejscu grze rosnie kasztanowiec po prawej stronie jest leszczyna a podnia krzaczek. Wlasnie pod tym krzaczkeim leza oba orzechy, ale tak wtapiaja sie w tlo ze ich praktycznie nie widac.

W grze jest kilka podobnych sytuacji jak z orzechami. Np jesli nie wezmiemy piorka od Bugiego to pozniej jest juz "po zawodach" i grac trzeba praktycznie od poczatku.
Podobnym na samym poczatku jest mozliwosc zerwania kwiatu sily. Jesli zle to zrobimy to tylko "nowa gra" pomaga.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem