[#1] Tajemniczna wersja Larry 5
Na Allegro ktoś wystawia Larry'ego 5 na dyskach (co prawda napisano płytach) 5''25 i to w dodatku jakiś uniwersalny, bo na wszystkie platformy (jakieś dyski rozruchowe). Czy wierzycie w istnienie czegoś takiego?
[#2] Re: Tajemniczna wersja Larry 5

@mailman, post #1

Jakaś ściema - gra ma ok. 7.5 mb co odpowiada ok. 8 dyskietkom 880kb. O ile pamiętam, 5,25'' miały o wiele mniejszą pojemność.
Z drugiej strony... Kiedyś czytałem w "bajtku", że gra była napisana w pascalu (głowy uciąć nie dam!) a wersja na amigę została zaopatrzona tylko w emulator.

[#3] Re: Tajemniczna wersja Larry 5

@koodlaty, post #2

Gra dokładnie ma dysków 7. Pascal? To była jedna z pierwszych gier napisanych w SCI1. W niewielkim odstępie czasu (przed lub po) pojawiły się odświeżone wersje starych gier Sierry korzystające z SCI0. Czy Bajtek sugerowałby, że gry Sierry w ogóle powstawały w Pascalu?
[#4] Re: Tajemniczna wersja Larry 5

@mailman, post #3

Dlatego napisałem w nawiasie, że głowy nie dam uciąć... szukałem tego bajtka ale gdzieś go wcięło; pamiętam tylko, że była mowa, że gra nie została przepisana pod system tylko zaopatrzona w emulator...

[#5] Re: Tajemniczna wersja Larry 5

@mailman, post #1

Amigowa gra na dyskach 5.25"? Czy wychodziły w ogóle oryginalne amigowe gry na takim nośniku? Według mnie to jakiś kit albo pirat.

[#6] Re: Tajemniczna wersja Larry 5

@PopoCop, post #5

Albo wersja pecetowa, a człowiek nie wie co sprzedaje.
[#7] Re: Tajemniczna wersja Larry 5

@koodlaty, post #2

O ile pamiętam, 5,25'' miały o wiele mniejszą pojemność.

Nie wiem jak na pececie, ale amigowe stacje 5.25 (mam taka) to identyczne odpowiedniki stacji 3.5 i tak jak one, dyskietke czytaja obustronnie, czyli bez problemu mozna zrzucic DMS, ADFa, Dupera itp.

Napewno jednostronnie odczytuja stacje do C64 (dlatego bylo modne robienie dodatkowego otworu i odwracanie dyskietek).
[#8] Re: Tajemniczna wersja Larry 5

@Andrzej Drozd, post #7

nie, bo ja ma c128d i mogę sobie zapisać podwójnie :)

[#9] Re: Tajemniczna wersja Larry 5

@mailman, post #6

Czy to przypadek, że wymienił wszystkie najpopularniejsze komputery z procesorami 68k?
Jakieś to mocno podejrzane jest. Na dyskietce startowej musiałaby być trzy programy (emulatory?) na trzy różne komputery. No i pozostaje jeszcze kwestia formatu zapisu na dyskietce. W jakim formacie dyskietka musiałaby byc sformatowana aby móc ją odczytac na Amidze, Macintoshu oraz Atari?

[#10] Re: Tajemniczna wersja Larry 5

@rzookol, post #8

A tam zaraz nie :P
c128 to nie c64, tylko komputer potrafiacy pracowac w trybie c64. O ile wiem posiada wiecej pamieci, a takze procek z-80 i potrafi byc, albo byl namiastka pierwszych IBMow :P
[#11] Re: Tajemniczna wersja Larry 5

@Prince, post #9

Słuszna uwaga - możliwe, że gość sprzedaje po prostu pirata - w zależności od tego kto mu się nawinie daje wersję pod konkretną platformę.

[#12] Re: Tajemniczna wersja Larry 5

@Prince, post #9

Jakoś nie wiedziałem Mac'a który by miał flopke 5.25"...wg.mnie to fake
[#13] Re: Tajemniczna wersja Larry 5

@mailman, post #1

http://hol.abime.net/871

Według tego zgadza się tylko ilość dyskietek.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem