[#1] Biing! Kto grał?
Witam! Zainstalowałem sobie gierkę Biing i mam kilka problemów
1) Pierwszy i najważniejszy - Jak do licha nie splajtować pierwszego dnia!?
Nijak nie mogę wyjść z kasą na plus co kończy się bankructwem i
strzałem w łeb :)

2) Czy ktoś kiedykolwiek bawił się w lokalizację Biinga... Dla mnie niemiecki
jest niestety trudnym językiem i sporo się męczę

Pozdrawiam!

[#2] Re: Biing! Kto grał?

@Rodzyn, post #1

Próbowałem zagrać ale ni w ząb nie kumałem słownictwa niemieckiego jakim walili. No i pomimo najszczerszych chęci gra poszła w odstawkę :) Z drugiej strony podobno wszelkie opisy i dialogi stanowiły prawdziwą siłę programu - na ile to prawda - nie wiem.

[#3] Re: Biing! Kto grał?

@Rodzyn, post #1

O ile nic mi sie nie pokrecilo to daaawwwno temu niejaki Maverick z TranceLetters mowil mi ze tlumaczyl to na angielski, ale czy mozna to gdzies dorwac to nie mam pojecia.
[#4] Re: Biing! Kto grał?

@koodlaty, post #2

Dla mnie podstawowe informacje są dosyć czytelne: czyli wiem, co kupuję (jakie gabinety, jake referencje mają pracownicy :) - tzn. minimalny dopuszczalny obwód klatki piersiowej pielęgniarki). Jeśli chodzi o dowcip - to faktycznie gra jest mocno zabawna. Na przykład dentysta korzysta z podręcznika "de Sade" :D a w swojej praktyce wykorzystuje takie narzędzia jak tasak, klamerki do prania i inne cuda. Czasem, kiedy już wyda się diagnozę np. usunięcie zęba okazuje się, że trzeba kupić kajdanki (coby się pacjent nie bronił) i mnóstwo innych, dziwnych narzędzi...
Niestety moja podstawowa znajomość języka Goethego nie pozwala mi na docenienie większości dowcipów słownych dlatego poszukuję tej lokalizacji... niestety z marnym skutkiem

Co do samej gry, to idąc za sugestiami Top Secretu inwestuję w internistę i dentystę, a i tak pod koniec dnia brakuje mi jakieś 150lumeli na pokrycie kosztów i kończę klapą :(

[#5] Re: Biing! Kto grał?

@Rodzyn, post #4

Gdyby udało Ci się coś w tej grze osiągnąć, skrobnij jakiś poradnik (z tłumaczenie opcji). Zamieścimy na PPA.
[#6] Re: Biing! Kto grał?

@mailman, post #5

Zapytaj Marka P. on niegdyś w to namiętnie grywał i jako Dziurkacz Kluczewski nawet artykuł w MA skrobnął o tej gierce :)

[#7] Re: Biing! Kto grał?

@aMifan, post #6

To zapytaj :)
[#8] Re: Biing! Kto grał?

@mailman, post #7

Ja tam sram na to, a ty chciałbyś ujrzeć poradnik do gry na PPA :)

[#9] Re: Biing! Kto grał?

@aMifan, post #8

Ty może jesteś na tyle bezczelny, że masz czelność zerżnąć coś skądś bez pytania. My niestety tacy nie jesteśmy. Mam nadzieję, że Rodzyn sam coś napisze i nie będzie takim arogantem jak ty.

Pozdrawiam jeszcze w starym roku. Jeszcze jeden taki wybryk, a Twoje posty niezwiązane z tematem wątku będą usuwane.
[#10] Re: Biing! Kto grał?

@aMifan, post #6

Który numer? W MA była chyba tylko krótka recenzja gry.

[#11] Re: Biing! Kto grał?

@koodlaty, post #10

Dla mnie niemiecki to akurat żadna przeszkoda i rzeczywiście sporo się ubawiłem przy tej grze (ale doszedłem tylko do drugiego dnia) mam gdzieś poradnik do tej gry, ale jest cały po niemiecku. Jak mi sie uda znaleźć trochę czasu (w co niestety BAAARDZO wątpię) to może coś potłumaczę. Z tego co pamiętam, to w pierwszym dniu trzeba ustawić dość wysokie ceny (byle nie za wysokie). Poza tym, chyba gdzieś jest wersja angielska (nie wiem, czy nie została zrobiona tylko na blaszaka :( ). Co do zlokalizowania gry, to nie wiem, czy chal;upniczymi metodami jest to mozliwe. Gra tworzy straszną ilość katalogów, w których są podkatalogi, w których...istna piramida. Tak czy tak, spróbuję coś pomóc, ale niczego nie mogę obiecać...

[#12] Re: Biing! Kto grał?

@OSH, post #11

Sądzę, że wiele osób liczy na Ciebie.
[#13] Re: Biing! Kto grał?

@mailman, post #12

Sebastian...gdybym mógł się tym zająć od razu...ja uwielbiam tłumaczyć, ale własnie jestem na etapie poszukiwania zleceń do tłumaczenia. Z czegoś żyć trzeba...Postaram się, ale tempo nie będzie niestety oszałamiające. Najpierw muszę w ogóle znaleźć ten poradnik, bo go sobie wydrukowałem. Ale znajdę i po kawałku spróbuję przekazać co ważniejsze rady.

[#14] Re: Biing! Kto grał?

@OSH, post #13

Sądzę, że nikt Cię nie uprzedzi, bo niewielu zna dobrze niemiecki.
[#15] Re: Biing! Kto grał?

@OSH, post #11

Ja na pewno zagrałbym w angielską wersję. Jedyna rzecz jaka mnie odtrąciła, to właśnie średnio-mi-znany niemiecki.

[#16] Re: Biing! Kto grał?

@El Amigos, post #15

No więc tak: napisałem do autora tego poradnika o zgodę na przetłumaczenie go na polski. Poradnik liczy 32 strony, więc nie bedzie to szybka robota...

[#17] Re: Biing! Kto grał?

@OSH, post #16

Uzyskałem zgodę autora. Prawdopodobnie w tym tygodniu przetłumaczę troszkę. Zastanawiam się, czy chcecie czekać do końca, czy ma to być zamieszczane po kawałku?

[#18] Re: Biing! Kto grał?

@OSH, post #17

Możesz podrzucać fragmenty jeżeli stanowią one jakąś większą, logiczną całość (rozdział). Mój adres znasz i na niego proponuję wysyłać.

Wielkie dzięki!
[#19] Re: Biing! Kto grał?

@OSH, post #16

Mogę zaoferować swoją pomoc w korekcie tłumaczenia (poprawa literówek/błędów ortograficznych, jeśli masz z tym problemy)

[#20] Re: Biing! Kto grał?

@El Amigos, post #19

El Amigos napisał(a):

> Mogę zaoferować swoją pomoc w korekcie tłumaczenia (poprawa
> literówek/błędów ortograficznych, jeśli masz z tym problemy)

Kochany, przeczytaj moje posty. Jeżeli znajdziesz tam chociaż jeden błąd ortograficzny, to stawiam Ci piwo. Jestem tłumaczem języka niemieckiego i nie mogę sobie pozwolić na popełnianie błędów ortograficznych
:D Ale dzięki za ofertę :)
No dobrze, teraz na poważnie. Na razie niestety z tłumaczeniem nie ruszyłem - sprawy zawodowe. Ale ruszę na pewno, bo tekst jest fajnie napisany i przełożenie go na język polski będzie nie lada wyzwaniem :D

[#21] Re: Biing! Kto grał?

@OSH, post #20

OK, nie ma sprawy. Nie zawsze spoglądam na ksywkę autora i Ciebie jakoś szczególnie nie pamiętam. Ale jak zapewne zauważyłeś z ortografią w PPA różnie bywa. (nie będę nikogo wskazywał :))

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem