[#1] Heroes III na Amigę?
Witam!!!
Kiedyś przechodząc przez Empik we Wrocławiu (był to początek XXI wieku, chyba rok 2001 lub 02) ze zdumieniem zauważyłem na półce czasopismo amigowe. Moje zdumienie (jak też wielka radość) powstało gdyż byłem przekonany, że amigowy świat przestał istnieć dawno temu (przepraszam za te słowa). Ja sam, właściciel 500-ki której używam do dzisiaj, głównie żeby pograć w ulubione gry straciłem kontakt z tym światem na początku roku 1997, wtedy w ręce wpadły mi ostatnie numery magazynu "Amiga", które posiadam zresztą do dziś.
Kiedy więc odnalazłem owe czasopismo zacząłem je ochoczo przeglądać.
Na jednej ze stron odnalazłem informację, że na Amigę ukazał się Heroes of might and magic III. Nigdy jednak ani na tym portalu ani na innych które przeglądałem nie znalazłem potwierdzenia dla tej informacji.
Ja oczywiście w Heroes III grałem (czasami jeszcze gram na PC). Niestety wtedy karty PPC i wszystko na Amigę było dla mnie poprostu za drogie.

I moje pytanie
Czy może ktoś wie, czy ta gra została w końcu przeportowana (czy jak to się tam mówi) na Amigę?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam!!!

[#2] Re: Heroes III na Amigê?

@Flynn, post #1

Nie pojawiło się HoM&M 3 dla AmigaOS/MorphOS. Ewentualnie mógł się pojawić jakiś port.

Poza tym nawet mi do głowy nie przychodzi co to mogło być za pismo. Od czasu ostatniego ACS nic się przecież nie pojawiło.
[#3] Re: Heroes III na Amigê?

@mailman, post #2

Tu moja pamięć może zawodzić bo to równie dobrze mógł być rok 1999, czyli zamierzchłe czasy poprzedniego stulecia :)
W każdym razie to mogło się dziać między 1999 a 2001 rokiem.

[#4] Re: Heroes III na Amigê?

@Flynn, post #1

jest wersja dla linxa ppc wiec na amidze mozna uruchmoć :)

[#5] Re: Heroes III na Amigê?

@rzookol, post #4

Heh jest na linuxie. Super!!! dzięki za info. OK

[#6] Re: Heroes III na Amigę?

@rzookol, post #4

Pod emulatorem Macintosha Classic nie było tego? W pewnym momencie emulacja Maca na Amidze stała się tak naturalna i powszechna, że macowe gry uważane były za amigowe (powstały w czasopismach jakieś cykle typu "Jabcok"). Macowy (68k) soft był wręcz integralną częścią softu amigowego, bo można go było używac równolegle z AmigaOS. :)

[#7] Re: Heroes III na Amigê?

@MDW, post #6

O ile mi wiadomo na maca'68k powstały tylko 2 części HoMM. Bez problemu chodzą pod Fusionem/Shapeshifterem. O trzeciej części nie słyszałem.
[#8] Re: Heroes III na Amigê?

@Flynn, post #1

W 2000 (koniec) i 2001 (początek) roku był wydany Exec, ale czy był w Empiku to nie pamiętam. Ja miałem z prenumeraty.

Ostatnia modyfikacja: 23.01.07 14:09
[#9] Re: Heroes III na Amigê?

@AS, post #8

To na 100% był ACS, bo ja też go czasem kupowałem w EMPIK-u.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem