[#1] Patch do Dune 2
W Internecie zamieściłem patch (łatkę) do gry Dune 2 mojego autorstwa.
Łatka ta naprawia takie rzeczy:

- Likwiduje korozję budynków położonych na płycie cementowej,
- Zmniejsza zasięg działka rakietowego aby czołg rakietowy bez problemu
je likwidował z każdego kąta,
- Pojazdy naprawiane w warsztatach zawsze są przenoszone na miejsce
z którego przyleciały niezależnie od tego czy budynek jest otoczony.

Łatka składa się z jednego pliku: BUILD.EMC, który należy umieścić
w katalogu z grą!

Oto strona: http://minniatian.republika.pl/Dune2/DL.HTM

Życzę miłej zabawy! Dajcie znać czy patch się Wam podoba.

Pozdrawiam
Robert Szacki

P.S. Na mojej stronie dostępny jest też edytor scenariuszy do Dune 2 ale
bez instrukcji.
[#2] Re: Patch do Dune 2

@Minniat, post #1

Fajnie, choć wątpie czy kiedykolwiek jeszcze zagram w standardową kampanię do Dune2.
Robiłeś jakieś mapy do gry? Orson ma conajmniej kilka, a jak zwykle planuje całą kampanię i będzie robił przysłowiowe dwa tygodnie ;) Nawet nie wiem czy korzysta z twojego softu. Chyba tylko CED :)

[#3] Re: Patch do Dune 2

@Korni, post #2

Cześć!

Jeszcze nie robiłem map do Dune 2.
Na PC scenariusze są dostępne w postaci łatwych do modyfikacji plików tekstowych. Na Amidze są to pliki binarne. Napisałem program, który umożliwia tworzenie scenariuszy dla Amigi poprzez pliki tekstowe.

Pozdrawiam
Robert Szacki

Ostatnia modyfikacja: 22.02.07 16:39
[#4] Re: Patch do Dune 2

@Minniat, post #3

Ja doskonale rozumiem, po prostu nie pamiętam czy Orson korzystał z twoich programów czy nie :) Więcej się nie odzywam, w nie swojej sprawie ;)

[#5] Re: Patch do Dune 2

@Minniat, post #1

E tam. Dla mnie namieszałeś bez sensu. Po co likwidować korozję budynków, zmniejszać zasięg działka i zmieniać miejsce odsyłania pojazdów po naprawie? To były integralne części tej gry - zawsze atakując czołgiem rakietowym wyrzutnię trzeba było uwazać na zasięg, odsyłać na pole walka naprawione jednostki czy też wydawać kasę na naprawy budynków. Po co to zmieniać? Edytor scenariuszy jak najbardziej, ale bez zmian oryginalnych ustawień gry : )

[#6] Re: Patch do Dune 2

@Minniat, post #1

A czy udałoby Ci się napisać taką łatkę, dzięki której w Dune 2 można by było zaznaczyć więcej niż jedną jednostkę na raz (tak jak w grach typu rts, które pojawiły się później)?

[#7] Re: Patch do Dune 2

@Minniat, post #1

W necie jest też "super Dune 2" czyli Dune 2 z pewnymi bajerami, i tam chyba można zaznaczyć więcej jednostek na raz :)

[#8] Re: Patch do Dune 2

@Hubez, post #7

Czym różni się jeszcze ta Super Hiper Dune 2 od oryginału? :)

Ostatnia modyfikacja: 05.03.07 23:50
[#9] Re: Patch do Dune 2

@aMifan, post #8

Ja zawsze marzylem o latce do Duny, ktora robi tak ... zeby mozna grac po kablu :) Ehh... to wtedy byla by to, niewatpliwe gra wszechczasow. Oczywiscie Dune zapisala sie w historii jako pierwowzor dzisiejszych RTS'ow ale mimo wszystko niesmak braku trybu "for 2 players" pozostal.

Co to te Super DUNE ?
To na PC czy AMIGE, bo szczerze mowiac nie slyszalem o czyms takim..
[#10] Re: Patch do Dune 2

@selur, post #9

Co to te Super DUNE?
To na PC czy AMIGE, bo szczerze mowiac nie slyszalem o czyms takim..

Z tego co pisze Hubez, to jest to raczej na PC. Ja też o tym nie słyszałem.
[#11] Re: Patch do Dune 2

@Minniat, post #1

a czy to nie jest zbytnie ułatwienie bo oczywiście chodzi o działka rakietowe naszych wrogów

[#12] Re: Patch do Dune 2

@QkiZ, post #11

Według mnie, czołgi rakietowe powinny mieć zasięg większy od
zasięgu działek rakietowych, bo dotychczas aby uniknąć otwarcia ognia przez działka stacjonarne trzeba było znaleźć odpowiedni kąt co uznałem
za absurdalne, zatem jest to pewne usprawnienie bieżacego działania.
Zasięg działka to jedna liczba w pliku BUILD.EMC.

Najbardziej lubię w patchu to, że teraz budynki nie ulegają korozji. Jest to
błąd w grze (budynki na betonowym podłożu ulegały korozji, a nie powinny). Zauważ, że budynki przeciwnika mają teraz full energii, a dotychczas miały tylko połowę energii. Żeby wprowadzić to usprawnienie
musiałem zastosować sztuczkę w pliku BUILD.EMC.

Gwoli ścisłości - BUILD.EMC to zestaw procedur obsługujących budynki w Dune 2.

[#13] Re: Patch do Dune 2

@Minniat, post #12

jak pisało w grze budynki ulegały korozji ponieważ nie było odpowiedniej ilości płyt betonowych wokół.

[#14] Re: Patch do Dune 2

@QkiZ, post #13

Tyle, że w grze jest błąd i nawet budynki postawione w całości na betonowych płytach ulegają korozji. Budynki postawione bez płyt betonowych zaczynają funkcjonowanie z obniżonymi punktami życia. Budynki ulegają korozji tylko gdy brakuje elektrowni zasilających energią.

[#15] Re: Patch do Dune 2

@Korni, post #4

Gdy to czytałem to nieźle się uśmiałem:) ( mam na myśli misje które robię "dwa tygodnie")
Kampania do Dune2 dla Atrydów jest gotowa od kilku miesięcy, tylko jakoś nie miałem czasu zebrać tych misji do kupy i zamieścić na aminecie czy coś.
Podobnie z Hired Guns- większośc gotowa, lecz wskutek osobistego kryzysu moralno- wewnętrznego dość długo nie włączałem Amisi.

Moim zdaniem zamiana pewnych danych w BUIlD.EMC to dobry pomysł, natomiast lepszym byłoby namieszanie w UNIT.EMC- tam są dane jednostek, ja bym zmienił coś z infantry-po pierwsze większa szybkostrzelność, większa szybkość poruszania się (oni łażą jak pijane muchy) no i niższa cena (choć ceny są chyba w BUILD.EMC

[#16] Re: Patch do Dune 2

@Minniat, post #1

Dzięki za tego patcha.
Czy można by dodać do Dune2 możliwość zaznaczania więcej jednostek niż jedna? Zawsze mnie to bolało w Dune2 (i moją myszkę też :P).
[#17] Re: Patch do Dune 2

@selur, post #9

Muszę kolegę uświadomić, że jest Dune II Multiplayer (przez TCP/IP) :). Niestety tylko w wersji na PC ale za to grafa jest dobajerzona i nowe budynki pododawane, jednostki i w ogóle wiele fajnych rzeczy. Zaznaczanie wielu jednostek też jest co widać na moim screenie ;) . Zresztą proszę oto screen:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/8bd0e4c341d64583.html

Pozdrawiam

Azzorek

[#18] Re: Patch do Dune 2

@Azzorek, post #17

Instaluje, uruchamiam !Error: Unable to create 3D scene, mój WindowsBox sobie nie radzi ;)

Ostatnia modyfikacja: 13.04.07 00:00
[#19] Re: Patch do Dune 2

@Korni, post #18

Super Dune 2 to po prostu Dune 2 z innymi rodami:
- Sardaukar
- Fremen
- Mercenary
zamiast oryginalnych:
- Atreides
- Ordos
- Harkonnen

Obecnie na PC istnieje wiele klonów Dune 2:
- Dune 2 Redux
- Dune Legacy
i najważniejszy:
- Dune 2 The Maker - z udostępnionym kodem źródłowym!
patrz: http://www.dune2k.com
W klonach dostępne są wysokie rozdzielczości, jak również możliwość
zaznaczania wielu jednostek na raz.

Jeśli chodzi o tę ostatnią możliwość w Dune 2 to proponuję tylko to, żeby korzystać z hot-keys, np. zaznaczenie jednostki, klawisz M, określenie celu i tak dla każdej jednostki. Żeby to naprawić najlepiej napisać własny klon
Dune 2?!

Co do mojego patcha to:
Skrypt BUILD.EMC mam rozkodowany w 100% zaś UNIT.EMC jest zbyt trudny (odpowiada za zachowanie się jednostek).

Jeśli chodzi o multiplayer w klonach to nie mam informacji.

P.S. W moim avatarze widnieje czołg oblężniczy (siege tank), bo grafika
tych dużych obrazów z Dune 2 jest śliczna i realistyczna.

[#20] Re: Patch do Dune 2

@Minniat, post #19

Jest ktoś zainteresowany napisaniem klonu Dune 2 na Amigę? :D
Wspólnymi siłami możemy tego dokonać. ;) Posiadam całą grafikę i animacje do Dune 2.

Bardzo proszę o odzew również do mojej wypowiedzi nr #19.

Ostatnia modyfikacja: 14.04.07 12:37
[#21] Re: Patch do Dune 2

@Korni, post #18

Wersja multiplayer Dune II działa natywnie pod Win XP. DosBox rzeczywiście nie ruszy :/.

Pozdrawiam

Azzorek

[#22] Re: Patch do Dune 2

@Minniat, post #19

Jest bardzow wiele klonów Dune2. Ściagalem i ogladalem juz naprawde kilkanascie klonow ale niestety to tylko wiekszosc demek. Jednak moim zdaniem najleprzym klonem jest Dune 2 The Maker ale niestety takze demko tylko mam:(. Jestem zapaleńcem Dune2 , poprostu kocham tą grę:). Pamiętam jeszcze jak Amigę mnialem i pykalem w nia dni i noce, przechodzilem kilkanascie razy roznymi rodami, to Atreidesem, to Ordosem, czy Harkonnenem. Jeżeli ktoś chce to niech sobie sciagnie ta wersje, jest to pelna wersja ale niestety tylko multiplayerowa i troszke rozniaca sie od Dune2, poniewaz jest kilka nowych jednostek i budowli, ale zachecam do sciagniecia i zagrania z kumplem przez multiplayer - oto link: http://www.workpad.com/index_table.aspx?ObjectID=18801
Dziala bo gralem z bratem ale przy polaczeniu 2 kompuerow, tzw. przez Lana. Natomiast jezeli chcecie przez siec sprobujcie przez Hamachi:)
[#23] Re: Patch do Dune 2

@Minniat, post #20

Minniat bylbym zainteresowany jezeli chodzi o pomoc w pisaniu Dune2 ale niestety nie mam dobrej wiedzy na ten temat, a szkoda bo nawet marzylem zeby zrobic swoje Dune2 lub przy pomocy kogos! Jedynie co moge powiedziec to tworzylem mapy do Dune2 ale do wersji PC-owej. Narazie mam kampanie dla Harkonnena od 1 do 5 misji. Staralem sie robic trudne poniewaz te w oryginalnym Dune2 byly troszke zbyt latwe:)[img
[#24] Re: Patch do Dune 2

@Minniat, post #19

Mam pytanie Minniat? Czy wiesz moze jak zainstalowac Dune Legacy. Ściagnalem z neta Dune Legacy i nie wiem co dalej mam zrobic! Jezeli wiesz to prosze napisz co zrobic. Thx
[#25] Re: Patch do Dune 2

@EA47, post #23

Witaj EA47,

Z przyjemnością stworzyłbym klon Dune 2, podjąłem nawet takie próby, ale cały czas przeszkadzała skokowa animacja. Po tym jak podszkoliłem się w blitterze jednostki poruszają się płynnie. Posiadam całą grafikę i dźwięki do Dune 2. Pisanie gry strategicznej nie jest jednak proste. Potrafię programować w C, C++ i Asm. A Ty czym się zajmujesz?

Jeśli chcesz zaprojektować scenariusze na Amidze proponuję odwiedzenie mojej strony i ściągnięcie Dune2 ScenPack:
http://minniatian.republika.pl/Dune2/Files/ScenPack.lha
Umożliwia on edycję scenariuszy za pomocą plików tekstowych (wkrótce napiszę edytor wizualny bo również pragnę napisać własną kampanię).

Zatem sprawa wygląda tak, że pragnę napisać klon Dune2 ale też potrzebuję pomocy.

Pozdrawiam
Robert Szacki

Ostatnia modyfikacja: 20.04.07 07:23
[#26] Re: Patch do Dune 2

@EA47, post #24

Czy wiesz moze jak zainstalowac Dune Legacy.

Pomyliłeś fora. Minniat pracuje nad wersjami amigowymi.
[#27] Re: Patch do Dune 2

@Minniat, post #25

Witaj Minniat!
Pierwsza sprawa, to jaką wersją Dune2 się zajmujesz, chodzi mi czy tą z amigi czy ta na wersję PC. Powiem szczeże że nie jestem zadnym informatykiem tylko samouczkiem. Kiedys probowalem troszke pozmieniac Dune2 v.PC ale jakos mi sie nie udalo. Np. chcialem zrobic zamiast harkonnena sardaukara, ale i tak mi sie nie udalo, a co do kampani to robilem przez program Stefana Hendriksa na wersje PC. Program te sie nazywal duneedit, gdzie na podstawie seed mapu tworzylo sie kampanie i potem sie zapisywalo numerkiem ktory oznacza dana kampanie w danej misji. Jezeli chcesz zobaczyc moje kampanie ( ale tylko do 5 misji) to moge tobie przeslac na meila jezeli chcesz, ale tak jak mowie to jest na wersje PC. No wlasnie na wersje PC dune 2 pomimo otwierania przez DosBoxa dzwiek szfankuje i dlatego nalezy sciagnac z neta specjalny plik dzieki ktoremu muzyka bedzie normalnie leciala, a takze odglosy bede w tedy kiedy maja byc. Plik ten nazywa sie Dune2sound, mozna go sciagnac z : http://dune2k.com/Duniverse/Games/DuneII . Takze mozna sciagnac patch v1.07 :)
[#28] Re: Patch do Dune 2

@EA47, post #27

Chcialbym sprobowac robic mapy na wersje Amigowa bo tam jest charakterystyczna muzyka, ale nie wiem jaki bylby dobry program do tego?
[#29] Re: Patch do Dune 2

@EA47, post #28

A jezeli chodzi o uruchamianie gier amigowych np.: Dune2 bo to jest temat o niej to uzywam programu Winuae oczywiscie skonfigurowanego w kickstarsy, itp.
[#30] Re: Patch do Dune 2

@EA47, post #28

Pracuję nad wersją amigową.
Już wspomniałem, że jeśli chcesz zaprojektować scenariusze na Amidze proponuję odwiedzenie mojej strony i ściągnięcie Dune2 ScenPack:
http://minniatian.republika.pl/Dune2/Files/ScenPack.lha
Jednym z nowości względem PCtowego edytora jest dodatkowy program do generowania terenu który zastąpi seedmapy (np. gdzie są skały, czyli gdzie postawić budynki) - mój patent :D Jeśli chcesz podesłać mi swoje scenariusze to proszę bardzo.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem