[#31] Re: Polskie Gry

@MDW, post #30

Miałem przyjemność grać na Atari800XL w "VICKY" i powiem tyle że gra była... COOL :) Na Amisi nie grałem, ale co do Tomasza Liebicha to muze tworzył fajną :)

JIL - my first komp :) (Ami & JIL Rulez!) :P

[#32] Re: Polskie Gry

@Lorak, post #29

Z serii "gry niedokończone", pamiętam jak kiedyś w ACS widziałem screenshoty gry Tajemnice Usticu, pamiętam, że ta cukierkowa grafa wywarła na mnie duże wrażenie i mnie zainspirowała, czy ktoś wie co się stało z tym projektem i czy możliwe jest pobranie skądś jakiś screenshotów, demka, czegokolwiek?
Jakby dało się dokończyć ten projekt, znaleźć autorów, poruszyć ziemią i niebem to mimo mej skromnej osoby bardzo bardzo chciałbym pomóc dokończyć ten projekt!!! Już sam klimat na tych screenshotach... uch...
Pozdrawiam!!!

[#33] Re: Polskie Gry

@Lorak, post #29

Można gdzieś może obraz gry Discer znaleźć? I pierwszego Roostera, bo krąży tylko 2 część, a pierwszej ani śladu, choć na Amidze miałem ten tytuł.

Ostatnia modyfikacja: 02.01.06 23:11
[#34] Re: Polskie Gry

@MDW, post #30

nawet pomimo gorszej rozdzielczosci i mniejszej ilosci kolorow. Takie dziwne zjawisko.

No, duzo gier w wersji Atari/C64 bylo lepszych od wersji z Amigi. Poprostu na Amidze gry te zostaly przekombinowane i niepotrzebnie dobarwione. Czasami jakimis dodatkami graficznymi czy muzycznymi, ktore okazywaly sie poprostu smieszne w porownaniu z powaga i surowoscia wersji 8 bit ;)
[#35] Re: Polskie Gry

@koodlaty, post #26

No jasne :) cała masa filmików, polskie realia :)

[#36] Re: Polskie Gry

@Andrzej Drozd, post #34

No i taka prawda autorzy tak chcieli dopieścic gry że je osszpecali jednym słowem.

[#37] Re: Polskie Gry

@Mongol20, post #1

Jeszcze była dość rozbudowana "Misja Harolda"

[#38] Re: Polskie Gry

@Mongol20, post #1

TeenagentCD - świetna przygodówka,
Zdrajca - tu akurat ciężko wyczuć czy to przygodówka czy crazy :) - filmiki są nie do wyjęcia,
Alfabet Śmierci - całkiem spoko przygodóweczka,

Ostatnio przeglądając jakieś składanki z grami trafiłem na grę "Bolo Mrówkojad". Dla mnie kaszanka. Ciekawe dlaczego naszym rodakom tylko przygodówki wychodziły. Wyścigi typu "Rajd przez Polskę" pominę milczeniem, platformówki no może ze 2 by znalazł grywalne, ze zręcznościówek to Franko, Doman i z tego co kojarzę to Eskadra był w miarę spoko. Na C64 ta statystyka wypadała lepiej.

[#39] Re: Polskie Gry

@Red_Bullet, post #38

A mnie się "Bolo" podoba ;)

[#40] Re: Polskie Gry

@mailman, post #39

Mnie również :D Ukończyłem nawet całą grę, co wydawać by się mogło niemożliwe (sam też tak myślałem na początku pierwszej planszy, ale jakoś się zaparłem i poszło z górki)

[#41] Re: Polskie Gry

@BagoZonde, post #32

Z serii "gry niedokończone", pamiętam jak kiedyś w ACS widziałem screenshoty gry Tajemnice Usticu, pamiętam, że ta cukierkowa grafa wywarła na mnie duże wrażenie i mnie zainspirowała, czy ktoś wie co się stało z tym projektem i czy możliwe jest pobranie skądś jakiś screenshotów, demka, czegokolwiek?

Za "Tajemnice Usticu" odpowiedzialna była znany niegdyś na ami-scenie duet: Madd i Mustafa. To oni robili grafikę dla potrzeb tej gry i byli chyba inicjatorami całego przedsięwzięcia. Nie mam jednak pojęcia kto miał pisać program i czy postawić chociaż jeden znak w tym programie. Mogę tylko się domyślać, że programistą mógł być albo Gluten albo Goocio, czyli ludzie z ówczesnej gdańskiej ami-sceny.

Madd i Mustafa mieli kilka dużych i naprawdę ciekawych pomysłów. Część z nich zaczęli realizować, część nie. Szkoda, że tak niewiele z nich udało im się dociągnąć do końca. Obaj mieli jak na tamte czasy spore wyczucie w tym co robili. Nie odwalalli szmiry, wszystko co robili (grafka) było perfekcjne. Jak czasem słuchałem na party o ich rozterkach dotyczących jakiegoś fragmentu obrazka to ufffff... Nie pamiętam na którym party Madd opowiadał o demie, które robili (a właściwie to dopiero projektowali). Pamiętam, że pomysły wywarły na mnie spore wrażenie. W zalewie dem ze szmirowatą grafiką, oklepanymi scenkami, tandetnymi i niespójnymi "efektami" oraz dresiarską muzyką, wówczas ich pomysły wydawały się prefekcyjne i maksymalnie przemyślane. Jak na możliwości tamtego ami-świata gdańskie ami-środowisko było naprawdę czymś wartościowym. Wiele razy zastanawiałem się w którym momencie Madd+Mustafa przestali działać w ami-świecie. Obaj żyją i mają się dzisiaj dobrze chociaż z Amigą nie mają nic wspólnego. Nadal tworzą perfekcyjną grafikę 2D, sami projektują to co robią ale już osobno i nie ma to nic wspólnego z ami-światem.

Ostatnia modyfikacja: 02.04.2009 21:07:18
[#42] Re: Polskie Gry

@MDW, post #16

MDW napisał(a):

> Jak już o Franko mowa to opowiem taką malusią anegdotkę na
> temat tej gry.
>
> W 1995 roku skończyliśmy naszą pierwszą grę.

Nie "Kontakt" przyopadkiem?

[#43] Re: Polskie Gry

@Mongol20, post #1

Ja pamiętam jak kombinowałem jak zmieścić PSV Eindhoven na dysku :D
A gierka naprawdę mi się podobała ze względu na humor, bo jezeli chodzi o menagera to tak średnio wypadała, ale te obrazki... :D

[#44] Re: Polskie Gry

@Mir3k, post #43

Obrazki też, ale sample z polskich komedii to był strzał w dziesiątkę, no i te z komentarzem pana Szpakowskiego.

Do polskich gier dodałbym też "Atlantydę" (posiadam oryginał) - platformówka taka średniawa jak na czasy, w których była wydana.

No i "Za żelazną bramą" strzelanka typu fpp na A500 z ciekawym cieniowaniem ścian.

[#45] Re: Polskie Gry

@MDW, post #9

Witam,

A czy źródła do tychże gier Ci się ostały i mógłbyś je udostępnić ? Pytam z kolekcjonerskiej przyczyny ( troche różnych źródełek z gier już mam :) ).

Pozdrawiam

[#46] Re: Polskie Gry

@Mongol20, post #1

A pamiętacie: "Agent Czesio" ?

[#47] Re: Polskie Gry

@OSH, post #42

> Nie "Kontakt" przyopadkiem?

To nas zupełnie przerosło. :) Gdyby nie przerosło to by była czwarta gra. Pierwsza nie w AMOS-ie. Zrobienie tego było niemożliwe bez internetu i stałego kontaktu między autorami. Można powiedzieć, że przyczyną upadku projektu były problemy komunikacyjne. Dzisiaj nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego jak Internet wszystko ułatwia. Przecież jak ja czegoś w Blitzu nie wiedziałem to był koniec. Nie było się gdzie dowiedzieć. Nie ma sieci, nie ma listy dyskusyjnych, nie ma Google. Nawet książek o Blitzu nie było. Poza tym kontakt między ludźmi przy pomocy wysyłanych w listach dyskietek też był nie do przyjęcia przy tak dużym projekcie. To musiało upaść. :(

[#48] Re: Polskie Gry

@MDW, post #47

MDW - na Twojej stronce WWW w projektach wyczytałem, że m.in scenariusz gry był gotowy, link który tam podałeś "padł". Masz moze gdzies ten scenariusz ?? Chciałbym sobie go przejrzeć, w celach poglądowych...

[#49] Re: Polskie Gry

@Logan, post #48

No właśnie nie mam tego. :( Tak samo grafik już nie mam. Kiedyś przy okazji jakiejś rewolucji dyskowej poszło się to walić i zostało tylko to co tu jest. Reszta była na starej stronie Traitora. Ale jej już też dawno nie ma. :( Muszę to w końcu zaktualizować na tej mojej śmiesznej pseudo stronie www.

[#50] Re: Polskie Gry

@MDW, post #41

Jest ktoś w posiadaniu wersji demonstracyjnej gry "Tajemnice Usticu"?

[#51] Re: Polskie Gry

@mailman, post #50

MACD7:Rozrywka/TajemnicaUsticu

Mogę podesłać.

[#52] Re: Polskie Gry

@APC74, post #51

Ja też bym poprosił. Pierwszy raz słyszę o tej grze. A może już nie pamiętam.

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2009 18:00:49
[#53] Re: Polskie Gry

@frywolny_marian, post #52

[#54] Re: Polskie Gry

@APC74, post #51

Podeślij proszę :)
Pamiętam teraz jak przez mgłę jakieś wzmianki o tej grze w ACS jednak nie przypominam sobie nic więcej, ciekaw jestem.

EDIT:

Dziękuje :)

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2009 18:04:01
[#55] Re: Polskie Gry

@APC74, post #53

O kurcze! Ale super!
Dzięki APC74! Co wytrawniejsi forumowicze wiedzą, że pewien czas temu pytałem WŁAŚNIE o tą grę. Zaraz zobaczę na Amidze co to jest - jeżeli mi się spodoba to nie powiem, ale zawsze chciałem ją nawet na własne konto pociągnąć w pisaniu dalej - bo ze screenów bardzo mi się podobała i podoba - tak klimatem i pomysłem.

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2009 18:07:12
[#56] Re: Polskie Gry

@BagoZonde, post #55

No tak, o Tajemnicy Usticu pisałem w tym temacie właśnie. Grę odpaliłem i w sumie nie wiadomo o co chodzi :) ale grafika główna jest świetna, trochę gorzej już w poszczególnych lokacjach ;). Myślę, że mogłaby być z tego niezła gra przygodowa z nieliniową akcją - jakiś cRPG - choć widzę, że chyba jej przeznaczenie było bardziej na grę handlową. I tak może być - z tym, że z wątkiem przygodowym - rozwój krain. No ale to tylko moja bujna fantazja. Dzięki za archiwum.

[#57] Re: Polskie Gry

@BagoZonde, post #55

Co wytrawniejsi forumowicze wiedzą, że pewien czas temu pytałem WŁAŚNIE o tą grę.

Musiało mi umknąć jakoś. Albo to dawno było. Albo mało wytrawny jestem ;) pewnie muszę jeszcze poleżakować... :D

Co do gry, to szkoda, że jej nie ukończono - to co jest teraz ma potencjał.

[#58] Re: Polskie Gry

@BagoZonde, post #56

A nie zawiesił byś w sieci screenshota z tej gry? Do Amigi dostanę się dopiero wieczorem, a ciekawość mnie rozpiera ;)

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2009 18:18:11
[#59] Re: Polskie Gry

@APC74, post #57

@APC74
Nawet wytrawni forumowicze nie są w stanie opanować wiedzy całego forum ;) - wybacz za tą niegodną Twej osoby zniewagę ;)).

Potencjał tej gry jest rzeczywiście spory, nie mówiąc o nazwie która naprawdę wywołała u mnie "poruszenie" mej ciekawej natury. Chodzi płynnie z animacją, muzyka w tle, kawał dobrego kodu. No właśnie.. może udałoby się kod pozyskać i coś pokombinować? Nie musiałby to być duży nakład w dalszą pracę nad tą grą, ale myślę, że kilku zapaleńców mogłoby się znaleźć na dokończenie.

[#60] Re: Polskie Gry

@frywolny_marian, post #58

Haha, wywołuje nutkę zainteresowania, co?

Ja osobiście nie zrobię Ci screenshota bo pod WinUAE trochę krzaczy niektóre elementy grafiki - ewentualnie skan z ACS mogę wykonać na prędce ;).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem