[#1] Prawie jak Gloom ;)
Jak przeczytałem
http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=4499#komentarz
to mi się od razu skojarzyło z Gloomem. Musiałem więc w komentarzach nieco ostudzić zachwyty nad tym jak niesamowicie "nowatorski" jest to pomysł. Później gadka trochę zeszła z Glooma ale to normalne. :) Pokażcie mi forum na którym koniec wątku ma cokolwiek wspólnego z początkiem. :D

[#2] Re: Prawie jak Gloom ;)

@MDW, post #1

Tam chyba jednak chodzi o co innego niż w Gloomie. Z tego co pokazałeś na obrazku to po prostu ta gra sie wyswietlala na swodku ekranu a w tym modzie do Dooma to jest jako tekstura i w tym cała trudność (IMHO).

[#3] Re: Prawie jak Gloom ;)

@Davka, post #2

ja bym głowę dał, że w Gloomie ta gra była właśnie na ściance. Obraz Gloomowej gierki sie nawet tak przekrzywiał perspektywicznie jakby grający się nieco przekręcał w czasie grania. No ale niech wypowie się ktoś kto grał więcej i lepiej pamięta niż ja. :) Ten screenshot z Glooma, który znalazłem jest troche nieszczęśliwy i rzeczywiście wygląda jak obrazek na środku ekranu.

Oczywiście niesamowitą sprawą są możliwości konfiguracyjne gier ID Software. Tego nie podważam. Ich gry były, są i będą pisane niesamowicie. Jednak przedstawienie pomysłu jako "nowatorski"... Oj nie...
[#4] Re: Prawie jak Gloom ;)

@MDW, post #3

Ha!! Pamiętam.W pewnym miejscu (miejscach??) był automat z klasycznym Defenderem.Po uzyskaniu pewnej ilości punktów,dostawaliśmy dodatkowe życie.
[#5] Re: Prawie jak Gloom ;)

@MDW, post #1

"IBrowse -fajna przeglądarka, szkoda że jest tylko na Amigę."

o kurcze... trzeba ją przeportować na windows`y

[#6] Re: Prawie jak Gloom ;)

@MDW, post #3

Załączyłem i ta gra jest na ściance.
[#7] Re: Prawie jak Gloom ;)

@Arbuz, post #6

Załączyłem i ta gra jest na ściance.

Ooo fajnie. Dzięki za informację. Już sam zacząłem się zastanawiać czy aby czegoś nie pokręciłem. Tyle lat nie widziałem tej gry, że mogło mi się coś pokręcić. :)

Szkoda, że Black Magic wtedy nie opatentowało pomsłu. Już byśmy pisali pozew do sądu albo żądanie zapłaty za użycie pomysłu. ;) ;) ;)

[#8] Re: Prawie jak Gloom ;)

@MDW, post #7

W Gloom co każdy świat, chyba na 4 poziomie był ukryty automat. W pierwszym epizodzie był w pomieszczeniu niedaleko od wielkiej obracającej się ściany w kształcie plusa. Sam pomysł był bardzo bajerancki. Przypomina mi się Alien Breed92, tam w terminalu Intex też była pozycja z "rozrywką" ale nieaktywna.

[#9] Re: Prawie jak Gloom ;)

@ZigZag85, post #8

W AB92 faktycznie nie można było zagrać, ale Alien Breed wyposażony był w takiego a'la ping-ponga.
[#10] Re: Prawie jak Gloom ;)

@mailman, post #9

??? Gdzie ??? Nic mi o tym nie wiadomo. Czy to gdzieś na poziomie rekreacyjnym w AB94? Czy też po podaniu jakiegoś kodu?

[#11] Re: Prawie jak Gloom ;)

@ZigZag85, post #10

W terminalu.

A co to jest AB94?
[#12] Re: Prawie jak Gloom ;)

@mailman, post #11

AB - AlienBreed :) taki skrót

[#13] Re: Prawie jak Gloom ;)

@ZigZag85, post #12

Tego się domyślam, ale AB94 to nie wiem co to za licho.
[#14] Re: Prawie jak Gloom ;)

@alpine, post #5

Gdybys czytal uwazniej zauwazylbys, ze cytowana osoba uzywa jednak Linuxa język
[#15] Re: Prawie jak Gloom ;)

@mailman, post #13

No dobrze:
AlienBreed92 - pierwsza część,
AlienBreed94 - druga,
AlienBreed:TowerAsault - trzecia,
... i z tąd te skróty AB92, AB94, AB:TA, możnaby jeszcze dodawać SE do dwóch pierwszych.

[#16] Re: Prawie jak Gloom ;)

@ZigZag85, post #15

Pierwszy to był Alien Breed wydany w 1991 roku (3 dyski: dwa z grą, jeden z intro. Tutaj można w terminalu pograć w ping-ponga). Po nim był Alien Breed Special Edition 1992 wydany (jak sugeruje podtytuł) w 1992 (zwany też Alien Breed'92 - różnił się dwukrotnie zwiększoną liczbą etapów oraz wprowadzeniem etapów w ciemności). Następny w kolejce był Alien Breed 2 - The Horror Continues wydany w 1993. Po nim przyszła kolej na Alien Breed: Tower Assault, który swoją premierę miał w 1994 roku. Gdzie jest więc ten AB94? No i jakie SE do jakich dwóch pierwszych? :D

Polecam - http://iwantfish.gazchap.com/ jako kompendium wiedzy o Alien Breed.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem