[#1] Coś na wzór i podobieństwo
Uwielbiam gry w starym, dobrym stylu typu Teenagent, Broken Sword, Kajko i kokosz i właśnie z prośbą się zwracam do Was, drodzy koledzy. A mianowicie- przeszedłem te gry i szukam przygodówek (niekoniecznie na Amigę) w stylu i klimacie tych powyższych. Najlepiej polskiej produkcji. Wiem o dodatku fanowskim do Broken Sword 2, lecz może jest coś takiego, taka nowa historia do Teenagenta?

[#2] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@Lord_10up, post #1

The Secret of the Monkey Island (obie części), Beneath a Steel Sky - nie są polskie, ale to klasyki.
[#3] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@Lord_10up, post #1

Na ktoryms ACS lub MA, byla jakas inna wersja Teenagenta, nie pamietam czym sie roznila od oryginalu.
[#4] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@mailman, post #2

W SotMI grałem, a Beneath a Steel Sky nie ma według mnie tego "jaja" co gry, które wymieniłem:) Koniecznie muszą mieć humor znany z Teenagenta, lub coś koło tego:D

[#5] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@Lord_10up, post #4

http://en.wikipedia.org/wiki/Day_of_the_Tentacle

http://adventure.klasyka.do.pl/html/r_SK.htm

Mentor - http://hol.abime.net/3714

Ostatnia modyfikacja: 26.06.06 11:57
[#6] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@Lord_10up, post #1

Polecam "Skaut Kwatermistrz" :)
[#7] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@Lord_10up, post #1

Witam

Były jeszcze gry jak :

Mentor ( z jajem i to bardzo )
Misja Harolda ( nawet fajne było na 10 dyskietkach )
Skaut Kwatermaster ( biwakowy humor )

Teenagent w MA był ten z Eureka a roznica polegala chyba na tym że w tej wersji były dialogi mowione o ile pamietam i troche jakby bardziej kolorowe bylo.
A jeszcze jest jedna gra tylko nie pamietam jak siem zwała, wiem ze na początku się zaczynało w jaskini i przenosiło się w czasie ( też troche z jajem znaczy z humorem )
[#8] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@(V)(I)mothe(P), post #7

A jeszcze jest jedna gra tylko nie pamietam jak siem zwała, wiem ze na początku się zaczynało w jaskini i przenosiło się w czasie ( też troche z jajem znaczy z humorem )

Eksperyment Delfin.
[#9] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@(V)(I)mothe(P), post #7

Nie wiecie może co się stało ze stroną Back2roots.org? kiedyś stamtąd ściągałem Romy ale teraz strona nie działa i nie mam pojęcia skąd to wszystko wziąć... Dzięki wszystkim za odpowiedzi myślę ze póki co tyle przygodówek mi wystarczy:)

[#10] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@Lord_10up, post #9

[post zmodyfikowany przez moderatora]
[#11] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@Lord_10up, post #9

Nie wiecie może co się stało ze stroną Back2roots.org?

Z nieoficjalnych informacji wiadomo tyle, że ta strona zniknęła, bo się nie miał kto nią zajmować (znajdowała się na uniwersyteckich serwerach), a autorzy nigdy nie uzyskali wsparcia finansowego o które prosili, a i nawet głupiego dziękuję za hostowanie takiej ilości softu.

kiedyś stamtąd ściągałem Romy

Romów na pewno stamtąd nie ściągałeś, bo B2R nie miało do tego prawa. Co najwyżej pobierałeś legalnie udostępniony gry w postaci plików ADF.

ale teraz strona nie działa i nie mam pojęcia skąd to wszystko wziąć.

Kupić. Wiele rzeczy jest do dostania, zwłaszcza polskich na Allegro.
[#12] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@mailman, post #11

No tak, nie romy a adf ściągałem stamtąd.

[#13] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@mailman, post #2

No jeszcze Universe było i emmm nie pamietam za bardzo The Big Red Adventure czy jakos tak.

[#14] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@Lord_10up, post #9

no popatrz... nawet nie wiedziałem że na Ami byly jakieś ROMy (poza KS)...

A że się tak zapytam... w postaci Cartridge czy może jakiejś innej?

[#15] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@Lord_10up, post #1

Simon the Sorcerer - nie jest to polska gra, ale na pewno dla ludzi z poczuciem humoru.

[#16] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@Lord_10up, post #1

Amigowa przygodówka "z jajem" to The Feeble Files.
Gra jest po angielsku i trzeba dosyć dobrze go znać żeby zaczaić humor.
Na peceta jest polska wersja tej gry - również ma świetny "jajcarski" klimat bo w nią grałem. W polskiej wersji nazywa się "Flojd".

PS: Gdybyś chciał to pecetową (polską) wersję mam na sprzedaż (oczywiście oryginalna) 2CD.

[#17] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@amigafan, post #16

Gdzieś mi się obiło, że podobno nowy Scumm ma mieć obsługę The Feeble Files, więc ten pecetowy oryginał będzie jak znalazł gdy ten Scumm doczeka się portu dla AmigaOS 4.0 lub MorphOS-a.
[#18] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@Solo Kazuki, post #14

Nie wiem czy zauważyłeś, ale 3 posty dalej napisałem wyjaśnienie.

[#19] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@mailman, post #17

Czy plik wykonywalny wersji polskiej różni się od obcojęzycznej? Chyba to jest ważne w przypadku chęci używania portu powiedzmy Angielskiego z Polską wersją gry.

[#20] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@Lord_10up, post #19

Takie gry raczej wersje językowe mają zaszyte w oddzielnych plikach, tak więc plik wykonywalny nie ma tutaj zbyt wiele do gadania. On ma tylko za zadanie pobrać dane z pliku i w odpowiednim momencie je wyświetlić. Zazwyczaj, choć nie jest wykluczone, że jakaś wersja może mieć tak, jak piszesz.

P.S. Właśnie znalazłem informację na stronie Scumma, że od wersji 0.9 jest obsługa Feeble Files. A takowa pod OS4 jest (highly experimental, ale jest).
[#21] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@Lord_10up, post #19

Jeżeli myślisz o tym czy dałoby się przenieść polskie pliki lokalizacyjne z pecetowej wersji FeebleFiles na amigową to niestety ale obie mają zupełnie inną strukturę plików i nie da się tak "spolszczyć" amigowego FeebleFiles.

Ten "trick" natomiast doskonale wychodził z Earth2140, ponieważ zarówno amigowa, jak i pecetowa wersja mają taką samą strukturę plików.
Tak więc gdyby nie było oficjalnej amigowej polskiej wersji Earth2140 to każdy łatwo mógłby ją sobie zrobić podmieniając odpowiednie pliki z wersji pecetowej. (tak np. jest z wersją niemcką - niemieckojęzyczne pliki z pecetowej wersji Earth2140 są do ściągnięcia na Aminecie)

[#22] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@amigafan, post #21

Chodziło mi tylko o wielkość pliku, tak jak napisał Mailman, ale to co napisałeś też jest przydatne- możnaby popróbować z innymi grami Amigwo-pecetowymi.

[#23] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@Andrzej Drozd, post #10

[post zmodyfikowany przez moderatora]

W sumie byla to oscylacja pomiedzy prawem, ale fakt - nie mozna takze dawac wskazowek zwiazanych z google :)
[#24] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@Andrzej Drozd, post #23

Coś moderator ma Cię z górki ostatnio. :P
[#25] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@Sylwester, post #24

Hehe, za malo tekstow pisze i za bardzo prowokuje...samowolka. Obiecuje sie poprawic :P
[#26] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@Lord_10up, post #1

[#27] Re: Coś na wzór i podobieństwo

@kempy, post #26

Świetna gra, przeszedłem niestety tylko do połowy.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem