[#1] w co pograć na 040/40??
Witam mam karte apollo 040/40+ 32 fast ram w konu udalo mi sie uruchomic system i wszystko dziala jestem zadowolony z Ami tak na 95% (jeszcze malucki probelm ale to opisane w innym dziale)

mam nastepujace pytanie:

w jakie gierce moge sobie w miare komfortowo pograc na takim sprzecie??

Doom I&II ot juz opcykałem

Quake odpada za wolno :( (chyba ze ja cos mam nie tak z configami zla wersja ipt)

hmm co mnie interesue:)???

interesuje mnie gierce ktore wykorzystaja moc procesora&pamieci :)
[#2] Re: w co pograć na 040/40??

@Dariusz Tolsdorf, post #1

To już było, ale niech będzie:

Napalm, Exodus, Foundation, Heretc, Hexen, Genetic Species, Payback, Myst I, więcej nie pamiętam :D Były jeszcze jakieś wyścigi, opisywane w TA PL, ale podobno koszmarnie działają na 040 :(

[#3] Re: w co pograć na 040/40??

@Olo, post #2

Co do wyścigów na 040/40Mhz to polecam XTR czyli XTremeRacing, do pobrania w pełnej i legalnej wersji z działu Rodzynki na stronie PPA :)

[#4] Re: w co pograć na 040/40??

Napalm, Breathless

Ostatnia modyfikacja: 15.06.06 14:00
[#5] Re: w co pograć na 040/40??

Odpal ShapeShiftera i graj (prawie) we wszystkie gry wydane na maca 68k.

[#6] Re: w co pograć na 040/40??

@reactor, post #5

Tylko skąd brać te gry... :P

[#7] Re: w co pograć na 040/40??

@Malin, post #6

Tylko skąd brać te gry...

http://209.120.136.205/

Tylko nie wiem jak wiele z nich jest na 68k.
[#8] Re: w co pograć na 040/40??

@reactor, post #5

Anow lasnie bawie sie SS ale dziala bardzo wolno mam turbo evd i bufor ustawiony na 6000 dla partycji na ktorej znajduje sie plikopartycja. wiem ze moze to dzialac zjadliwie kumpel gral w ALONE IN THE DARK oraz setlers II i dalo sie grac
[#9] Re: w co pograć na 040/40??

@Dariusz Tolsdorf, post #8

Bez karty graficznej będzie wolno, jeżeli chcesz mieć prędkosć (grafiki) taką jak na Macu, to uruchom SS w 1 bitplanie (czyli w dwóch kolorach gdyby ktoś nie umniał przeliczać bitplanów na kolory).

Plikopartycja też jest baaardzo powolna, używaj normalnej partycji.

Grx-widzisz, staram się :)

[#10] Re: w co pograć na 040/40??

Podpinam się pod ten temat co by nie śmiecić -

Czy można edytowac macowe plikopartycje pod aosem tudzież windowsem?

[#11] Re: w co pograć na 040/40??

@Malin, post #10

Chcesz kopiować z/do partycji makowej na Ami? Da się, w archiwum SS jest odpowiednie urządzenie, SS w tym czasie musi być uruchomiony z tego co pamiętam. Pod Win to nie wiem.
[#12] Re: w co pograć na 040/40??

@Sylwester, post #11

Z ShapeShifterem mam katalog MacHandler (Mac, MacControl, Mac-Handler), Catalogs, Video Drivers (to nie to :) ), SSOktaPach.lha, KickShifter.

[#13] Re: w co pograć na 040/40??

Quake odpada za wolno

W Quake na AGA, najlepiej grac w oryginalny port z Clickboomu - jest to port ktory ma najwiecej bajerow, duzo trybow dla AGA (np. wyswietlanie co druga linie). Na 040/40 spokojnie pograsz na mniejszym oknie.
Portu nie sciagniesz z Aminetu, musisz kupic oryginal ;)
[#14] Re: w co pograć na 040/40??

@Prince, post #9

na jednym bitplanie pod emulowanym macem trudno pograć ;)
do grania bez karty graficznej polecam sterowniki graficzne wykorzystujące MMU - Savage bodajże się to nazywało, było niestety płatne, ale śmigało.
podobnie jak sterowniki w Fusionie pod MMU - tutaj grałem w Warcrafta w 256 kolorów na AGA bez żadnych zacięć (68030 50 MHz)
[#15] Re: w co pograć na 040/40??

@Malin, post #10

Pod winem jest hfvexplorer.
[#16] Re: w co pograć na 040/40??

@Malin, post #12

Właśnie to (Mac, MacControl, Mac-Handler).
[#17] Re: w co pograć na 040/40??

@Olo, post #2

Flyin High-Te wyścigi raczej dobrze chodzą na 040/40, zawłaszcza. że tłukłem je na 030/50 32fast bez żadnych zacięć w trybach małoekranowych:)

[#18] Re: w co pograć na 040/40??

@Malin, post #6

A wystarczy trochę poszukać :P

Ale i tak większość softu jest dostępne na HotLine.

Jeżeli natomiast chcesz jakieś konkretne gry (lub ktokolwiek inny), to zapraszam na priva

[#19] Re: w co pograć na 040/40??

Polecam zabawę na emulatorach. Na NES, SMS/GG czy MSX jest naprawdę sporo dobrych gier, a emulatory działają dobrze. Na dalsze konsultacje w sprawach emulatorów zapraszam na priva.

[#20] Re: w co pograć na 040/40??

@wali7, post #14

lepszy i szybszy niż Savage jest MuEVD i TurboEVD... no i są one darmowe.

[#21] Re: w co pograć na 040/40??

@Malin, post #12

AFAIK:
mac-handler do l: wrzucasz

potem uzywasz odpowiednio maccontrol z poziomu konsoli

ps. mala reklama na basiliisk ustawia sie partycje wymiany(istniejaca partycje np. sfs) i od reki mozesz kopiowac kasowac do woli :D

[#22] Re: w co pograć na 040/40??

@Solo Kazuki, post #18

Mam klienta HotLine ale za nic nie mogę sie zarejestrować - tradycyjnie wyskakują jakieś strony "z filmami przyrodniczymi"

[#23] Re: w co pograć na 040/40??

@Solo Kazuki, post #20

Używam MuEVD ale to odświeżanie cienko wygląda... Każdy mówi co innego :P

[#24] Re: w co pograć na 040/40??

@Malin, post #23

Hej Malin, a sprawdziłbyś to demo Savage z Aminetu....
Tutaj koledzy piszą o TurboEVD i MuEVD, ja ich nie znam, sprzętu nie mam co by sprawdzić (z klasyków mam gołe, jak je Commodore stworzył ;) A500 i A1200), a jestem ciekaw czy rzeczywiście są szybsze od Savage.
[#25] Re: w co pograć na 040/40??

Może w pacmana? ;)
[#26] Re: w co pograć na 040/40??

@wali7, post #24

Another World odpala sie w 512x384 więc sprawdze.

[#27] Re: w co pograć na 040/40??

Kupa fajnych gier dla Maca 68k pójdzie pod ShapeShifterem. Trzeba się jednak zmagać z wąskim gardłem w postaci kości AGA. Osobiście polecam grę Marathon - to 3 częściowa strzelanka FPP. Jest nieco bardziej zaawansowana technicznie od Dooma i choć dziwnie wygląda, potrafi wciągnąć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem