[#1] problem z grą T-ZER0
Witam!
Mam problem z uruchomieniem gry T-ZER0.
Problem z tym że gdy gra się uruchomi i wybieram z głównego menu start gry to mi się wysypuje i wyskakuje komunikat że mam zamoło pamięci!
Poniżej autentyczne zdjęcie tego komunikatu.
Mam Blizzarda 060, 64 RAMu i CHIPU nawet mu dałem 1,85 MB jak dałem ikonki do 4 kolorów, a gra dalej się wysypuje.
Gra jest OK bo mam wszystko w oryginale, i gra działała bo jak miałem PPC 240 060 i BVision to grałem w to.
Gra jest wypasiona i muszę ją przejąś do końca na jednym życiu (tak jak przeszedłem Project-X :)

[#2] Re: problem z grą T-ZER0

@martinflash, post #1

Tę grę się uruchamia bez systemu z maksymalną ilością wolnej pamięci Chip.
[#3] Re: problem z grą T-ZER0

@mailman, post #2

to jak to mam zrobić?

[#4] Re: problem z grą T-ZER0

@martinflash, post #3

Uruchomić komputer bez sekwencji startowej lub zrobić sobie specjalną dyskietkę startową.
[#5] Re: problem z grą T-ZER0

@mailman, post #4

Dzięki za odpowiedzi. A czy mógłbyś mi zrobić taką dyskietke w DMS i przesłać na maila?
Będę wdzięczny. Mój numer GG 2127045
Marcin

[#6] Re: problem z grą T-ZER0

@martinflash, post #1

> bo jak miałem PPC 240 060 i BVision to grałem w to.

To T-0 działa na karcie graficznej?

[#7] Re: problem z grą T-ZER0

@martinflash, post #5

Przecież taka dyskietka to banał :)

Formatujesz czystą, instalujesz bootblock, zakładasz katalog C do którego wrzucasz kilka komend niezbędnych do uruchomienia Traumy Zero (o ile takie są). Tworzysz startup-sequence, w którym piszesz np.

SETPATCH
CD ścieżka na dysk twardy do katalogu z grą
nazwa pliku, z którego uruchamia się gra lub jakiś skrypt, z którego ona się uruchamia

Startup-sequence zapisujesz do katalogu S na dyskietkę i już.
[#8] Re: problem z grą T-ZER0

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

pewnie ze działa (miałem podłączoną BVision)

[#9] Re: problem z grą T-ZER0

@martinflash, post #8

Na screenach z bttr i hol ta gra wygląda świetnie. Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej na jej temat, może jest jakaś strona o niej? Gdzie można ją kupić? Czemu na PPC działała, a teraz trzeba ją uruchamiać bez systemu?

[#10] Re: problem z grą T-ZER0

@martinflash, post #8

To niemożliwe. Ta gra była napisana dla AGA i nie dało jej się promować.
[#11] Re: problem z grą T-ZER0

@ZigZag85, post #9

może jest jakaś strona o niej?

Kiedyś była TU, lecz teraz niewiele tam z niej zostało :(

Gdzie można ją kupić?

W Soft Hut podobno jeszcze mają. A poza tym trzeba szukać na aukcjach.

Czemu na PPC działała, a teraz trzeba ją uruchamiać bez systemu?

T-Zero, jak większość oryginalnych gier ClickBoom ma ogromne wymagania odnośnie pamięci Chip, której niedobór w Amidze zawsze był ogromną bolączką.
[#12] Re: problem z grą T-ZER0

@martinflash, post #1

Odpal WB w rozdzielczości 640x256 z małą ilością kolorów, wyjmij ikonkę T-0 na blat WB i pozamykaj wszystkie okienka, teraz powinna wystartować. Jak nie tzn, że wcześniej jak miałeś kartę BPPC może używałeś FBlita dzięki czemu zostawało więcej pamięci graficznej CHIP, jeszcze lepiej jak zainstalujesz sobie CGX2AGA z FBlitem.

[#13] Re: problem z grą T-ZER0

@ZigZag85, post #9

nie działa na PPC, źle mnie zrozumieliście, miałem PPC 240 z 060 i działała tylko na 060 i grafika była wyświetlana AGA na wyjściu monitora przez scandoubler ELBOX

[#14] Re: problem z grą T-ZER0

@mailman, post #11

jeżeli chcesz to CI moge pomóc w kupieniu tej gry za granicą, podaj tylko który sklep i ja moge zapłącić i kase mi oddasz

[#15] Re: problem z grą T-ZER0

@mailman, post #10

miałem podłączoną BVision ale vizja szła przez AGA tak jak mówisz, nie przez wyjście BVision, tylko przez scandoubler ELBOX

[#16] Re: problem z grą T-ZER0

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

Czy ten programik znajde na płycie Cyber Graph X v4? jeżeli nie to gdzie? Na aminecie nie namierzyłem

[#17] Re: problem z grą T-ZER0

@ZigZag85, post #9

zapomniałem dopisać że na tej oryginalnej płytce co jest T-ZERO jako bonus Clickboom dodaje grę Capital Punishment - FULL!!

[#18] Re: problem z grą T-ZER0

@mailman, post #7

JAK ZAINSTALOWAĆ BOOTBLOCK?
troche głupie pytanie zadam - ale po prostu nie wiem!

[#19] Re: problem z grą T-ZER0

@martinflash, post #16

Szkoda myszki na takie okrajanie systemu - zrob po prostru dyskietke startowa dla gdy, jak radzil kolega mailman. Raz a dobrze.
[#20] Re: problem z grą T-ZER0

@martinflash, post #18

Polecenie INSTALL DF0: (jeżeli z tego napędu korzystasz).
[#21] Re: problem z grą T-ZER0

@mailman, post #4

Zrobiłem dyskietke startową i w startupie wpisałem tak:

SETPATCH
CD HD0:
gry/T0/T-zer0

gra się uruchamia "prawie" pięknie tylko wyskakuje mi requester z taką informacja:

Please insert volume
T0
in Any Drive!

Klikam Cancel i gra rusza (bo napisane jest w instrukcji że można grać bez CD!)
Co amm zrobić żeby w startupsequence to było anulowane automatycznie?

Co mam dodać?

[#22] Re: problem z grą T-ZER0

@martinflash, post #21

Może musisz po prostu dodać przypis T0 do katalogu z grą? Mam oryginał tej gry, choć teraz nie mogę sprawdzić gry w działaniu (Amiga nie jest podłączona aktualnie do monitora). Z tego co widze instalator gry tworzy przypis w user-startup T0: do katalogu z grą, czyli wpisujesz do startup-sequence tej dyskietki podobnie i będzie grało ;) No oczywiście o ile dobrze pamiętam to warto mieć płytę w napędzie, bo są tam ściezki (jest ich 13) audio.

[#23] Re: problem z grą T-ZER0

@martinflash, post #21

SetPatch2k Quiet
;Assign T: RAM:
;Assign ENV: RAM:
Assign T0: HD0:gry/T0
CD T0:
stack 40000
T-Zer0

Ostatnia modyfikacja: 19.01.06 22:59
[#24] Re: problem z grą T-ZER0

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #23

1000-krotne dzięki, teraz działa SUPER.
Na pewno zawracam Ci głowe, ale czy jest możliwe żeby dodać napęd CD do tej sekwencji zeby czytął muzyke z CD (tam jest 13 ścieżek dzwiękowych do gry)?

Dzięki z góry

[#25] Re: problem z grą T-ZER0

@martinflash, post #24

Grałem sobie w demko tej gry kiedyś no i trzeba przyznać, że całkiem mi się podobała.
Nie wiem jaka jest dalej ale trochę mnie jednak w tej grze nie podobała się ta "statyczność", statek leciał wolno, słabe wybuchy. Lubię kompletne zadymy, gdzie nic nie widać czasem :).

Z tą dyskietką startową to dobry pomysł, ale nie lepiej sobie na dysk kopsnąć taki skrypt do C

np: nazwać go "-trauma" i wrzucić do SYS:C/

potem:

protect C:-trauma +S

Ofkors w środku setpatch, assigny i sam execute pliku, etc.

I teraz przy uruchamianiu kompa dać boot without startup-sequence i w oknie CLI od razu wpisać "-trauma".

Pozdrawiam!

[#26] Re: problem z grą T-ZER0

@martinflash, post #24

Nie wiem jakiego systemu do obsługi CD używasz...
Ja mam IDEFix przez atapi.device i startup cd wygląda tak:

C:IDEFix
mount cd0:

[#27] Re: problem z grą T-ZER0

@martinflash, post #24

Na pewno się da, wystartuj T-0 z płyty:

SetPatch Quiet
Assign T: RAM:
Assign ENV: RAM:
env-handler <- dla ustawien jeôli zapisuje w envarc:

mount CD0:

_->

; execute CD0:s/startup-sequence - jak jest to koniec ;)

...jeśli nie dalej

_->

Assign T0: CD0:"scieżka do gry T-0"
CD T0:
stack 40000
T-Zer0

Albo wejdź jeszcze do T-0 setup tam sië chyba powinno ustawiać z jakiego device urzâdzenia ma być czytane cd-audio, tylko nie wiem gdzie to jest zapisywane bo nie mam gry.

[#28] Re: problem z grą T-ZER0

@martinflash, post #3

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=23454&t=23452#reply_23454

[#29] Re: problem z grą T-ZER0

@BagoZonde, post #25

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=4364&t=4348#reply_4364

[#30] Re: problem z grą T-ZER0

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #29

A można pobrać z jakiegoś miejsca w sieci może demko tej gry? Może ktoś ma archiwum z demem? Albo z aminetu? Co do kupna przez aukcję to dziękuję ale raczej nie kupię (nie mam kasy, jak to każdy student). Pozdrawiam.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem