[#1] Potrzebna pomoc
Cześć! Dziś doznałem olśnienia i chęć zagrania w pewną gierkę na mojej amidze. Kłopot w tym, że od dawna nie pamiętam jej tytułu. Pamiętam tylko, że była to taktyczna gierka, z kamerą umiejscowioną z góry. Akcja toczyła się w kosmicznych bazach i chodziło się oddziałami marines (w pancerzach przypominających te z Space Hulka) i mieli za zadanie to wystrzelać potworki, to coś zebrać itp. Jedyną podobną grą, którą znalazłem to Incubation (z serii Battle Isle). Ma ktoś może pojęcie, jaki tytuł mogła mieć ta gra? Z góry dzięki za pomoc.
[#2] Re: Potrzebna pomoc

@Nightmare, post #1

[#3] Re: Potrzebna pomoc

@mailman, post #2

Tak, to ona, dzięki bardzo :D
[#4] Re: Potrzebna pomoc

@mailman, post #2

Tak sobie ogladam te część forum i widze ze prawie zawsze jestes pierwszy jesli chodzi o tytul gry. Mam pytanie. Czy Ty grałeś we wszystkie gry jakie wyszły na amige?? :P

Benedykt

Ostatnia modyfikacja: 29.10.06 23:57
[#5] Re: Potrzebna pomoc

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Nie, ale mam ich dużo. Nie mam co robić z pudełkami od nich ostatnio, a żal mi je spłaszczać. Poza tym bardzo interesuję się grami na klasyczną Amigę, dużo o nich czytam i oglądam obrazki.
[#6] Re: Potrzebna pomoc

@mailman, post #2

Ładnie, toz to warhammer 40 000:).

[#7] Re: Potrzebna pomoc

@Nightmare, post #1

Cóż, troszkę czasu minęło, Space Crusade ukończony (i nie tylko) więc przeszukałem swoją pamięc za kolejną grą. Jedyne, co z niej pamiętam, to była typowym "celowniczkiem" gdzie jako żołnierz (bądź cywil, tego nie pamiętam) strzleało się do zombie z karabinu i obrzucało się je granatami. Było kilka teł (dobrze napisałem?) i kilka typów zombie (jeden przebiegał ekran, by nas zaatakować z boku, inny miał w ręce granat). Czasami spadały skrzynki z dodatkową amunicją, granatami i energią (trzeba było jezestrzelić). Ktoś zna tytuł tej gry?
[#8] Re: Potrzebna pomoc

@Nightmare, post #7

Zombie Massacre ??
[#9] Re: Potrzebna pomoc

@waldiamiga, post #8

Niestety to nie ta. Tamta gra była taką typową arkadową strzelanką, jak np. Terminator 2 Arcade.
[#10] Re: Potrzebna pomoc

@Nightmare, post #9

Zombie Apocalypse.
[#11] Re: Potrzebna pomoc

@mailman, post #10

Własnie..pochrzaniłem nazwe :/
Są dwie części tej gierki
[#12] Re: Potrzebna pomoc

@Fazior, post #6

Słuchajcie, skąd można wziąc Space Crusade? Spodobało mi się !!

[#13] Re: Potrzebna pomoc

@Rodzyn, post #12

Back2Roots twierdziło, że miała prawa do dystrybucji tej gry. Back2Roots jednak zniknęło z sieci i obecnie pozostaje Ci tylko sklep lub aukcje.
[#14] Re: Potrzebna pomoc

@mailman, post #13

Ech... Powiedzmy sobie szczerze... Takie programy na "wymarłe platformy" powinne być dostępne za free w ramach ogólnodostępnego dziedzictwa cywilizacyjnego. Przyznam szczerze że śmieszy mnie i mierzi ściganie ludzi udostępniających ponad 14-letnie programy na 'jakąśtam Amigę' :)
No ale nic... Jeśli da się zarobić choć parę groszy na 'zwłokach' to jak widać wydawcy nie cofną się przed niczym.

Na Space Crusade z aukcji to pewnie poczekam +nieskończoność... Ech...

[#15] Re: Potrzebna pomoc

@Rodzyn, post #14

ooooooo Dawno Cię nie było Witaj z powrotem :)

a co to Twojej wypowiedzi . Temat był wałkowany kilkaset razy . Może i tak powinno być ale tak nie ma i trzeba się dostosować.

Benedykt

[#16] Re: Potrzebna pomoc

@Rodzyn, post #14

napisz do mnie na mejla.

Swoja droga panie Rodzynie (ha ha swietna ksywka :D ) akurat tutaj mamy pecha bo Space Marines to 'wlasnosc' Games-Workshop'u obecnie poteznej korporacji, ktora urwala by ci jaja za samo umieszczenie jakiejkolwiek nazwy bedacej jej wlasnoscia w celach innych niz informacyjna, majaca tylko i wylacznie rozpowszechnic popularnosc "games-workshop"u.

To mniej wiecej odpowiednik Microsoftu tylko dzialajacy w strefie dla graczy o tematyce war-fantasy-rpg itp..
Oni po prostu zastrzegli wszystko co tylko mozna na tym swiecie zastrzec.. doslownie wszystko.
I wszystko byloby Ok'ej gdyby nie fakt, ze sami zrzynaja z cudzych pomyslow... niestety tak juz to jest na tym prymitywnym swiecie.
Ale oczywiscie nikt nie jest w stanie walczyc z taka korporacja...

Dodam tylko, ze niektore figurki z systemow bitewnych Workshopu sa genialne.
Niestety ich cena jest jeszcze bardziej genialna... bez komentarza.

------
Notabene dziwnym zbiegiem okolicznosci tak sie sklada ze w Polsce figurki sprzedawane na licencji sa duzo drozsze niz te same na zachodzie ... to tak a propo polskich zlodziejow -> handlarzy... (oczywiscie nie wszyscy sa zlodziejami .. raptem jakies 75% )
[#17] Re: Potrzebna pomoc

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

Ano witam witam z powrotem :)
Wiem, że był wałkowany :) Ale z tym dostosowywaniem się to nie zgadzam się :) Niemcy też się dostosowali do Hitlera i proszę do czego to doprowadziło :P

A swoją drogą, nagrania muzyczne starsze niż 30 lat przechodzą na 'własność' społeczeństwa... Przynajmniej jeszcze jakiś czas temu tak było

[#18] Re: Potrzebna pomoc

@Rodzyn, post #17

A swoją drogą, nagrania muzyczne starsze niż 30 lat przechodzą na 'własność' społeczeństwa... Przynajmniej jeszcze jakiś czas temu tak było

Zgodnie z tą teorią takiemu zespołowi The Rolling Stones nie należą się pieniądze za utwór z lat 60-tych. Pomieszałeś kilka spraw. Na własność społeczeństwa utwory nigdy nie przechodzą, a społeczeństwo nie musi jedynie odprowadzać po jakimś tam czasie tantiem dla autora lub jego spadkobierców (czy stowarzyszenia twórców). I to nie utworów starszych niż 30 lat, lecz utworów, których autor nie żyje od 70 lat.
[#19] Re: Potrzebna pomoc

@mailman, post #18

Ano pomyliłem ... i przyznaję się :D
A żeby zakończyć humorystycznie wątek, to chciałbym zobaczyć odprowadzanie tantiemów nieżyjącemu od 70 lat artyście ;)
Ale to tak na marginesie... Tymczasem szperam na Allegro i innych eBay'ach :)

PS. Ale nie mogę się powstrzymać od jeszcze jednego komentarza. Jak się firmy upierają na ściganie, to, kurka-flaczek niech zatroszczą się o to, żeby te starocie można było kupić w sklepie :D

[#20] Re: Potrzebna pomoc

@Nightmare, post #1

Polecam goraco space hulk-a wlasnie obie czesci,czystej wody warhammer 40000 i ten klimat:).

[#21] Re: Potrzebna pomoc

@Rodzyn, post #19

od Id Software możesz kupić wolfa 3d dooma 3d i inne tego typu starocie takich firm jest więcej. Zwykle jeśli nie ma informacji na ich stronie wystarczy do nich napisać.

Benedykt

[#22] Re: Potrzebna pomoc

@Benedykt Dziubałtowski, post #21

[20]
Klimat Warhammera 40k jest super... W planszową wersję nie miałem okazji grać, ale Space Hulk, czy Chaos Gate (to na grzyba) niesamowicie mi się spodobał. Taka turówka jak UFO, fajna muza... No i Space Marines w swoich egzoskafandrach... Extra nastrój...
Szkoda, że tak mało jest gierek w świecie Warhammera 40k...

[#23] Re: Potrzebna pomoc

@Rodzyn, post #22

Na amigę tak, ale na peceta jest o wiele więcej. Ostatnio triumfy świętuje Dawn Of War i Dark Crusade. Ze staroci mozna jeszcze sprawdzić Final Liberation gdzie skala bitew jest przeniesiona z Epic'a (jednostką podstawową jest oddział, nie pojedyńczy wojownik).

Nic, ale to nic nie zastąpi jednak oryginalnych planszówek i bitewnych gier figurkowych ze stajni GW rozgrywających się w świecie WH40k. Sam gram w 'czterdziestkę' Space Marines (głównie Dark Angels) i sobie chwalę.

Space Crusade w oryginale.

A tu Space Hulk.
[#24] Re: Potrzebna pomoc

@kempy, post #23

Mniam,cudo :).

Orginalny "kosmiczny wrak",nic tylko pozazdroscic.Space Crusade wyglada prawie jak na amidze;D.

Ja osobiscie wole rpg-i fantasy Warhammer,AD&D2,krysztaly czasu.Jedyny wyjatek to wlasnie W. 40k jako system bitewny :).

[#25] Re: Potrzebna pomoc

@kempy, post #23

Ożesz Ty w mordę...!! Jaaaaki Czaaaad!!
Nigdy nie miałem okazji złapać klimatu figurkowego - zawsze odstraszały mnie ceny produktów GW, dlatego wolałem wersje cyfrowe :)
Poza tym na kompie szybciej przelicza się współczynniki itp.
Nie zapomnę, jak w stworzonym własnoręcznie (i dużym nakładem pracy) systemie RPG rozegraliśmy z kolegami bójkę w karczmie... 40 sekund czasu rzeczywistego rozgrywaliśmy ponad godzinkę :D
...system dobry, ale nie na papier... :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem