[#1] Ostatnia plansza w superfrogu
Mam problem pogrywam sobie w superfroga przez uae i nie moge przejśc ostatniej planszy mam już 100 monet ale nie wiem gdzie jestt wyjście moze ktoś ma jakąś wskazówkę?
[#2] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@adamos, post #1

pogrywam sobie w superfroga

"Ja tam sie nie znam", ale po co grac pod WinUAE, kiedy jest wersja pod peceta? :)
[#3] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@Andrzej Drozd, post #2

a skąd moge ją sciągnąc ?
[#4] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@adamos, post #3

Nie wiem. Nie wiem tez czy gra ma identyczna nazwe. Gralem w nia na pececie cos kolo 1995/6 roku.
[#5] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@adamos, post #1

Chodzi o ostatnią planszę pierwszego świata, czy o ostatnią planszę ostatniego świata?

[#6] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@Dawi, post #5

chodzi o ostatnią plansze świata wogóle czyli ostatnią kosmiczną
[#7] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@adamos, post #1

Będę pisał z pamięci, więc coś może się nie zgadzać. Wydaje mi się, że kierując się w prawo od samego początku planszy należy być bardzo uważnym, ponieważ w pewnym momencie znajduje się przejście, które łatwo ominąć. Jeśli się go nie zauważy i pójdzie się dalej, robi się bezsensowne "kółko" po planszy, które nic nie daje. Niedaleko przed exitem znajdują się kolce, które ciągną sie bardzo długo. Nie ma szans ich przeskoczyć, więc trzeba użyć skrzydełek. Jeżeli jest się po ich drugiej stronie, to do końca planszy prowadzi krótka droga.

[#8] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@Dawi, post #7

doszłem do tych kolców i nawet z skrzydełkami przez naciskanie cały czas jesli o te chodzi nie mogę ich przeskoczyć
[#9] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@adamos, post #8

udało się nacisnęlem shifta co daje autoskrzydaelka i dotego dawałem ctrl i przeskoczyłem wielkie dzięki jakbym nie wiedział ze tam jest exit to bym nie próbował przeskoczyć tych kolców
[#10] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@adamos, post #8

Zapewniam, że kolce da się przejść i grę można ukończyć, ponieważ mi się to udało. Może należy spróbować najpierw przeskoczyć kolce ile się tylko da, a póżniej (oczywiście nie będąc jeszcze na samych kolcach i nie tracąc życia) użyć skrzydełek i przelecieć drogę, która została do pokaonania. W każdym razie gra jest do przejścia.

[#11] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@adamos, post #9

Proszę bardzo. Gra jest świetna i naprawdę warto ją przejść. Zakończenie jest bardzo zabawne.

[#12] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@Dawi, post #11

wiem zakończenie jest git! szkoda tylko że gra jes taka krótka :(
jaką inną mi polecicie bo chętnie jeszcze coś amigowoego bym przeszedł.
[#13] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@adamos, post #12

Benefactor
[#14] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@adamos, post #12

Quake3

[#15] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@Andrzej Drozd, post #4

[odnośnik usunięty przez moderatora]

Ostatnia modyfikacja: 11.11.05 16:22
[#16] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@adamos, post #12

Fury of the Furies, Ruff'n'Tumbles, First (i Second) Samurai, Flashback i inne..., byle ten temat nie zamienił się w festiwal polecanych tytułów...

[#17] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@adamos, post #12

Jesli chodzi o takie platformowki, to moze (kolejnosc dowolna):

James Pond, Bolo Mrowkojad, Arabian Nights, King Pin, Zool, Lion Heart, Brian The Lion i 1000 innych

O, przypomniala mi sie jeszcze platformowka-przygodowka - Odyssey (wcielasz sie w rycerza, zbierasz klucze, poknujesz lochy, przemierzasz wyspy, zamieniasz sie w pataka lub konika polnego, skaczesz po drzewach itd... :P

A najlepiej to pograj w zupelnie inna gre - Chaos Engine.
Tylko pamietaj - tylko pod emulatorem WinUAE i koniecznie w wersje AGA. Pecetowa wersja tej gry jest okropnie brzydka i malomiodna :)
[#18] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@adamos, post #3

Nic mi nie wiadomo o legalnie dostępnej pecetowej wersji SuperFroga na sieci. Z tego co wiem to na Back2Roots można pobrać amigową wersję jedynie.

[#19] Re: Ostatnia plansza w superfrogu

@grxmrx, post #18

Hem. Serwis [odnośnik usunięty przez moderatora] "nielegali" raczej nie publikuje, a superfrog na PC tam figuruje.
[odnośnik usunięty przez moderatora]

[#20] Abandonware

@Kokos, post #19

Kokos napisał(a):

> Hem. Serwis [odnośnik usunięty przez moderatora] "nielegali" raczej nie
> publikuje, a superfrog na PC tam figuruje.

Raczej? A skąd te przypuszczenie (bo na pewno nie "pewność")? Nigdzie, pod żadnym tytułem nie ma podpisu (ani w całym serwisie), że ktokolwiek im dał zgodę na to by umieszczali te gry na sieci. Ja to widze tak, że umieszczają gry jak popadnie, sami nadają im naklejkę abandonware (no bo stare to pewnie nikt już o nie nie dba, etc?) i prowadzą stronę. Czyli najprawdopodobniej są to tytuły umieszczone nielegalnie.

[#21] Re: Abandonware

@grxmrx, post #20

Wnioskuje choćby po tym - http://staregry.gry-online.pl/forum/viewtopic.php?p=5706#5706. Na upartego znalazłbym pewnie jakiś regulamin czy FAQ. Ale po co? Widzisz... Tak duży serwis jak gry-online.pl nie może sobie pozwolić na niedomówienia czy łamanie prawa.

//edit:

Choć np na TheUnderDogs znalazłem info:

Note: We have been asked by Team 17 to remove downloads of all their games. Please contact the company directly if you are interested in purchasing any out of print titles.

Czyli T17 może faktycznie nie życzyć sobie statusu Abandonware.

Ostatnia modyfikacja: 11.11.05 16:51
[#22] Re: Abandonware

@Kokos, post #21

A kto przyznaje status (a to nie jest przecież żaden status) abandonware, jakiś sąd czy może autor strony jak mu się podoba to sam nadaje wybranym sobie grom ów "status"?

Wiele już tutaj było dyskusji o tym "statusie" jak i sprawach związanym z tym.

[#23] Re: Abandonware

@Kokos, post #21

Nie ma takiego czegos jak abandonware...program stanowi wlasnosc umyslowa jego tworcow przez okreslona ilosc czasu (50lat?) ...jesli nawet autorzy w danym okresie czasu nie reaguja na publikacje ich programow jako *abandonware* to moga w dowolnej chwili zareagowac i zazadac odszkodowania...troche to dziwne, ale prawdziwe...co innego gdyby autorzy wydajac ostatnia wersje danego programu zmienili jego status na open source (dostaje sie kod zrodlowy z mozliwoscia modyfikacji) lub freeware (sam program ale za darmo...niestety bez mozliwosci modyfikacji). Nie ma czegos takiego jak abandonware...naprawde...wszystko to jest regulowane prawem i nie ma tam takiego terminu.
[#24] Re: Abandonware

@ami-ziom, post #23

Widzicie... Ja nie użyłem sformułowania Abandonware. Ja powiedziałem tyle, że gra jest dostępna w "dużym" serwisie i nikt się nie czepia. Ponad to zaznaczyłem też to, że władze danego serwisu dbają o to by nie popaść w konflikt z prawem/autorami. Tyle.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem