[#1] Another World
Po 14 latach przerwy postanowiłem ponownie ukończyć Another World. I tu niestety pojawił się problem - nie mogę przejść jednego ekranu!
W pewnym momencie gry dobiegając do krawędzi ekranu bohater dostaje w twarz od obcego, potem obcego się kopie w jaja, skacze po pistolet i zabija obcego. Następnie idzie się w prawo i wchodzi na ekran, w którym z dwóch stron atakują obcy. I tego właśnie nie mogę przejść. Udaje mi się zatłuc jednego przeciwnika, ale drugiego już nie. Ekran ma charakter wybitnie zręcznościowy, ale może jest jakaś metoda na szybkie i sprawne pokonanie obu obcych?

[#2] Re: Another World

@PopoCop, post #1

Używasz osłony?
[#3] Re: Another World

@PopoCop, post #1

osłona, poza tym nie należy długo walczyć na tym etapie (mało amunicji) tylko podążać za przyjacielem, czyli biec w prawo tak szybko jak to możliwe.

[#4] Re: Another World

@mailman, post #2

Używam. Stawiam osłony z dwóch stron, potem rozwalam obcego z lewej, ale nie mogę zdążyć z rozwaleniem tego z prawej.

[#5] Re: Another World

@PopoCop, post #4

Kiedy ostatnio przechodziłem ten moment gry, po opuszczeniu klatki udałem się w prawą stronę i użyłem osłony. W momencie, kiedy pojawił się strażnik zastrzeliłem go, udałem się dalej w prawą stronę i po natychmiastowym odwróceniu się w lewo ponownie użyłem osłony tak długo, jak było to konieczne, aby przyjaciel głównego bohatera gry mógł otworzył przejście. Nie pamiętam dokładnie, czy w momencie osłaniania kolegi ostrzeliwałem wroga, czy też nie, ale zdaje się, że to robiłem, ponieważ dzięki temu strażnik nie mógł się za bardzo zbliżyć i zastrzelić mnie. Musiał natomiast również użyć osłony.
[#6] Re: Another World

@Dawi, post #5

W momencie gdy ten drugi otwiera drzwi ja nigdy nie strzelam. Zawsze stawiam na maksa osłony.
[#7] Re: Another World

@mailman, post #6

Chyba zaszło małe nieporozumienie. Nie chodzi mi o etap z wiszącą klatką, tylko etap dużo późniejszy, który dzieje się w komnatach z prawej strony wyschniętego wodospadu.
Przeczytajcie jeszcze raz opis w pierwszym poście.

[#8] Re: Another World

@PopoCop, post #7

He, he... No faktycznie coś nie tak zostało zrozumiane... spalam się
[#9] Re: Another World

@PopoCop, post #7

Masz 2 opcje do wyboru, jedna to 'oszustwo', druga dla twardzieli

1)HardCORE - walczysz tak jak to zrobiłeś, czyli załatwiasz obcego po lewej, a potem chodu w lewo, na poprzedni ekran. Stawiasz osłonę, obcy wychodzi z prawej strony i już jest bardzo prosto.

2) Po kopie 'w jaja' i załatwieniu obcego, biegniesz szybko w prawo, cały czas. Jeśli masz farta wpadasz na ekran z basenem, na którym przeciwnik cię zatłucze 'z piąchy'... Ale za to restartujesz grę na ekranie z basenem i w dodatku masz już przestrzelony kabel zasilający (czyli nie musisz pływać!)

:)

Mam nadzieję, że okazało się to pomocne?

[#10] Re: Another World

@Rodzyn, post #9

Dzięki Rodzyn, skorzystałem z opcji nr 2 i udało się! Tylko małe sprostowanie: po otrzymaniu nowego kodu pływać jednak trzeba, ale to żaden kłopot.

[#11] Re: Another World

@mailman, post #2

Chciałem przejść Another World lecz nie dałem rady : ( Wściekły
[#12] Re: Another World

@PATRYK, post #11

Gra nie jest aż tak trudna. Bywały trudniejsze...
Może przyda Ci się solucja do tej gry, która znajduje się na PPA pod tym adresem: (nie wiem czy z niej lub z jakiejś innej pomocy już korzystałeś):

http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=7&ids=13&id=235
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem