[#1] Exodus
Witam, mam problem, nie wiem jak ustawić rzeczy w setupie by mi gra poszła. Cały czas mówi, że nie może otworzyć cdda lub nie ma płyty. Zaznaczam, że grę swierzo nabyłem i to oryginał. Moja konfiuracja sprzetowa: A1200 1240 32 MB i CD. Ustawienia jakie mam w setupie: CDDA device: asim_atapi.device; CDDA unit: 0 (nie wiem co tu ustawić) - i nie wiem co gdzie poustawiac - ehh prosze o pomoc.
[#2] Re: Exodus

@Guayar, post #1

Unit 0? Wpisz 1. Gra wymaga wpisania CDDA, a nie CD0?

[#3] Re: Exodus

@Guayar, post #1

Ja pamiętam że ta gra była kapryśna jeśli chodzi o sterownik cdromu. Zawsze użwyałem cd.device, ale za Chiny nie mogłem jej na tym uruchomić. Po zmianie na atapi.device, gra poszła bez problemu.

[#4] Re: Exodus

@Guayar, post #1

Gra mi poszła - dziękuję za podpowiedzi:)))) Ale mam teraz nowy problem. Jak uruchamiam grę to obraz jest ponad miarę wydłużony w pionie. Sprawdzałem rózne ustawienia rodzielczości i nie moe dopasować tak, aby na standardowym monitorze Commodore 1084s i kościach AGA obraz wyświetlany był poprawnie. Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
[#5] Re: Exodus

@Guayar, post #4

A jakie rozdzielczości ustawiłeś w tym samym programie gdzie zmieniałeś sterownik napędu CD?
[#6] Re: Exodus

@mailman, post #5

Ustawiałem rozdzielczość HI-res i Lo-res. (we wszystkich trzech miejscach) na Hi res uzyskałem najlepsze rezultaty. To znaczy - w poziomie wszystko się mieściło, ale obraz był wyciągnięty w pionie, tak, że kawał ekranu u dołu nie był widoczny. Jak ustawiłem na Lo-res to co prawda w pionie było oki, ale w poziomie ekran gry zajmował jedną trzecią monitora tak, że reszta jego powierzchni nie była używana.
[#7] Re: Exodus

@Guayar, post #6

To ustaw sobie jakąś normalną rozdzielczość. W Game screen ustaw HiRes, a w polach ustaw rozdziałki 320x240 i 640x480. No i najlepiej jakbyś miał kartę graficzną.
[#8] Re: Exodus

@kmilota, post #7

Tak mam ustawione właśnie - ale ekran jest wyciągniety w pionie tak, że połowy nie widać - w poziomie jest oki. Czy można na to coś poradzić proćz karty graficznej?
[#9] Re: Exodus

@Guayar, post #8

Ehhh działa dobrze, ale tylko na Hi-res laced :((((((
[#10] Re: Exodus

@Guayar, post #9

Przecież pisałem że 640x480. Aby to osiągnąć na Adze i na palowskim monitorku jasne jest że to musi być Hi-res laced. Taka juz specyfikacja PALu :)
[#11] Re: Exodus

@kmilota, post #10

hehe - no coz - czlowiek sie cale zycie uczy :P a ja w miare nie dawno - dopiero od jakiegos niecalego roku bawie sie Ami, wiec dla mnei nie bylo to takie jasne :P dzieki za podpowiedzi :)
[#12] Re: Exodus

@Guayar, post #4

Czesc.mam apollo 1240/33 32 Mb pamięci Fast Atę , cdrom podpięty na secondary-slawe i nie mogę uruchomic EXODUSA wyswietla mi .. Unable open cdda device or not find disk Exsodus,, w setup prubowałem ustawic Cdda device-scsi.device , a Cdda unit- 2, nie chce mi zapisać (klikam na save) nie wiem co dalej robic? Moze cdrom jest zły bo prędkosc jego wynosi 1x lub3x ? ( Mitsumi) leszeksas
[#13] Re: Exodus

@Leszeksas, post #12

W tym wątku chyba napisano co trzeba zrobić. Ustaw device na atapi.device (lub taki jaki używasz do uruchomienia CD-Romu pod systemem) a Unit na 1 lub 2 w zależności od tego, jak masz podpięty CD-Rom.
[#14] Re: Exodus

@mailman, post #13

i co z tego jak wpisuje atapi.device unit 2 to klikam na sawe i nie zapisuje mi ustawien dalej są inne ustawienia leszeksas
[#15] Re: Exodus

@Leszeksas, post #14

Sprawdź czy plik z ustawieniami znajdujący się w głównym katalogu gry nie jest przypadkiem zabezpieczony przed zapisem.
[#16] Re: Exodus

@mailman, post #15

jak to sprawdzic? ( piszę na gg i nie mam odpowiedzi ten od fast-aty)
[#17] Re: Exodus

@Leszeksas, post #16

A ja też ma pytanko. Mam 040/40 i karte Picasso II i w 640x480 gra przy oszczędnym odswiezaniu chodzi strasznie wolno. Z tego co pamietam lata temu, jak odpalalem na takim samym procu na aga dblpal to przy odswiezaniu oszczednym chodzilo calkiem calkiem ....
[#18] Re: Exodus

@Twardy_gda, post #17

Co to jest to odswieżanie oszczędne?? 72 hz czy 50 hz (AGA)?? O co z tym chodzi ze na oszczednym jest szybciej? Sory za offtopic

[#19] Re: Exodus

@Leszeksas, post #12

cdrom podpięty na secondary-slawe

Secondary Slave to UNIT 3
[#20] Re: Exodus

@Malin, post #18

Tak, chodzi o odswiezanie kosztem wzroku. (PAL jest szybszy od DBLPal). A koledze wyzej pewnie dlatego zolwi sie na Picasso II bardziej niz na AGA, poniewaz jakby nie patrzec, RTG zostal dosc dobrze zoptymalizowany pod AGA. A tryby CGX (albo P96, nigdy nie grzeszyly predkoscia na Picasso II). AGA Rulez ;)
[#21] Re: Exodus

@Andrzej Drozd, post #20

Wniosek z tego - wywalajcie wszystkie BVizje, CV i Picasssa na rzecz wszechmocnej AGAty :) A jak sie wam zachce Quake... :)

[#22] Re: Exodus

@Malin, post #21

wywalajcie [...] BVizje, CV

Hehe, no nie. BV i CV sa akurat dobre (choc juz mocno wysluzone). :)
[#23] Re: Exodus

@Guayar, post #11

wspomne moze ze u mnie gra dzialala na 320x240
na a1200 z bppc 040 i AGA.
Byly pacze do tej gry,instalowales??

[#24] Re: Exodus

@Malin, post #18

chodzilo mu o opcje w grze wyswietlanie oszczedne
oznacza to ze jest mniej klatek animacji

[#25] Re: Exodus

@Andrzej Drozd, post #19

tak jest podpięty na secundary slawe unit3 Wpisuję w ustawieniach gry(setup) atapi.device unit 3 lub scsi.device 3 zapisuję save , wchodzę spowrotem i nie są zapisane ustawienia
[#26] Re: Exodus

@Leszeksas, post #25

Sprawdź bity protekcji jakimś filemanagerem. Można też zrobić to komendą Protect, lecz nie pamiętam składni (może ktoś przypomni?).
[#27] Re: Exodus

@mailman, post #26

w cli bedac w katalogu gry wpisujemy:
protect #? ALL RWED ADD
i juz mamy ustawione najwazniejsze bity :)

[#28] Re: Exodus

@AmiChris, post #23

Nie instalowałem żadnych patchy. Co one dają? skad można je ściągnąc?
[#29] Re: Exodus

@Andrzej Drozd, post #20

Hola hola panowie:). Jest patch do konwersji całej grafy pod karty GFX i wtedy biega dobrze. Twardy zassij i przekonwertuj powinno smigac:)
[#30] Re: Exodus

@Andrzej Drozd, post #22

...a jak wam sie za chce Quake (and more) to podłączajcie je na nowo :)....

Ostatnia modyfikacja: 23.11.05 15:14
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem