[#1] Indiana Jones 4 i WHDLoad
Nie mogę skończyć przygodówki Indiana Jones and the Fate of Atlantis zainstalowanej przez WHDLoad (najnowsza dostępna instalka do gry).
Jestem już prawie przy końcu gry, w komnacie gdzie jest figurka żaby i miejsce na kamienne pierścienie. Nie mogę znaleźć właściwego układu pierścieni - wypróbowałem wszystkie kombinacje (rozrysowałem je sobie na kartce) i żadna z nich nie działa. Czasem Indy mówi coś o "well alligment" - czy trzeba więc zrobić coś więcej niż tylko ułożyć kamienie?

[#2] Re: Indiana Jones 4 i WHDLoad

@PopoCop, post #1

Ja miałem ten sam problem z jakąś kombinacją w tej grze, ale nie pamiętam w tej chwili czy to był właśnie ten. Pisałem do JOTD już dawno temu, pamiętam, że podsyłał mi testowe slave'y, ale czy rozwiązał się problem już nie pamiętam. Gry na pewno jeszcze nie ukończyłem.
[#3] Re: Indiana Jones 4 i WHDLoad

@mailman, post #2

W pliku readme do instalki jesteś wymieniony, więc teoretycznie zgłoszony przez Ciebie problem został usunięty...

[#4] Re: Indiana Jones 4 i WHDLoad

@PopoCop, post #3

Czy problem masz z kombinacją w sali gdzie jest ten "spindle"? Mnie się wydaje, że to nie zostało do końca poprawione albo mówisz o całkiem innym miejscu, do którego jeszcze nie doszedłem.
[#5] Re: Indiana Jones 4 i WHDLoad

@mailman, post #4

Problem mam, jak już pisałem, w sali gdzie jest figurka żaby (z prawej strony) i spindle (z lewej), na który trzeba nałożyć pierścienie i odpowiednio je ustawić. Do tej sali wchodzi się przez dużą komnatę z mnóstwem przejść i jeziorem lawy z płytkami, po których trzeba przejść.

[#6] Re: Indiana Jones 4 i WHDLoad

@PopoCop, post #5

No to jest to samo miejsce.
[#7] Re: Indiana Jones 4 i WHDLoad

@mailman, post #6

Ha, to kiszka.
A tak na marginesie, to twórcy instalek powinni obowiązkowo przejść całą grę po stworzeniu swojego dzieła. Jak widać na przykładzie Indiany Jonesa 4 wcale tego nie robią (podobnie było z Flashbackiem, do którego dopiero niedawno pojawiła się nowa wersja slave'a, który umożliwia skończenie gry).
Nie chcę być złośliwy, ale autorem dwóch wspomnianych wyżej instalek jest JOTD...

[#8] Re: Indiana Jones 4 i WHDLoad

@PopoCop, post #7

Nie możesz tak mówić. Oni nie muszą tego wcale robić. Po to są użytkownicy, aby zgłaszali bugreporty. W większości przypadków slave'y są zrobione bezbłędnie, umożliwiają nawet więcej niż oferuje oryginalna gra. Na ile slave'ów, z których korzystałeś trafił Ci się przypadek taki jak powyższy? 20% czy mniej? Ja osobiście mam kilka, które czekają na poprawki, ale tego jest nie więcej niż 10 sztuk.
[#9] Re: Indiana Jones 4 i WHDLoad

@mailman, post #8

A jednak gra daje się skończyć!
We wcześniejszej sali z dużą liczbą przejść i jeziorem lawy, na ścianie jest rysunek pokazujący prawidłowe ułożenie pierścieni. Haczyk polega na tym, że jeden pierścień trzeba ustawić "ukośnie" tzn. symbole na pierścieniach nie tworzą jednej linii.
Zwracam więc połowicznie honor dla JOTD, połowicznie bo z Flashbackiem to jednak był błąd.
Podtrzymuję swoje zdanie o testowaniu gry przez twórcę slave'a. Błędy, które występują tylko na określonej konfiguracji sprzętowej są dopuszczalne, ale jeśli slave zawiera błąd, który uniemożliwia ukończenie gry na każdej konfiguracji sprzętowej, to już poważnie niedopatrzenie.

[#10] Re: Indiana Jones 4 i WHDLoad

@PopoCop, post #9

Zauważyłem, że niemal każdy instaler robiony przez CFOU! albo JOTD się sypie. Z żadnymi instalerami pod WHDLoad nie mam tylu problemów. Ściągnąłem całą kolekcję gier WHDload już z zainstalowanymi grami (archiwa ZIP). Wystarczy rozpakować i można grać. Ale własnie gry do których instalery były pisane przez obu Francuzów sprawiają najwięcej kłopotów (np UFO). A teoretycznie, te wersje instalacyjne gier są instlaowane z oryginałów... nie pomaga zmiana żadnych tooltype'ów

[#11] Re: Indiana Jones 4 i WHDLoad

@OSH, post #10

Zauważyłem, że niemal każdy instaler robiony przez CFOU! albo JOTD się sypie.

Przesadzasz. Zwróć uwagę, że oni są najbardziej aktywni, więc prawdopodobieństwo, że coś pójdzie nie tak wzrasta. Poza tym obecnie "patchowane" gry są coraz trudniejsze. Te łatwe już zrobiono dawno temu i poprawiono co było źle. Jedno trzeba przyznać - CFOU! częściej poprawia błędy, które popełnił.

Z żadnymi instalerami pod WHDLoad nie mam tylu problemów.

A kto je jeszcze robi oprócz nich dwóch i jakie jest w związku z tym prawdopodobieństwo, że popełnią błąd lub coś trzeba będzie poprawić?

A teoretycznie, te wersje instalacyjne gier są instlaowane z oryginałów...

To absolutnie nie ma żadnego związku. Zapewne z piratów (gdyby jakaś chodziła, a jest to w niektórych przypadkach możliwe) tak samo by się zachowywały, bo nie w tym tkwi przyczyna.

Autorzy slave nie są w stanie przewidzieć wszystkiego co wymyślił programista pisząc grę. Oni nie są cudotwórcami i jasnowidzami. Nie posiadają źródeł gier, które łatają. Stworzenie slave'a to czasem żmudna robota i dreptanie po omacku. Te prostsze idą szybko w oparciu o szablon i zamianę kilku specyficznych odwołań. Reszta to już łut szczęścia, czy programista nie był cudakiem i nie pisał własnego kodu samomodyfikującego. Oczywiście autor sprawdza co zrobił i zakłada, że skoro gra działa, poprawnie przebiega etap zmiany dysków i inne elementy, które jest w stanie sprawdzić slave można upublicznić. Nie można jednak zakładać, że on ma przejść grę od początku do końca, aby wykryć wszelkie nieprawidłowości. Musieliby wtedy na full time robić przy WHDLoad i być fanami każdej gry. A może JOTD nie grał w Indianę, bo nie lubi przygodówek? Po to jesteśmy my, gracze, którzy bardziej lub mniej przypadkowo odkrywają błędy. W tytułowej Indianie błąd pojawia się dopiero pod koniec gry, który, zgodnie z tym co pisze PopoCop, został poprawiony. Jedyne do czego można mieć pretensję, to prędkość nanoszenia poprawek do slave'ów. Niemniej weźmy pod uwagę, że rejestrujemy WHDLoad, którego autorem jest Wepl i ani JOTD, ani CFOU! oficjalnie nic nie mają z rejestracji programu, a są osobami, które tworzą najwięcej instalek. Chyba jakiś szacunek im się należy, prawda? Nawet jeżeli nie wszystko idzie im tak, jak byśmy sobie tego życzyli.
[#12] Re: Indiana Jones 4 i WHDLoad

@mailman, post #11

Nie w tym rzecz. Ja rozumiem, że nie musza przechodzić każdej gry od początku do końca. Ale chyba powinni chociaż uruchomić?

[#13] Re: Indiana Jones 4 i WHDLoad

@OSH, post #12

Uruchamiają, uwierz mi. Nie są jednak w stanie przewidzieć każdej konfiguracji. U nich po prostu działa, więc przypadki ewentualnego niedziałania będą musieli donieść im użytkownicy. Amiga classic to nie jakiś standard - kazdy ma coś innego. Przykładów nie trzeba szukać daleko: Pinball Fantasies. U mnie działał od zawsze, a popatrz jaka pojawia się dzisiaj poprawka:

14.08.06 updated: Pinball Fantasies (21st Century) another slave provided for weird memory configs
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem