@BagoZonde,
post #32
Z serii "gry niedokończone", pamiętam jak kiedyś w ACS widziałem screenshoty gry Tajemnice Usticu, pamiętam, że ta cukierkowa grafa wywarła na mnie duże wrażenie i mnie zainspirowała, czy ktoś wie co się stało z tym projektem i czy możliwe jest pobranie skądś jakiś screenshotów, demka, czegokolwiek?
Za "Tajemnice Usticu" odpowiedzialna była znany niegdyś na ami-scenie duet: Madd i Mustafa. To oni robili grafikę dla potrzeb tej gry i byli chyba inicjatorami całego przedsięwzięcia. Nie mam jednak pojęcia kto miał pisać program i czy postawić chociaż jeden znak w tym programie. Mogę tylko się domyślać, że programistą mógł być albo Gluten albo Goocio, czyli ludzie z ówczesnej gdańskiej ami-sceny.
Madd i Mustafa mieli kilka dużych i naprawdę ciekawych pomysłów. Część z nich zaczęli realizować, część nie. Szkoda, że tak niewiele z nich udało im się dociągnąć do końca. Obaj mieli jak na tamte czasy spore wyczucie w tym co robili. Nie odwalalli szmiry, wszystko co robili (grafka) było perfekcjne. Jak czasem słuchałem na party o ich rozterkach dotyczących jakiegoś fragmentu obrazka to ufffff... Nie pamiętam na którym party Madd opowiadał o demie, które robili (a właściwie to dopiero projektowali). Pamiętam, że pomysły wywarły na mnie spore wrażenie. W zalewie dem ze szmirowatą grafiką, oklepanymi scenkami, tandetnymi i niespójnymi "efektami" oraz dresiarską muzyką, wówczas ich pomysły wydawały się prefekcyjne i maksymalnie przemyślane. Jak na możliwości tamtego ami-świata gdańskie ami-środowisko było naprawdę czymś wartościowym. Wiele razy zastanawiałem się w którym momencie Madd+Mustafa przestali działać w ami-świecie. Obaj żyją i mają się dzisiaj dobrze chociaż z Amigą nie mają nic wspólnego. Nadal tworzą perfekcyjną grafikę 2D, sami projektują to co robią ale już osobno i nie ma to nic wspólnego z ami-światem.
Ostatnia modyfikacja: 02.04.2009 21:07:18