[#1] Opinie na temat gier
Wątek przeniesiony z komentarzy. Kontynuujmy tutaj, które gry według nas zostały przecenione, inne niedocenione itd., itp. Czy Exodus i Napalm były naprawdę dobre? Czy ClickBoom robił dobre gry? Czy Vulcan Software wypuszczał knoty?
[#2] Re: Opinie na temat gier

@mailman, post #1

Gry firmy Vulcan, takie jak Timekeepers, Burnout, Strangers czy Valhalla bardzo miło wspominam. Wsztstko to kwestia gustu. Gry firmy ClickBoom były (w tych czasach gdy wychodziły) na bardzo wysokim poziomie, Napalm ma bardzo dużą grywalność i niezłe wykonanie. Inna gra, taka jak Capital Punishment również jest nieźle wykonana, ale jak dla mnie ma swoje wady (dla mnie jest to poziom trudności i powolne przewijanie ekranu), ale i zalety (płynna animacja, dopracowane detale graficzne). Mniej grałem w TraumaZer0, ale to już z braku czasu, etc.

Każda gra ma jakieś wady i zalety, coś jednak decyduje że dla mnie (a nie dla kogoś innego) spędzam przy tej a nie innej grze więcej czasu (choć aktualnie już rzadko kiedy gram, ale kiedyś sporo grałem). Na pewno znajdą się tacy, którym dany tytuł w ogóle nie będzie się podobał, a innym wprost przeciwnie co jest sprawą oczywistą i nie ma w tym stwierdzeniu żadnego "odkrycia Ameryki".

[#3] Re: Opinie na temat gier

@mailman, post #1

@amigafan

NightLong - jak do tej pory najlepsza, najładniejsza i najbardziej zaawansowana przygodówka na Amigę.

Oczywiście że nie :)

"Beneath a Steel Sky" od Revolution - Świetna fabuła, grafika i humor na odpowiednim poziomie.

BTW: Wersja z digitalizowaną mową była dostępną na amigę?

[#4] Re: Opinie na temat gier

@mailman, post #1

Może i gry Vulcanu były paskudne, ale w większości przypadków bardzo grywalne (Timekeepers wyrwało mi sporo czasu z życiorysu:)). Amos - aż się łezka w oku kręci;).
Najmilej jednak wspominam onEscapee - co prawda poziomu Flashbacka nie osiągnęła, to jednak była to świetna gra (momentami cholernie trudna:)) - teraz się już takich nie robi...
[#5] Re: Opinie na temat gier

@alpine, post #3

> BTW: Wersja z digitalizowaną mową była dostępną na amigę?

jasne na CD32 i ta wersja dziala tez bez problemu na golej A1200.

[#6] Re: Opinie na temat gier

@alpine, post #3

Tak, na CD32.
Ups, ktoś był szybszy.

Ostatnia modyfikacja: 25.05.07 02:17
[#7] Re: Opinie na temat gier

@mailman, post #1

ClickBoom robił prawie tylko konwersje - Myst, Quake, NightLong. Taki specjalista od konwersji - jak Hyperion.
Czy dobre - rzecz gustu. Zrobić Quake (czyli flagową grę 3D) BEZ wspomagania 3D i PPC (bo coś się pokłócili z H&P czy phase5 i stwierdzili, że "im na złość" nie zrobią wersji PPC).
Efektem tego jest, że nie istnieje klasyczna Amiga na której można komfortowo pograć - wygląda to jak typowa gra "pod uae" (podobnie jak wersja 68k Earth2140) tyle, że wtedy nie było uae.
Taka gra powinna obowiązkowo mieć 3D i/lub wersję PPC - tak to była to anemiczna gierka z software`owym 3D.
Myst wyszedł im dużo lepiej ale tu nie było żadnych problemów z tym, czy Amiga sprosta sprzętowo tej grze (gdyby płyta była bootoalna to gra pewnie by chodziła na nierozbudowanej CD32). Za to słynne były bardzo napięte stosunki w firmie podczas konwersji Mysta (opisane przez jednego z programistów w pliku wewnątrz gry).
NightLong był super i dobrze zrobiony - ale nie podobało mi się, że za plik wykonywalny PPC trzeba było dodatkowo płacić - na szczęście wersja 68k była płynna i do tej gry nie jest wymagane PPC.
Co do innych ich gier to w CP i T-Zero nie grałem a Napalm o ile był całkiem fajny graficznie to był jakiś strasznie anemiczny - zarówno na 030+AGA jak i 060+CVPPC.

Vulcan znam tylko Genetic Species i bardzo mi się podobała (świetne intro i dobra gra). Bardzo cenię też Vulcan, za to że gdy skończyli swoją amigową działalność udostępnili tę grę na aminecie.

Exodus dla mnie miał zbyt wiele błedów jak na komercyjną grę - gdyby się ukazała jako shareware za 20zł to OK ale komercyjna gra, która na gfx działała wolniej niż na AGA!!! (na szczęście szybko wypuścili patch w tym względzie, ale i tak nigdy nie poprawili błędów w kodzie).
Moim zdaniem za bardzo chcieli nagiąć tę grę do wymagań A1200+8MB RAM i odbiło się to bardzo niekorzystnie względem grafiki. Dodając do tego błędy w kodzie to sumarycznie moim zdaniem gra była po prostu kiepska.

Ostatnia modyfikacja: 25.05.07 12:07
[#8] Re: Opinie na temat gier

@amigafan, post #7

Napalm to wedlug mnie bardzo dobra gra. Przesadzasz z ta anemicznoscia. Na 040 z Voodoo3 spokojnie gralem bez spowolnien nawet przy wiekszych jatkach.
[#9] Re: Opinie na temat gier

@mcbarlo, post #8

Napalm to doskonała gra w swojej kategorii. Grałem w demo Exodusa i wydaje mi się, że ta gra korzysta z engine Napalmu !?
Lubię nazwy jednostek i budynków takie jak np. Bram Vehicle, Antigrav itp. :) jak i sympatyczną grafikę (odpalałem w Loresie bo na tyle pozwala mój config)

[#10] Re: Opinie na temat gier

@amigafan, post #7

Zrobić Quake (czyli flagową grę 3D) BEZ wspomagania 3D i PPC (bo coś się pokłócili z H&P czy phase5 i stwierdzili, że "im na złość" nie zrobią wersji PPC).

Tu się z Tobą zgodzę, Quake I, bez wspomagania 3D i PPC to porażka totalna, owszem wersja na 68k mogła powstać, ale powinna wykorzystywać uwczesne karty 3D jak choćby CV 64 3D.

Myst wyszedł im dużo lepiej ale tu nie było żadnych problemów z tym, czy Amiga sprosta sprzętowo tej grze (gdyby płyta była bootoalna to gra pewnie by chodziła na nierozbudowanej CD32)

Oj nie sądzę żeby to na gołej ACD32 poszło. Myst nizbyt dobrze działał na 030 aga i 16 mb fast ram (na takim konfigu pierwszy raz odpaliłem mysta), Pamiętam że dopiero 040-40 pozwalało na komfortową grę. NIezapominaj że siłą myst I były animacje MOV, a do tego ec020 to lekko za mało ;).

CP i T-Zero... cóż T-Zero to porażka, czy 040-40 czy 060-50 chodziła tak samo ... wolno. Napalm mi się bardzo podobał, jedynie do czego można się przyczepić, i co sam napisałeś, że na 060 + voodoo3 (tak ja to odpalałem) Napalm w 640x480, był lekko anemiczny.

A exodus, bardzo mi się podobał, a exodus w multi to czysta radocha, jak nie grałeś w multi, to nie docenisz tej gry ;)

[#11] Re: Opinie na temat gier

@Olo, post #10

Ja się wypowiem tylko na temat Exodusa. Grało się fantastycznie. Przeszedłem całą kampanię Zeldami. Teraz muszę przejść ponownie Moroi :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem