[#1] Problemy z WHDLoad
Mam dwa problemy:
1. Rzadko kiedy udaje mi sie wyjść z gry, mimo że naciskam odpowiedni klawisz (przeważnie F10, *)
2. Niektore gry np. Syndicate melduje o małym stosie i się nieuruchamia. (Moze pomoże tu StackAttack?)
3. Kto mi pomoże ;)

[#2] Re: Problemy z WHDLoad

@Korni, post #1

1. Rzadko kiedy udaje mi sie wyjść z gry, mimo że naciskam odpowiedni klawisz (przeważnie F10, *)

Amiga owieżowana czy desktop? Jak owieżowana, to jaką masz klawiaturę? Spróbuj przekierować klawisz wyjścia na coś innego (tooltype QUITKEY). Czasami spotykam się z czymś takim, ale to naprawdę rzadkość i tylko w bardzo starych instalkach. Przy jakich grach tak masz?

2. Niektore gry np. Syndicate melduje o małym stosie i się nieuruchamia. (Moze pomoże tu StackAttack?)

Która wersja WHDLoad? Może zwiększenie stosu w ikonce coś pomoże. Jeżeli nadal nic, to pisz do autora slave (choć info o małym stosie zazwyczaj jest przy wyjściu...). Syndicate u mnie działa bez najmniejszych problemów, może to więc także wina wersji gry.
[#3] Re: Problemy z WHDLoad

@mailman, post #2

Desktop. Normalna porządna Amigowa klawiatura. Przy jakich grach? Ostatnio przy DefenderOfTheCrown2, ajaj już dawno niegrałem w gry WHD, (jednak czasami trzeba ;) ) i pozapominałem, ale pamiętam, że często miałem problemy z wyjściem. Wezme zaraz płyty CD i posprawdzam, moze to akura jakies fatum z tymi kilkoma co mam na HD.
Ta najnowsza. Próbowałem zwiększać stos i nic...

[#4] Re: Problemy z WHDLoad

@Korni, post #3

Problem z Syndicatem i innymi grami które nie działały był prozaiczny, otóż miałem jakiś zepsuty kickstart1.3. teraz mam dobry i gierki działają, gorzej z wychodzeniem... nadal są z tym problemy, z Syndicata nie dało się już wyjść...

[#5] Re: Problemy z WHDLoad

@Korni, post #4

Dostępne klawisze do wpisania w QUITKEY znajdziesz w dokumentacji WHDLoad w pliku "rawkey.html", oto niektóre z klawiszy:

46 - DELETE
5F - HELP
5D - PrtScr

Tak więc wystarczy w tooltype'ach bądź w CLI dopisać np: QUITKEY=70

[#6] Re: Problemy z WHDLoad

@BagoZonde, post #5

No co mi to da, klawisze w klawiaturze mi działają, w z jednej gry da się wyjść, z drugiej nie, lub też czasami wychodzi czasami nie...

[#7] Re: Problemy z WHDLoad

@Korni, post #1

Niektore gry uzywaja innych klawiszy do wyjscia. Zwroc uwage przed odpaleniem gry. Z niektorych gier mozna wyjsc tylko gdy gra jest na ekranie startowym.
[#8] Re: Problemy z WHDLoad

@Korni, post #6

Czy nie używasz jakiegoś patcha (ostatnio całą litanię nam tutaj podawałeś), który robi coś z tablicą wektorów używając VBR (Vector Register Base)?

Spróbuj usunąć wszystkie i uruchom grę. Jak uda Ci się wyjść z gry, to będziesz musiał po prostu szukać winowajcy.
[#9] Re: Problemy z WHDLoad

@mailman, post #8

Tak podawałem ale nie w tym wątku i chyba nie moją tylko Orsona.
Litania do wielkiego guru.
RemApollo módl się za nami...
Ata3.driver módl się za nami...
Fblit módl się za nami...
MCP módl się za nami...
SystemPatch2 módl się za nami...
TitleShadow módl się za nami...
MUI módl się za nami...
ToolsDaemon módl się za nami...

I to "chyba" wszystko :D.

Ostatnia modyfikacja: 23.01.06 00:23
[#10] Re: Problemy z WHDLoad

@Korni, post #9

Według mnie powinieneś spróbować usunąć tymczasowo REMApollo i sprawdzić czy będziesz mógł wyjść z gry.
[#11] Re: Problemy z WHDLoad

@mailman, post #10

Też mi tak się wydaje że winowajcą może być RemApollo, tylko że ja nie mam df0: a AOS3.9 bez kicka 3.1 się nieodpali, nie mam zamiaru wracać do AOS3.1. Wygląda na to, że jak jakaś gra nie będzie chciała się zamknąć, to po prostu będe używał nieśmiertelnej kombinacji klawiszy Ctrl + Amiga + Amiga :D

[#12] Re: Problemy z WHDLoad

@Korni, post #11

Wreszcie działa wyjście w Syndicate, nie wiem dlaczego, ale trzeba w menu wybrac guzik restart game i dopiero wtedy klawisz * zaczyna działać, potestowałem trochę innych gier, te jak narazie działają i wychodzą.

[#13] Re: Problemy z WHDLoad

@Korni, post #12

Wreszcie działa wyjście w Syndicate, nie wiem dlaczego, ale trzeba w menu wybrac guzik restart game i dopiero wtedy klawisz * zaczyna działać,

To raczej nie jest normalne.

potestowałem trochę innych gier, te jak narazie działają i wychodzą.

A na początku tego wątku pisałeś co innego :S U mnie też zdarzają się gry, z których nie mogę nijak wyjść (np. Turbo Outrun).
[#14] Re: Problemy z WHDLoad

@mailman, post #13

Coś mi wpadło do głowy. W innym wątku piszesz o Defender of the Crown 2, tutaj o Syndicate. W obu przypadkach nie masz wyjścia. Obie te gry korzystają z kickemu (czyli wymagają zewnetrznych obrazów kickstart). Sprawdź czy na innych grach, które też z tego korzystają nie masz wyjścia, a masz na tych co nie korzystają.
[#15] Re: Problemy z WHDLoad

@mailman, post #14

Ups, mialem dodać Defender of the crown 2 do tego wątku, co do Syndicate to rzeczywiście dziwne, ale prawdziwe...

[#16] Re: Problemy z WHDLoad

@Korni, post #15

odpaliłem już classica, zaraz będe testował :)

[#17] Re: Problemy z WHDLoad

@Korni, post #16

Najpierw odpaliłem CannonFodderCD32, nie wyłącza się, ustawiłem NOVBRMOVE, i wyszło, z tym że przy wyjściu wyświetliło error exepction line 1111 emulator i jakieś dolary ;). Nacisnalem make core dump, i guzik restart, no i teraz gra wyszła ok. Zdezaktywaowałem NOVBRMOVE i odpaliłem. Teraz gra chodzi jak złoto i da się wyjść. Testowałem jeszcze F18interceptor, RedBaron, Flashback, SWOS, AlienBreed3D2, DefenderOfTheCrown2, Franko Teraz ze wszystkich testowanych da się wyjść, choć np. czasami trzeba szybko kilka razy nacisnąć klawisz wyjśćia (np. w f18, Franko), choć czasem działa za pierwszym razem. Spróbuj tak z tym Outrun może wyjdzie :) Gdzieś to miałem ale muszę przeszukać na CD :) Jeszcze raz dzięki za pomoc :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem