[#1] Digital Picture
Na www.ppa.pl/artykuly/download/DG.lha zostala umieszczona gra ktora napisalem.
Oczywiscie pomysl gry nie jest moj gdyz normalnie mozna ja spotkac w postaci papierowej w tygodniku Angora.
Niektore elementy gry zaczerpnolem z podobnej gry na PC pt. "Malowne liczbami" Rafala Labudka, na co dostalem
pozwolenie od autora.

Jesli kogos by ona zainteresowala to prosilbym o sciagniecie i przetestowanie.
Wymagania sa niewielkie: OS3.x, ale mysle ze na systemach OS4 i MOS tez zadziala bez problemu.
Nalezy rownierz miec zainstalowana czcionke XHelvetica.

Zasady gry: nad i po prawej stronie pola kratkowego sa liczby.
Mowia one ile pol w pionie lub poziome powinno byc zaczernionych.
Jesli jest kilka liczb ozacza to ze w danym wierszu lub kolumnie
wystepuje kilka grup zaczernionych pol, np

4,5 -> ****_*****

Znak "_" oznacza przewe, moze byc ona dowolnej dlugosci.

Jesli zaczerni sie odpowiednie pola w prawidlowy sposob, w wyniku otrzyma sie obrazek.

Jesli ktos by byl zainteresowany tworzeniem dodatkowych obrazkow moge udostepnic edytor ktory
generuje odpowiednie dane.

Prosze o jakiekolwiek opinie.

Ostatnia modyfikacja: 18.06.06 16:16
[#2] Re: Digital Picture

@Phibrizzo, post #1

Za bardzo nie rozumiem zasad tej gry...
[#3] Re: Digital Picture

@Dawi, post #2

Zasady są przecież bardzo proste. Obrazek jest czarno-biały.
Obrazek jest w polu o wielkości np. 10 punktów na 10 puntów.
Popatrz w 1 linii poziomej ile jest punktów czarnych. następnie w 2 linii itd... potem to samo w kolumnach. Jeżeli masz w lini poziomej wpisane zero, to znaczy że w tej lini nie ma żadnych czarnych punktów czyli żadnego fragmentu obrazka. Jeżeli jest np. liczba 3 to znaczy że są 3 czarne punkty obok siebie, a gdzie? To już Twój wysiłek intelektualny :) A jeżeli masz np. w lini poziomej liczby 3,4 to znaczy że masz trzy punkty czarne obok siebie i gdzieś dalej cztery punkty obok siebie.

Czy wyjaśniłem jasno?

[#4] Re: Digital Picture

@Prince, post #3

Zapomnialem opisac obslugi. Cala gre obsluguje sie wylacznie myszka.
Na samym poczatku kratki sa koloru nie okreslonego.
LMB - zapelnienie kratki kolorem czarnym, stawia sie go tam gdzie jest sie pewnym ze w tym miejscu jest jakis fragnet obrazka
RMB - zapelnienie kratki kolorem bialym, stawia sie tam gdzie jest sie pewnym ze w tym miejscu jest puste pole.
Najwazniejsza role odgrywaja kratki zaznaczone na czarno gdyz to z nich tworzy sie obrazek.
Kolor bialy jest tylko kolorem pomocniczym.
[#5] Re: Digital Picture

@Prince, post #3

Być może, ale obrazka stworzyć nadal nie potrafię...
[#6] Re: Digital Picture

@Phibrizzo, post #1

Wstępne testy na A1200 OS39 wykazują małe niedociągnięcia... niebawem napiszę coś więcej.

[#7] Re: Digital Picture

@Phibrizzo, post #1

Podobna "papierowa" wersja jest w Gazecie Wyborczej. Tam sa dobrze wyjasnione zasdy w maly przykladowy obrazek. Moze zeskanuj tamto i wrzuc gdzies aby ludzie mogli sobie zobaczyc o co chodzi. Zabawa jest swietna :D

Ostatnia modyfikacja: 23.06.06 08:21
[#8] Re: Digital Picture

@Phibrizzo, post #1

Czy jest już udostępniona poprawiona wersja?

Przydałoby się aby edytor był dołązony w archiwum razem z tą grą.

[#9] Re: Digital Picture

@Prince, post #8

Tak. Zostalo umieszczone nowe archiwum pod tym samym adresem. Zawiera ono nowsza wersje gry, edytor, oraz przyklad rozwiazania.
W grze zostal poprawiony jeden blad znaleziony przez Prince (dzieki :).
Edytor jest prosty. Pozwala na tworzenie pojedynczych plansz. Po wygenerowaniu danych do obrazka nalezy plikowi wynikowemu zmienic nazwe.
Pozniej polaczyc je w jeden plik o nazwie "dane".
[#10] Re: Digital Picture

@Phibrizzo, post #9

Super! Cieszę się, że gra się rozwija. Jest to bardzo miła gra logiczna w którą z przyjemnością gram sobie w wolnych chwilach. Teraz mam możliwość robienia tego nie na papierze, lecz na swojej Amidze.

Naprawdę zachęcam wszystkich do tej gry Dziwi mnie tak mała popularność. Czyżby zwykłe "strzelaj do wszystkiego co sie rusza" były lepsze? Jak dla mnie to DigitalPictures zajmuje mi nie więcej jak kwadrans... ale na jedno posiedzenie, za jakiś czas znowu człowiek przy chwili wolnego ma ochotę zasiąść przy tej grze.

Jeszcze bardziej dla mnie jest nie dziwne że zasady gdy są niezrozumiałe. Czy zasady są aż tak trudne? Dzięki edytorowi możemy koledze podnieść poprzeczkę i mu zadać ciekawe zadanie... Gra jest naprawdę wciągająca, ma jeden minus :
Trzeba myśleć! Nie jest to myślenie na najwyższym poziomie inteligencji, nie bójcie sie jej!

Phibizzo: dzięki za napisanie, sam miałem ochotę napisać coś, co właśnie stworzyłeś. Może z czasem napiszę coś w rodzaju "anty Digital Pictures" :)
Al nic więcej nie na razie na forum zdradzę.

[#11] Re: Digital Picture

@Phibrizzo, post #1

Jak by to powiedział Alpajn:
Weeee.... :D
DP zawitał na Aminecie :)

Z ostatniej chwili:
Właśnie ściągnąłem DP z Aminetu. Zauważyłem brak jednego pliku w archiwum. Jest poglądowy obrazek pomocniczy. Nie wiem czy to przeoczenie, czy też celowe działanie.

Ostatnia modyfikacja: 03.07.06 11:10
[#12] Re: Digital Picture

@Prince, post #11

To prawda.

Przez przypadek w archiwum znajdujacym sie na serwerze PPA umiescilem bledna wersje edytora.
Na Aminecie jest juz poprawna. Jednak do archiwum wyslanym na Aminet zapomnialem dodac obrazek
przykladowym rozwiazaniem a jest wspomniane o nim w guidzie
[#13] Re: Digital Picture

@Phibrizzo, post #9

Dzięki przykładowemu rozwiązaniu chyba nareszcie udało mi się zrozumieć, w jaki sposób układa się obrazek i dochodzi do tego, która kratka ma być zaczerniona, a która ma pozostać nienaruszona. Gra rzeczywiście jest bardzo fajna. W sam raz na wolną chwilę. Już nie mogę się doczekać chwili, kiedy dowiem się, jak wyglądają inne obrazki. Gra jest super! :D OK
[#14] Re: Digital Picture

@Phibrizzo, post #1

Szkoda, że gra nie wykrywa faktu poprawnego ułożenia obrazka... Albo nie udało mi się poprawnie ułożyć?
[#15] Re: Digital Picture

@Grzegorz Kraszewski, post #14

Wykrywa ten fakt. Prawdopodobnie kilka obrazkow moze miec dwa rozwiazania. Wiem ze w jednym tak wlasnie jest.
Mozesz powiedziec mi ktory to obrazek lub najlepiej przeslac skrina z Twoim rozwiazaniem? Chetnie to sprawdze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem