[#1] Gry z renderowaną grafiką
Witam wszystkich. Na niniejszym forum zapodawałem już parę tematów w sprawie list gier. Nadszedł czas na kolejną listę :)
Tym razem robimy listę amigowych gier, w których pojawia się renderowana grafika. Uprzedzam, że nie chodzi o intra, animacje, obrazki przerywnikowe itp. Liczy się grafika w trakcie gry. Aha - nie muszą to być tytuły, w których 100% grafiki jest renderowane, może to być np. tylko tło albo tylko sprite'y.
Na początek tytuły, które znam:

Rise of the Robots
Breathless (przeciwnicy)
Myst
Wheelspin
Stardust
Super Stardust
XP8
Bloodnet (tła to chyba renderingi)
Walker (tytułowy sprite)

[#2] Re: Gry z renderowaną grafiką

@PopoCop, post #1

Zdzisław 3D. Moim zdaniem :D Autor chwali sie w readme ze jego Amiga z 040/40 przez całe 16 dni renderowała animacje do gry :)

[#3] Re: Gry z renderowaną grafiką

@PopoCop, post #1

Zdzislaw Wladca Galaktyki (wyrenderowana animacja zlozona pozniej w amosie)

"crejzidemo gry", a raczej animacja - Resident Evil. Ktos mial zabawny pomysl i zrobil cos takiego "skanujac" chyba calosc z oryginalu.

Golem - to chyba najlepsza gra z tych trzech (wyszlo tylko demo). Gra podobnie jak ZWD oparta jest na animacji, z tym ze poruszac mozemy w kilku kierunkach. Wymagac miala cdx12, AGA i... "milion plyt CD". Demo ktore wyszlo na ACSie w tamtych czasach, lepiej bylo przegrac na HD, poniewaz standardowe kontrolery wyciagaly z CD gora 4-5x

Ostatnia modyfikacja: 14.09.05 15:10
[#4] Re: Gry z renderowaną grafiką

@Andrzej Drozd, post #3

W Zdzislavie "wrogowie" mają fajne texty :D No i bardzo szybko chodzi na 020 + Fast. W końcu wszystko juz przeliczone :D

[#5] Re: Gry z renderowaną grafiką

@PopoCop, post #1

To ja dodam do tego :

-Microcosm CD32
-Genetic Species (chyba przeciwnicy i pukawki które podnośliliśmy)

i..więcej nie pamiętam :D
[#6] Re: Gry z renderowaną grafiką

@PopoCop, post #1

Jeszcze mi się Burnout przypomniał...

[#7] Re: Gry z renderowaną grafiką

@PopoCop, post #6

Nie jestem sympatykiem renderów... więc wymienię Olo Fight :P
[#8] Re: Gry z renderowaną grafiką

@PopoCop, post #1

a właśnie... przecież też w Napalm były prerendery (jednostki i budynki)... i o dziwo nawet mi się podobały.
[#9] Re: Gry z renderowaną grafiką

@Solo Kazuki, post #8

"Behind the Iron Gate"
[#10] Re: Gry z renderowaną grafiką

@PopoCop, post #1

Nightlong.
[#11] Re: Gry z renderowaną grafiką

@Sylwester, post #10

No a nasz Exodus - The Last War?

[#12] Re: Gry z renderowaną grafiką

@PopoCop, post #1

Space Hulk

[#13] Re: Gry z renderowaną grafiką

@PopoCop, post #1

właściwie to wiele gier ma prerenderowaną grafikę w jakichś miejscach. Mówiąć o czołówce z walkera mówisz jedynie o praktycznie nieistotnym fragmencie. Jakby tak podchodzić, to np T-Zer0 ma prerenderowane intro (mimo iż sama gra jest raczej "rysowana")...
[#14] Re: Gry z renderowaną grafiką

@LeMan, post #12

Space Hulk? Dawno w tę grę nie grałem, ale o ile pamiętam tam grafika jest rysowana. Nie myl dobrze wyświatłocieniowanych grafik z renderami!
[#15] Re: Gry z renderowaną grafiką

@Solo Kazuki, post #13

Nie pisałem o czołówce Walkera, ale o tytułowym sprite'cie, czyli o Walkerze, którym sterujemy w grze. Wg mnie jest on renderowany.

[#16] Re: Gry z renderowaną grafiką

@PopoCop, post #15

Niet... dawno widać nie grałeś! Jak byk jest on rysowany. Cieniowanie jest bardzo dobre, ale "zbyt proste" jak na rendery. Przyjrzyj się np światłocieniom. Sprite jest ładnie wycieniowany, ale widać że jest on rysowany - tak samo jak zresztą reszta grafiki w grze. Najlepiej przyjrzeć się jakiemuś screenowi w grze w przybliżeniu (co obecnie robię). Cieniowanie przypomina mi to niektóre gry z C=64, a sprite jest zbyt mały i ma za dużo "odstających" elementów, żeby opłacało się zrobić obiekt i go wyrenderować... tymbardziej w tamtych czasach. Przyjrzyj się na render w czołówce! Nie ma tyle szczegółów... a przeciez jakby zrobili rendera w grze, to czemu inny obiekt zrobili do czołówki? Robić 2 obiekty zamiast 1?
[#17] Re: Gry z renderowaną grafiką

@PopoCop, post #1

Odkurzam nieco temat i podrzucam jeszcze Tiny troops(obiekty w grze) i klamki w Fears.

[#18] Re: Gry z renderowaną grafiką

@PopoCop, post #1

[#19] Re: Gry z renderowaną grafiką

@PopoCop, post #1

Slam Tilt
[#20] Re: Gry z renderowaną grafiką

@PopoCop, post #1

Skidmarks i SuperSkidmarks.
[#21] Re: Gry z renderowaną grafiką

@MisOr, post #20

Za zelazna brama - obiekty przeciwnikow i klamki
Cytadela - intro

[#22] Re: Gry z renderowaną grafiką

@_arti, post #21

The Secret Of Lighthouse :)

Pewnie nie znacie - bo nigdy się nie ukazała.Gierka inspirowana MYSTem.Robiona przez trzy osoby (w tym kumpel i ja robiliśmy render) prawie rok,powstało dziesiątki animacji,grafik,które ...gdzieś przepadły.Wczesną wersję demo "kiszę" na dysku.Wydaje mi się że nie ma sensu jej prezentować - wykonana była w AMOSie.Szkoda że późniejsza wersja,napisaną już w C,z wyższą rozdziałką 640x480 i 8bit,przepadła wraz ze uszkodzonym Connerem 540MB.Kiedyś była prezentowana na giełdzie pod Elbudem w krk.
1
[#23] Re: Gry z renderowaną grafiką

@waldiamiga, post #22

Oczywiście, że znamy ;) Jak byśmy mogli nie znać :) Zapodaj to demo. Jesteśmy ciekawi co tam spłodziliście :D
[#24] Re: Gry z renderowaną grafiką

@waldiamiga, post #22

Hehe zapóźno - jak już wspomniałeś o demku to udostępnij :)
Proooooszę hipnoza
[#25] Re: Gry z renderowaną grafiką

@PopoCop, post #1

Ruff 'n' Tumble (przeciwnicy)
[#26] Re: Gry z renderowaną grafiką

@PopoCop, post #1

Nemac IV (obiekty).
[#27] Re: Gry z renderowaną grafiką

@SPECT, post #26

Aqua
[#28] Re: Gry z renderowaną grafiką

@Phibrizzo, post #27

Właśnie sprawdziłem mojego "Prey an Alien Encounter" na Amidze CDTV. Jest to gra na CD dla Amigi CDTV lub CD32 (różne wersje). Renderowane są pomieszczenia stacji i obiekty - tło z intra. Swoją drogą super gierka! Ja ją nabyłem w polskim oddziale Almathery w 1994 roku. Zrobiła na mnie KOLOSALNE wrażenie! Przeszedłem całą kilka razy, ale muszę przyznać że jest piekielnie trudna (walka z zainfekowanymi wymaga opanowania taktyki). Muzyka i grafika w tej grze powalają nawet dziś. W tamtych czasach to była żywa reklama CDTV.

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2009 17:54:45
[#29] Re: Gry z renderowaną grafiką

@Azzorek, post #28

Napalm: The Crimson Crisis http://hol.abime.net/938

Final Odyssey: Theseus Verses The Minotaur http://hol.abime.net/542

T-ZerO http://hol.abime.net/1551

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2009 16:46:39
[#30] Re: Gry z renderowaną grafiką

@parallax, post #25

W Ruff 'n' Tumble nie ma ani grama renderów.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem