[#1] Instalacja Legionu
Jakiś czas temu na PPA zamieszczono grę Legion. Postanowiłem pobrać ją i zainstalować. W tym celu wykonałem po kolei wszystkie polecenia, które są warunkiem instalacji programu i które widnieją w dokumentacji programu oraz w dziale "Rodzynki" na PPA, gdzie znajduję się ta gra. Niestety, kiedy uruchomiłem "Legion", okazało się, że gra nie działa. Zamiast menu głównego na moim ekranie pojawia się czerwony pasek z napisem "Legion". W tym momencie z programu nie można wyjść. Grać oczywiście też nie. Czy ktoś z Was podczas instalacji tej gry bądź w jakiś innych okolicznościach spotkał się z takim problemem? Czy wiecie, jak można go rozwiązać? Bardzo Was proszę o pomoc.
[#2] Re: Instalacja Legionu

@Dawi, post #1

Dziwny problem, ale na dziwne problemy warto próbować dziwnych rozwiązań ;) Czy gra jest zainstalowana na partycji SFS, PFS czy FFS? Nie wiem czy to ma znaczenie, ale warto sprawdzić czy to coś zmieni. Druga sprawa to przypisy. Mam nadzieję, że podczas uruchamiania gry z twardego dysku nie ma jednocześnie dyskietki z grą w stacji dysków.
Spotkałem się kiedyś z podobnym problemem, ale nie pamiętam jak go rozwiązałem. Pamiętam tylko tyle, że problem rozwiązałem :)

[#3] Re: Instalacja Legionu

@grxmrx, post #2

Gra jest zainstalowana na partycji SFS. Podczas uruchamiania gry z twardego dysku nie ma jednocześnie dyskietki z grą w stacji dysków. Czy istnieje jakiś instaler WHDLoad'a do tej gry?
[#4] Re: Instalacja Legionu

@Dawi, post #3

Nie istnieje instaler WHDLoad. Zrobiłeś odpowiednie przypisy? Podaj swój konfig.
[#5] Re: Instalacja Legionu

@mailman, post #4

Jakieś przypisy starałem się zrobić, ale niestety nic to nie dało. Może są niewłaściwe, a może problem tkwi w czymś zupełnie innym. Mój konfig: A1200, AmigaOS 3.1, 040/40 MHz Apollo, 64 MB FAST
[#6] Re: Instalacja Legionu

@Dawi, post #1

Znalazłem rozwiązanie mojego problemu! Niestety wynikał on z mojego niedopatrzenia. Zamiast zainstalować wersję oryginalną z zabezpieczeniami, zainstalowałem wersję bez zabezpieczeń nie działającą na większości konfiguracji. Teraz nareszcie mogę "delektować się" "Legionem". Niedopatrzenie strasznie głupie, ale myślę, że każdemu może się zdarzyć... ;)

[#7] Re: Instalacja Legionu

@Dawi, post #1

Udało mi się rozwiązać problem z instalacją tej gry, niestety pojawił się kolejny kłopot. Tym razem jest on związany z zabezpieczeniami gry. Podczas rozgrywki komputer prosi mnie o podanie konkretnej litery z instrukcji. Oczywiście spełniam jego prośbę, korzystając z instrukcji do zabezpieczeń zamieszczonej na PPA w dziale "Rodzynki". Po podaniu pierwszej litery, komputer prosi mnie o następną. Również ją podaję... i w tym momencie gra sama wychodzi. Za pierwszym razem pomyślałem, że źle podałem literę. Uruchamiam grę ponownie, pierwszą literę podaję po raz drugi poprawnie, a druga litera... powoduje wyjście z gry. Myślę sobie: może zbieg okoliczności. Po raz trzeci włączam program, podaję pierwszą literę bezbłędnie, natomiast druga powoduje wyjście z gry. W tym momencie doszedłem do następującego wnisku: albo to straszny zbieg okoliczności, albo nie potrafię wprowadzić odpowiednio litery, albo gra jest zepsuta i sama wychodzi przy podaniu drugiej litery, mimo, że obydwie litery podałem właściwie (skoro trzykrotnie pierwszą program łyknął, a w drugiej kierowałem się tą samą metodą, to wszystko powinno być dobrze), a sam program jest oryginalny (instrukcja do zabezpieczeń również). Odrzuciłem możliwość zbiegu okoliczności, ponieważ wydarzyło się to trzykrotnie podczas wpisywania drugiej litery. Odrzuciłem możliwość nie umiejętności wprowadzenia liter, ponieważ za pierwszym razem wszystko jest w porządku, jedynie za drugim pojawia się kłopot. Jednak tu nasuwa mi się pytanie: w dziale "Rodzynki" opiane jest, że muszę wprowadzić pierwszą literę z np. ósmego wyrazu, czwartego wiersza i strony piątej. Stwarza mi problem termin "wyraz". Nie wiem, czy mam odliczyć wyraz, czy literę. Żeby było ciekawiej, odliczałem litere, a nie wyraz i pierwsza litera, o którą pytał mnie komputer była podana prawidłowo, natomiast druga (nie wiem, czy to z mojej winy) nie. Mimo to, pozostała mi tylko możliwość "zepsuta gra", ale nie jestem pewny, czy to właśnie to stanowi problem. Dlatego zwróciłem się o pomoc do Was. Czy ktoś instalowałe grę z PPA bądź czy posiada wersję z jakiegoś sklepu? Czy borykał się z takimi samymi problemami jak ja? Jeżeli tak, to jak go rozwiązał? Po raz kolejny proszę o pomoc. Może pp prostu nie potrafię zrozumieć instrukcji do zabezpieczeń i ktoś mi to chętnie wytłumaczy... :)

[#8] Re: Instalacja Legionu

@Dawi, post #7

być może kozystas z instrukcji amiga guida ktra nie nadaje sie do wprowadzania tych liter ma przeniete owe wyrazy. Mialem orginal jakis czas temu legiona i nie bylo zadnych problemow z podawnaiem zabezpieczenia. Litere w instrukcji traktujesz jak wyraz. np "Litere w instrukcji" to 3 wyrazy ipt itd :)

Benedykt

[#9] Re: Instalacja Legionu

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Benedykt Dziubałtowski napisał:

> być może kozystas z instrukcji amiga guida ktra nie nadaje sie
> do wprowadzania tych liter ma przeniete owe wyrazy.

Niestety to nie o to chodzi. Korzystam nie z Amiga Guida, tylko z instrukcji do zabezpieczeń znajdującej się na PPA w dziale "Rodzynki".

>Litere w instrukcji traktujesz jak
>wyraz. np "Litere w instrukcji" to 3 wyrazy ipt itd :)

Czyli trzecia litera w zdaniu: "Ala poszła do sklepu po mleko" to wyraz do, a nie litera "a"?

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Kiedy komputer prosi mnie o podanie liter, to pierwsza z nich, obojętnie której bym nie podał, jest dobra. Natomiast druga, obojętnie której bym nie podał powoduje wyjście z programu. Wygląda to jak błąd gry, ale co to jest tak naprawdę, niestety nie wiem.
[#10] Re: Instalacja Legionu

@Dawi, post #9

źle mnei zrozumiałeś.

zdanie "Ala i Kot" to wedlug instrukcji z legiona sa trzy wyrazy czyli gdy gra pyta podaj drugą litere trzeciego wyrazu podajesz O (Kot). itp itd.

Co do drugiej czesci pytania. Z tego co pamietam legion dawał szanse na poprawke tzn jesli pomysliles sie raz to gra pyta o inna litere.

Benedykt

[#11] Re: Instalacja Legionu

@Benedykt Dziubałtowski, post #10

A w moim przypadku nie ma szansy na poprawę, bo za pierwszym razem gra uznaje każdą literę, a za drugim razem obojętnie, jakiej litery bym nie podał, program sam wychodzi... Spróbuję jeszcze coś z tym zrobić. Jak mi się uda to rozwiązać to napiszę, ale coś czuję, że mam raczej marne szanse. Najsmutniejsze z tego wszystkiego jest to, że przecież wersja umieszczona na PPA jest oryginalna, a jednak nie działa.

[#12] Re: Instalacja Legionu

@Dawi, post #11

znowu mnie źle zroumiałeś :)

za pierwszym razem podajesz błędną litere wiec gra pyta ponowanie aby po kolejnym błędzie wyjść do systemu. Jak na moje oko poporstu źle odczytujesz litery z instrukcji , bo z tego co wiem nikt inny nie miał takich problemów.

Benedykt

[#13] Re: Instalacja Legionu

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

Nareszcie rozumiem! Po prostu przez cały czas źle odczytywałem instrukcję! Muszę to jeszcze sprawdzić, ale już składam wielkie dzięki na Twoje ręce za pomoc, bo prawdopodobnie właśnie w moim odczytywaniu tkwi problem.
[#14] Re: Instalacja Legionu

@Dawi, post #13

daj znać jeśli w tym właśnie twi problem. jeśli tak to cieszę się ,że mogłem pomóc :)

Benedykt

[#15] Re: Instalacja Legionu

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

Tak jak obiecałem, daję znać, że mój problem dzięki Twojej pomocy został rozwiązany. Sprawdziłem to dzisiaj. Wielkie dzięki za pomoc!
[#16] Re: Instalacja Legionu

@Dawi, post #15

Legion to naprawde super gra której polacy nie mogą się wstydzić. Życzę pokonania Chaosu . Finałowa Walka jest super.Powodzenia.

Benedykt

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem