[#1] CGX + starsze gry
Ostatnio zainstalowałem sobie CGX2AGA + CGX v.3. WB przyspieszył ale niestety moje ulubione gry (UFO AGA, Dune2) zaczęły odmawiać posłuszeństwa (kaszana na ekranie, GURU itp.). Jest to spowodowane chyba tym że owe gry gryzą się z CGX-em. Czy jest jakiś sposób na "ominięcie" CGX-a przez wybrane aplikacje?? Czy konieczne jest odpalanie innego WB bez zainstalowanego CGX? Jeśli temat był juz poruszany to sory :)

[#2] Re: CGX + starsze gry

@Malin, post #1

Do tego jest CyberBugfiX i jego ustawienia "DISPLAYABLE | INTERLEAVED | NOCGX | PLANES2CHIP | PLANES2FAST | SUPERGELS | SUPERLAYERS" które powinny znajdować się w katalogu "SYS:Prefs/ENV-Archive/CyberGraphX/".

Z tego co zaobserwowałem to 99% starych gier i dem działa z tym sterownikiem poprawnie, a nawet te działąjące gry i dema napisane systemowo w multitastingu działają lepiej szybciej/płynniej, bo grafika teraz obrabiana w większości jest przez pamieć Fast.

W Dune2 grałem nawet na MorphOS z działającym w tle tym sterownikiem, UFO ECS też odpalałem i działało, a wersji na AGA to jedynie widziałem i grałem na CD32. Dune2 najlepiej wygląda w NTSC włącz sobie promowanie w MCP dla tej gry wygląda dużo lepiej, bo po dolnej ramce widać, że była robiona bardziej na NTSC/VGA niż PAL.

[SCREENMAN=ON]
IF "Dune2"
TASK="DuneII"
THEN
DISPLAYID=00011000
IF "Wax Works"
TASK="Wax"
THEN
DISPLAYID=00011000
IF "SimCity2000"
TASK="SimCity2000"
NAME="SimCity 2000 AGA"
THEN
DISPLAYID=00021000
AUTOSCROLL
IF "sysinfo"
TASK="SysInfo"
THEN
DISPLAYID=00019000
IF "MAS"
THEN
CENTERSCREEN
OVERSCAN=0

W ikonce Dune2 daj więcej stosu to będzie płynniejsza animacja wszystkiego.
Wax Works to świetna giera z mrocznym klimatem mam jeszcze gdzieś w wersji polskiej na NTSC.

Ostatnia modyfikacja: 02.12.05 20:09
[#3] Re: CGX + starsze gry

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Jeśli mam w ENV-Archive te wszystkie nocgx , itp. to gra "sama sie przełączy na tryb bez cgx" czy musze gdzies dopisac te linijki co napisałes?? Jesli dopisac to gdzie? Aha - pamiętaj ze mam TYLKO VGA :)

Ostatnia modyfikacja: 02.12.05 20:48
[#4] Re: CGX + starsze gry

@Malin, post #3

U mnie na takich ustawieniach Dune2 działa, jak nie to się tam dopisuje nazwę najlepiej tasku tego nie działającego poprawnie programu tak jak w przykładach.

Przegrałeś ustawienia do FBlita, a w MCP masz ustawione patche na gfx tak jak w tych moich ustawieniach?

Aha dla sprawdzenia wyłącz SystemPatch bo u mnie co i jak tutaj już pisałem, może tobie na 020 będzie stabilnie działać, albo poeksperymentuj może coś zaradzisz

[#5] Re: CGX + starsze gry

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

Tych prefsów do MCP i FBlit nie przegrywałem - nie wiem zabardzo gdzie ale dziś będe szukał. Mam włączonego SystemPatcha 2 ale nic sie nie wiesza, Doom nawet chodzi ciut szybciej. Ogólnie jest stabilnie :D Tylko SYSINFO mi pokazuje ze mam 2,16 MIPS ale to już chyba wina CGX. Do promowania używam NewMode ale moge się pobawić z MCP

[#6] Re: CGX + starsze gry

@Malin, post #5

[#7] Re: CGX + starsze gry

@Malin, post #1

Malin napisał(a):

> Ostatnio zainstalowałem sobie CGX2AGA + CGX v.3.

Co to jest CGX2AGA i gdzie tego szukać?
[#8] Re: CGX + starsze gry

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Ja miałem przed instalcją CGX-a 3.01 MIPS (sprawdzałem) teraz mam 2,16 MIPS. Może to dlatego że mam jakiegos starego SysInfo (mówi że mam kość Denise)

[#9] Re: CGX + starsze gry

@Paweł, post #7

CGX2AGA to co taka pchełka dzięki której możesz uzywać systemu CGX na zwykłych kościach AGA. Wersja dla PPC jest w archiwum z CGX-em 3 a wersja dla 68k... No to musisz skontaktować sie ze mną :)

[#10] Re: CGX + starsze gry

@Malin, post #8

SysInfo jest mocno zależny od częstotliwości odświeżania pionowego, im większe tym więcej pokazuje mipsów.
[#11] Re: CGX + starsze gry

@Sylwester, post #10

Mam cały czas tryb EURO72 :) No po instalcji CGX to jest CGXEURO :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem