[#1] Problem z Simonem i Slamtiltem
Witam mam problem z grą Simon The Sorcerer wersja AGA zainstalowalem przez instalator WHDL i podczas odpalania gry pokazuje mi sie taki błąd http://www.tvgawex.pl/~g14062/amiga/problem.jpg czy ktoś wie co może jest nie tak ? i drugi problem ze slam tiltem także wersja z HDD gra odpala sie normalnie ale podczas wybieranie jakiegokolwiek stołu pojawia sie "biały" obraz. z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
[#2] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #1

Błąd związany z Simonem wynika z braku obrazów kickstartów wymaganych do emulacji funkcji i procedur starszych systemów. Poczytaj dokumentację do programu WHDLoad oraz do installera Simona, aby dowiedzieć się więcej w tym temacie.

Co do Slam Tilta to podałeś zbyt mało informacji. Ta gra działa wyłącznie z twardego, więc nie wiem czy odpalałeś ją też z WHDLoad, czy też z HDD, ale bez niego.
[#3] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #1

Potrzebujesz kickstartu w pliku w wersji 40.68.
Musisz go nazwac kick40068.a1200 i umiescic go w katalogu devs:kickstarts/
[#4] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Norbert, post #3

użylem programu GrabKick umieściłem kickstarta w wymaganym katalogu ale nadal nie chce sie gra odpalić ... proszę o pomoc
[#5] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #4

Nie wiem teraz czy dobrze kojarze, ale 40.68 tokick 3.1 dla A1200 (mam teraz 45.xx zmapowany przez BlizzKicka). Nie wiem jakie sa teraz wymagania tej gry, ale to troche dziwne ze wymagalaby 3.1?
[#6] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #4

A co pokazuje SnoopDos podczas odpalania gierki?
Jest jakis powazny błąd?
[#7] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #1

Bartoszu (mójże imienniku :), a nie lepiej odpalić Slam Tilta bez WHDLoad? Ja tak robię właśnie. Mam taki pliczek Rebootstart, który rebootuje mi maszynę i wczytuje SlamTilta.

Pozdrawiam!

[#8] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Andrzej Drozd, post #5

To nie gra tego wymaga, lecz WHDLoad, a konkretnej kickemu (składowa WHDLoad) (oczywiście w przypadku problemu opisywanego przez kolegę).
[#9] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #4

Co to znaczy nie chce się odpalić? Nadal WHDLoad wywala błąd, czy też coś innego się dzieje? Na jakiej konfiguracji uruchamiasz grę?
[#10] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@mailman, post #9

Na wstepie bardzo dziekuje wam za pomoc. Wgralem do katalogu Devs:kickstarts obraz kickstrart'u nie wiem tylko jakie powinnien miec rozszerzenienie ale teraz pokazuje taki komunikat: "error durning 'resload_LoadKick" invalid kickstart image - to wszystko dotyczy gry Simon The Sorcerer (AGA version)a jak chce instalować Simona z umieszczonego na pierwszej dyskietce instalera problem pojawia sie z IconX'em ... jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc.
[#11] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #10

Odpowiem połowicznie:

Powinieneś mieć dwa pliki od kickstartu:

kick40068.a1200
kick40068.a1200.RTB

W część gier spokojnie można pograć bez WHDLoad, w SlamTilt, CrazyCarsIII, Roadkill...

[#12] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@BagoZonde, post #11

wporządku zrobiłem tak,ale niestety dalej pokazyje komunikat 'error durning 'resload_LoadKick' invalid kickstart image
[#13] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #12

Te kickstart'y masz z Aminetu zessane czy z GrabKicka? Jeżeli nie to mogę podesłać moje, albo zessaj z Aminetu, a nóż widelec może zadziała?

Ostatnia modyfikacja: 22.01.06 20:17
[#14] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@BagoZonde, post #13

Kickstarty sam zgrabowałem GrabKickiem, może coś nie tak wiec jak możesz podeślij person8@interia.pl - bede bardzo wdzieczny zobaczymy czy odpali ...
[#15] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #14

Podesłałem, mam je z Aminetu: skick345.lha, ale przypomniałem sobie teraz, że chyba te akurat kickstarty nie chodziły jak chciałem sobie zainstalować Traps'n'treasures...
Zresztą jest tam jakiś plik z rozszerzeniem PAT <-? (no i RTB), nic z tego nie rozumiem.
To możliwe, że jest nas dwóch :) z problemem. Oby nie!

[#16] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@BagoZonde, post #15

offtopicowo lekko (sorej): Traps'n'treasures nie korzysta z kickstartu 40068 bo sprawdziłem a może nawet i żadnego nie potrzebuje ale u mnie uruchomi się, pokaże się czołówka STARBYTE a potem mam czarny ekran...

[#17] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@BagoZonde, post #16

załadowałem twoje kickstart'y ale nadal to samo .. chciałem dodać że na pierwszej dyskietce jest instalator do Simon'a ale nie chce mi sie odpalić pokazuje że jest problem z IconX ... (HMm)
[#18] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #17

Podeślij mi ten sam instalator na mejla z ikonką, poradzimy coś.

[#19] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #17

A to sie pokazuje jak klikam na ikone instalatora na pierwszej dyskietce Simona ... http://fotka.amstaff.net.pl/amiga/problem2.jpg
[#20] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #19

poszło na emaila, czekam na sugestie ....
[#21] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #10

na pierwszej dyskietce instalera problem pojawia sie z IconX'em

zmien w ikonie na:

c:iconx

lub iconx, gdy plik iconx jest w katalogu z ikona.

Niektorzy maja niezle poczucie humoru i wpisuja /iconx, co pozniej powoduje problemy.

Ostatnia modyfikacja: 22.01.06 21:03
[#22] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #19

Odpowiedź jest prosta, zaedytuj plik HDINSTALL i w pierwszej linii zmień:

.k a/name

na:

.k Dysk:Na/Którym/Ma/Być/Zainstalowane/

ze slashem na końcu bądź dwukropkiem jeżeli instalujesz na partycji luzem.

Zostanie tam utworzony katalog "Simon".

Powinno działać :).

[#23] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Andrzej Drozd, post #21

Sam IconX był dobrze wpisany, Sys:C/IconX ale najlepiej jak jest tam po prostu IconX. No też się spotkałem z takimi dowcipami, ten też jest dobry: XIcon.

Tak więc kliknij Bartku na ikonkę i powinno być!

No i jak zadziała to napisz czy fajna gra :).

A potem bierzemy instalkę SlamTilta mam nadzieję na ruszt :).

[#24] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@BagoZonde, post #23

No dobra, jeszcze ręczną podam metodkę:

Utwórz katalog simonthesorcerer gdzie tylko chcesz, utwórz w środku katalog saves.
Wszystkie dyskietki przegraj do katalogu simonthesorcerer.

Ten instaler jest lewy właśnie skoro nie można wybrać miejsca instalacji...

[#25] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #10

Która wersja WHDLoad? Jaką masz konfigurację komputera?
[#26] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@mailman, post #25

udało się, co do pytania jaki komputer, Ja emuluje amigę na PC ... a werjsa WHDl to najnowsza zassana ze strony producenta, teraz został tylko slamtilt i biały obraz po wyborze stolu. dzięki
[#27] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #26

No to wyjaśnia wszystko. Biały ekran jest możliwy w tym przypadku...
[#28] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #26

a tak na marginesie, znajde gdzieś opis lub pomoc do przejścia Simona ? w wersji PL ...
[#29] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@Bartosz, post #26

Zawsze do usług :). Z tego co wiem to Simon jest bardzo dobrą grą...
Ze Slam Tiltem to jest tak, że ja uruchamiam go bez WHDLoad...

[#30] Re: Problem z Simonem i Slamtiltem

@BagoZonde, post #29

tak zgadza sie Simon The Sorcerer to dobra przygodówka, w moich zbiorach gier na amigę mam wiele gier - jestem ich kolekcjonerem 10 GB gier posiadam na amige ... zbierałem przez długie lata,mimo że nie posiadam już amigi fizycznie gry zostały, teraz jakby sie znalazł ktoś kto ma opis do simona bede w 7 niebie :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem