[#1] Kody do Traps'n'Treasures
Ratujcie biedną kobietę grającą... Od jakiegoś czasu zajęłam się emulacją Amigi. Miałam kiedyś taką i pamiętam, że uwielbiałam grać w Traps'n'Treasuers. Niestety, jak na kobietę jestem dośc lewa i chciałabym użyć kodu na nieśmiertelność. Napewno cos takiego istnieje bo pamiętam, że jako dziecko umiałam tak zrobić by być nieśmiertelną... Pomoże ktoś? Błagam! Z góry dziękuję za pomoc... ;(
[#2] Re: Kody do Traps'n'Treasures

@Amigo-Kobieta, post #1

Jako nieśmiertelny wampir nieśmiertelność wyssałem z krwią więc:

On the first title screen, the one before you are asked to insert disk {B},
type "SCAMAGIC". The screen should flash. During play press

for one
extra life.

During play, type "PKLABAUTERMANNP". The screen will flash to let you know
it worked. This will give you one free life. Type this whenever you want
another life. You can only have a maximum of nine lives.

Mogłabyś mi podesłać tą grę na e-mail?
Pozdrawiam :F

[#3] Re: Kody do Traps'n'Treasures

@Amigo-Kobieta, post #1

Na pierwszym ekranie tytułowym (z piratem i muzyczką) trzeba wpisać
SCAMAGIC. Ekran błyśnie. Od tej chwili klawiszem P zwiększasz liczbę dostępnych wcieleń.

Podczas gdy można też wpisać PKLABAUTERMANNP. Ekran znów błyśnie, a stan wcieleń zwiększy się o jedno.

Zaczerpnięte z Hall of Light
[#4] Re: Kody do Traps'n'Treasures

@mailman, post #3

Widzę, że mam nadwornego tłumacza :)

[#5] Re: Kody do Traps'n'Treasures

@Amigo-Kobieta, post #1

Hmm. Sprawdzę, ale pamiętam, że był jakiś iiny sposób dający nietykalność i nie trzeba było ciągle wpisywać czegoś ani wciskać jakiejś literki... A w sieci nie mogę nic znaleźć...
[#6] Re: Kody do Traps'n'Treasures

@Amigo-Kobieta, post #5

Ja wziąłem tego cheat'a z guide'a CheatCollection, który mam na dysku.
Tak więc oba cheat'y są z niezależnych sobie źródeł, ale może rzeczywiście jess jeszcze inny sposób, by rozgryźć ten orzech...
Pozdrawiam

[#7] Re: Kody do Traps'n'Treasures

@BagoZonde, post #6

Może przed grą był trainer gdzie można było m.in. włączyć nieśmiertelność, wiele gier tak miało.
[#8] Re: Kody do Traps'n'Treasures

@Sylwester, post #7

A szczególnie masa gier na c64 miała trainery :). A pamiętam jak jeszcze kilka lat temu zastanawiałem się co oznaczają te plusy przy nazwie pliku na c64 np:
MENACE +3

Właśnie próbuję rozgryźć jak zainstalować installerem WHDLoad tą grę Traps'n'Treasures - adf'y są niedosowe i nie wiem jak skorzystać z FMS czy RAD. Zresztą ten wątek poruszyłem w dziale Amiga.

Pozdrawiam!!!

[#9] Re: Kody do Traps'n'Treasures

@BagoZonde, post #8

Właśnie próbuję rozgryźć jak zainstalować installerem WHDLoad tą grę Traps'n'Treasures - adf'y są niedosowe

Jeżeli instalacja gry przebiega przy pomocy DIC-a (Disk Image Creator - zerknij w skrypt instalacyjny), to nie ma potrzeby ich "rozkpakowywania" gdziekolwiek. Po prostu przegraj pliki ADF do katalogu z grą i zmień ich nazwy na Disk.1 i Disk.2. Oczywiście musi to być wersja gry obsługiwana przez slave do WHDLoad i raczej nie może posiadać cracktro.
[#10] Re: Kody do Traps'n'Treasures

@mailman, post #9

Dzięki mailman!!!
Ominąłem ten DIC (wywaliłem go z instalera i zainstalowałem, bo chciałem, żeby mi ikonkę NewIcons stworzyło) i działa, podejrzewam Cię o talent ;).
btw. Fajna muzyka w tej grze...

[#11] Re: Kody do Traps'n'Treasures

@BagoZonde, post #10

Hmmm.. Trainer mówicie... Możliwe, bo jakoś mam wrażenie, że ja nie wpisywałam żadnych kodów, poprostu zawsze byłam nieśmiertelna. Grę na Amigę jeszcze, miałam pożyczoną, więc możliwe, że już na dyskietce był nagrany trainer, który powodował nietykalność...
A wie ktoś może gdzie można dorwać ten trainer? I jak go zastosować używając WinUAE?
[#12] Re: Kody do Traps'n'Treasures

@Amigo-Kobieta, post #11

Trainer to proste w obsłudze menu, które uruchamia się najczęściej przed wczytaniem gry. Tak jak powyżej napisano - przy nazwie obrazu z trainerem jest dodany znak plus razem z jakąś cyfrą/liczbą oznaczającą liczbę opcji/cheatów zawartych w trainerze.

Ostatnia modyfikacja: 31.12.05 19:13
[#13] Re: Kody do Traps'n'Treasures

@Amigo-Kobieta, post #5

No dobra, ja wiem co to jest trainer i do czego służy :) Tylko, że za nic nie mogę go znaleźć nigdzie w sieci.. Może ktoś posiada takowy? Proszę o pomoc, pomóżcie biednej kobiecie... Traps'n'Treasure to gra godan uwagi moim zdaniem ... :)
[#14] Re: Kody do Traps'n'Treasures

@Amigo-Kobieta, post #13

Trainer jest zawarty w obrazie dyskietki na której znajduje się też gra, nie szukaj go osobno.
[#15] Re: Kody do Traps'n'Treasures

@s2325, post #14

Taaak? Nawet nie wiedziałam. W takim razie skoro jest, to jak go mam użyć? Jak go aktywować, żeby działał? pomóżcie...
[#16] Re: Kody do Traps'n'Treasures

@Amigo-Kobieta, post #15

To zwykłe menu wyboru, które uruchomi się przed grą.
[#17] Re: Kody do Traps'n'Treasures

@s2325, post #16

Trainer jest zwykle dołączony do cracktro, nie kazda gra posiada swój trainer, jeśli była orginalna to go nie miała (mało kto chciałby każdy mógł przejść bardzo szybko jego grę), jeśli nie była orginalna, znaczy się z crakowana to mogła dodatkowo prócz wizytówki zawierać takie "chat-menu" z możliwością aktywowania różnych bajerów. Piraci którzy kiedyś kopiowali gry (dziś też to robią) zajmowali się pisaniem dem i łamaniem zabezpieczeń (żeby np.: mogło być takie chat-menu albo nie trzebabyło wpisywać hasła z którejś tam strony podręcznika dołączonego do gry). Więc jeśli zależy Ci na posiadaniu takiej wersji to może ściągnij tą grę z jakiejś innej strony z grami abandonwere na amigę, jest ich bardzo dużo więc podawanie adresów nie ma sensu. Niestety gry z craktro nie zawsze dają się instalować za pomocą JST i WHD pod workbenchem, a jeśli już nawet się zainstalują i będą działały to może np.: zabraknąć paru etapów. Pozdrawiam.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem