[#31] Re: The Settlers

@Andrzej Drozd, post #29

To prawda, sam ją zaczynałem kilka razy, jednakże ostatnia w miom przypadku nie należała do najtrudniejszych. Ponieważ nie działał mi zapis grałem rozgrywki od początku do końca, niektóre po 5-6 godzin, a i tak po przejściu ostatniej czułem ogromny niedosyt.
A tak nawiasem - dlaczego nie działa zapis?
Mam Settlersów na PC i też nie zapisuje rozgrywki. Zawsze sądziłem, że problem tkwi w błędnie wprowadzonych symbolach na pierwszej stronie po uruchomieniu gry?
Pleas identify the symbols on page: (i w tym miejscu jest losowy nr strony).
Symbole klikam "na pałę", bo nie mam żadnej ściągi. Myślę, że dlatego nie działa zapis. Czy mam rację?
A może ktoś ma książeczkę z tymi symbolami

[#32] Re: The Settlers

@popi, post #31

A tak nawiasem - dlaczego nie działa zapis?

Dziala na dyskietce. Mimo ze odpalasz z HD, do zapisu uzyj dyskietki :)
Mozliwe ze mozna to zmienic za pomoca FileMastera (itp. ) zmieniajac w pliku .exe z DF0 na HD (nie probowalem)
[#33] Re: The Settlers

@popi, post #31

Pleas identify the symbols on page: (i w tym miejscu jest losowy nr strony).
Symbole klikam "na pałę", bo nie mam żadnej ściągi. Myślę, że dlatego nie działa zapis. Czy mam rację?
A może ktoś ma książeczkę z tymi symbolami

A może wypadałoby się zainteresować oryginałem, bo z formy tej wypowiedzi wnioskuję, że kolega nawet nie wie co to jest.
[#34] Re: The Settlers

@popi, post #31

Zapis nie działa na HD pod filesystemem SFS, pod FFS działa. Może jest to związane z tym że gra podczas działania blokuje Amigę tzn. czas systemowy stoi.
[#35] Re: The Settlers

@Sylwester, post #34

Ja tylko dodam, że WHDLoad skutecznie eliminuje ten błąd gry i zapis jest możliwy :)
[#36] Re: The Settlers

@Andrzej Drozd, post #32

Czy my cały czas mówimy o Amidze czy o komputerach PC?

[#37] Re: The Settlers

@popi, post #36

O Amidze :)
[#38] Re: The Settlers

@popi, post #36

Może zmyliła Cię wzmianka o pliku .exe, w domyśle chodzi o plik wykonywalny na Amidze który może mieć dowolną nazwę z dowolną końcówką lub bez.
[#39] Re: The Settlers

@Sylwester, post #38

OK. Amigi nie mam już od kilku lat pozostaje mi tylko PC-ek.
Domyślałem się, że mowa o Amidze (filemaster to rrogram amigowy), ale lepiej mieć 100% pewność.
Tak więc o zapisie mogę zapomnieć?

[#40] Re: The Settlers

@popi, post #39

Zapis działa pod WHDLoad.
[#41] Re: The Settlers

@popi, post #39

Tak więc o zapisie mogę zapomnieć?

W wersji amigowej pod WinUAE bedziesz mogl zgrywac tak jak na Ami. Jak juz Mailman wspomnial - uzyj wersji WHDLoad, lub odpal wersje HD i wloz wirtualna dyskietke, czyli sformatowanego .ADFa podepnij pod DF0: emulowanej Amigi.

A co do wersji pecetowej, gralem kiedys, ale wzwiazku z tym ze The Settlers jest na nim w nizej rozdzialce (320x200) niz na Ami (poniewaz Ami uzywa jeszcze overscanu) i bardzo zle wyglada na monitorze VGA, to zawsze wolalem wersje w palu na Ami...i sample oraz muzyka sa jakies takie lepsze ;)

No ale sprobuj wlozyc sformatowana dyskietke do peceta i zapisac. Profilaktycznie wloz 720 kB, bo kto wie co odbije takiej starej grze. A moze odpal gre z dyskietki?
[#42] Re: The Settlers

@Andrzej Drozd, post #41

A co do wersji pecetowej, gralem kiedys, ale wzwiazku z tym ze The Settlers jest na nim w nizej rozdzialce (320x200) niz na Ami (poniewaz Ami uzywa jeszcze overscanu) i bardzo zle wyglada na monitorze VGA, to zawsze wolalem wersje w palu na Ami...i sample oraz muzyka sa jakies takie lepsze

The Settlers pecetowe, to jest tragedia. Tragedia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem