[#1] OnEscapee
Mam problem z dostaniem się do kolejnego etapu gry OnEscapee. Znajduję się obecnie w jaskiniach. Posiadam już broń, ale zupełnie nie wiem, co mam dalej robić. Poszę o pomoc.

[#2] Re: OnEscapee

@Dawi, post #1

Bede mowil z pamieci ale mysle ze sobie poradzisz.
Gdzeis na podlodze lezy przedmiot (w ksztalcie walca). Nalezy go umiescic w pewnym miejscu.
Spowoduje to oswietlenie korytarza. W inny miejscu na scianie jest pewnien wzorek (nie da sie go nie zauwazyc poniewaz jest prawie na calej scianie).
Nalezy taki sam wzorek ustawic w inny miejscu co spowoduje otwarcie przejscia do dalszego etapu).
Jesli sie nie myle w innym miejscu nalezy tez strzelic z pistoletu co spowoduje zawalenie sie jaskini a tym samym utworzenie pomostu.
[#3] Re: OnEscapee

@Phibrizzo, post #2

Dziękuję Panu bardzo za pomoc. Dzięki niej mogę znów kontynuować grę.

[#4] Re: OnEscapee

@Phibrizzo, post #2

Witam! Czy wie Pan może, czy istnieje opis przejścia tej gry i gdzie mogć go zdobyć?
[#5] Re: OnEscapee

@Maciej B., post #4

Opis po polsku przejscia tej gry istnieje na pewno gdyz sam z niego raz musialem skozystac.
Ale za bardzo nie moge sabie przypomniec gdzie on byl zamieszczony, prawdopodobnie w ktoryms ACSie.
Wiem na pewno ze bardzo lakoniczny opis jest w ReadMe do gry. Co ciekawsze jest on w kilku jezykach w tym tez po polsku.

Ps. Przez tego "Pana" czuje sie bardzo staro wiec prosze sie do mnie zwracac przez "ty"
[#6] Re: OnEscapee

@Phibrizzo, post #5

A ja mam taki problem- jestem na samym początku gry- spadlem do takiego dolu- cos lezy na ziemi (pojawia sie jakis ekranik) ale nie wiem jak to podniessc. po prawej są jakies macki ale gdy proboje przez nie przejsc to mnie zabijaja. udalo mi sie przejsc pod nimi tylko jakies 5 krokow. Co robic? nie wiem jak sie podnosi przedmioty? dokąd isc?

[#7] Re: OnEscapee

@Lord_10up, post #6

Przedmioty podnosi sie w ten sposob ze podchodzi sie kolo niego jak najblizej i daje kursor w dol (kucanie).
Znalezione przedmioty wykozystuje sie w ten sposob ze podchodzi sie w odpowiednie miejsce i daje strzalke w gore.

Ponizej przedstawie czesciowe przejscie tego lewelu.

Jesli juz wpdales do podziemi to:
1. wez przedmiot ktory lezy po lewej.
2. idz w prawo, omin wiszace liany (najlepiej turlajac sie pod nimi)
3. umiesc znaleziony przedmiot w uzadzeniu w scianie kolo czerwonej rosliny.
4. omin ta rosline (najlepiej biegnac)
5. przypatrz sie ukladowi na scianie i zapamietaj go
6. wracaj w lewo, wejdz w tunel
7. podejdz jak najblizej do padliny tak aby sploszyc "ptaszki", jak jeden zostanie zjedzony szybko przeturlaj sie w lewo
8. wejdz w tunel na skraju przepasci, idz w prawo, uwazaj na krople
9. u sufitu zwisa jakis nieszczesnik z pistoletem w rece, podskocz i strac pistolet
10. w tym samym miejscu wejdz w tunel, strzel z pistoletu w prawo i uciekaj wchodzac spowrotem w tunel
11. wejdz znowu w tunel, zobaczysz ze utworzylo sie przejscie
......

Mysle ze dalej poradzisz juz sobie.
[#8] Re: OnEscapee

@Phibrizzo, post #7

Dzięki wielkie:)

[#9] Re: OnEscapee

@Lord_10up, post #8

Pelne rozwiazanie do gry znajduje sie w ACS 6/1998.
[#10] Re: OnEscapee

@Phibrizzo, post #9

Szkoda, bo niestety nie posiadam tego numeru. Czy nigdzie indziej nie da się znaleźć solucji do tej gry? A może ktoś pokusiłby się o zamieszczenie jej na PPA?

[#11] Re: OnEscapee

@Dawi, post #10

Wrzuć mi grę na ftp a napiszę Ci solucję ;). Żartuję oczywiście!

Tylko taka mała dygresja co do Another World, miejscami była ultra
trudna, przypomniało mi się ile to razy nie udawało mi się przeskoczyć
przez taką dziurę w jaskiniach gdzieś na końcu. Z gier tego typu znany
jeszcze ofkors sequel Flashback, ale gorąco polecam wydaną na SNES'a
grę: Black Thorne, która była takżde dostępna pod tytułem Black Hawk czy
Thunder Hawk, jakoś tak. Naprawdę miodna.

Pozdrawianesa!

[#12] Re: OnEscapee

@Phibrizzo, post #9

A nie wiesz, czy można jeszcze w jakikolwiek sposób nabyć ten numer?

[#13] Re: OnEscapee

@Dawi, post #12

Jedynie na rynku wtornym. Szukalbym na gieldach komputerowch lub allegro.
Ostatecznie mozna dac ogloszenie z checia zakupu.
[#14] Re: OnEscapee

@Phibrizzo, post #13

Nie posiadasz tego numeru? W ogóle to szkoda, że jeszcze nikt nie zdecydował się na zamiszczenie solucji tej gry na PPA.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem