[#1] Muzyka klasyczna na Amidze
Wielu z nas, słyszało na pewno choć raz w życiu jakiś utwór należący do gatunku muzyki klasycznej. Niestety, w większości przypadków, "wleciał on jednym a zaraz wyleciał drugim uchem". Poprostu, mimo że spodobał się nam i zapadł pewno w pamięć, z braku dostępu do dalszej wiedzy na ten temat odłożyliśmy go sobie w pamięci "na później". ;)

W moim przypadku, było tak z genialną kameralną kompozycją na troje skrzypiec i basso continuo ( ) Kanon D-dur (eng.) Johanna Pachelbela (eng.), którą usłyszałem po raz pierwszy w świetnym anime Neon Genesis Evangelion (eng. / imdb), a konkretnie to w zakończeniu pełnometrażowego Evangelion: Death and Rebirth (eng. / imdb) będącego kompilacją wszystkich najważniejszych wydarzeń w serii telewizyjnej.

Jakież ogromne było moje zdziwienie, gdy czytając artykuł na wikipedii dowiedziałem się że jedną z aranżacji (bardzo dobrej, trzeba przyznać) wykonał Barry Leitch (Baz) i wykorzystał w grze Utopia (mod do ściągnięcia)!

Tekst zachowany w module:
utopia title music
composed by
johann pachelbel.
arranged by b.leitch
i think this is the
mellowest classical
tune around.pachelbel
must have been smokin
some good ****.
hello to will,al & jo
and natalie.

there will be another
version of this tune during the game.
so light up and relax
tune in...
turn on...

baz.21/8/91

Ciekawostki:
1. Liczne "covery" Canon Rock oraz zapis nutowy dla "wiosłujących", w najprzeróżniejszych wersjach: JerryC
2. Zapisany z amatorskiej kamery i udostępniony na YouTube występ amerykańskiego komika, niepochlebnie aczkolwiek z przymrużeniam oka komentującego ogrom wariacji i przeróżnych aranżacji zawartych we współczesnej muzyce: Pachelbel Rant
[#2] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@5h00n4y, post #1

Mnie się bardzo podoba wersja z płyty "Symphony of Eva", którą wykonuje [url="http://en.wikipedia.org/wiki/New_Japan_Philharmonic_Orchestra"]New Japan Philharmonic Orchestra[/url]. Zagrała ona sporo kawałków z gier, ale raczej nie amigowych.

[#3] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@Fei, post #2

> Mnie się bardzo podoba wersja z płyty "Symphony of Eva"
Kolega widzę również koneser? OK
Ano, popieram, nawet wersja raperska z tejże płyty prezentuje niezły poziom. ok, racja

> Zagrała ona sporo kawałków z gier, ale raczej nie amigowych.
Jak to japońce, albo grają te swoje japono-disco albo "orkiestrują" utworki ze swoich gierek... Ech, i jak tu ich nie uwielbiać? ;)

Właśnie mnie się przypomniało że sam uploadnąłem na youtube mocno gitarową wersję BARDZO znanego utworu z FF7: Those who fight further
Ale to już tak tylko zupełnie poza tematem ;)

Ostatnia modyfikacja: 27.05.07 21:21
[#4] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@5h00n4y, post #3

5h00n4y napisał(a):

> Kolega widzę również koneser? OK

E tam zaraz koneser...

> Jak to japońce, albo grają te swoje japono-disco albo
> "orkiestrują" utworki ze swoich gierek... Ech, i jak tu ich nie
> uwielbiać? ;)

Ale są przecież takie zespoły jak Press Play on Tape czy Bass, które grają amigowe kawałki z gier i dem :). Warto zapoznać się z koncertami z Breakpointa 2006 i 2007, są na FTP party.

> Właśnie mnie się przypomniało że sam uploadnąłem na youtube
> mocno gitarową wersję BARDZO znanego utworu z FF7:

Super OK W "Advent Children" była wersja w całości na pianinie, ale, hmmm, gdzieś mi się zapodziała.

[#5] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@Fei, post #4

I OCremix, I AmigaRemix... ;)

> W "Advent Children" była wersja w całości na
> pianinie, ale, hmmm, gdzieś mi się zapodziała.

Wersja w Advent Children była już wcześniej na OST CD oficjalnie wydanym przez Square, wraz z innymi całkowicie przearanżowanymi na pianino przez Shiro Hamaguchi a odegranymi przez Seiji Honda utworami z FF7, mianowicie "Piano Collections FF7". Nie muszę chyba mówić gdzie takową znajdziesz? :>

Ostatnia modyfikacja: 27.05.07 22:33
[#6] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@Fei, post #2

W nieamigowych grach dużo jest muzyki klasycznej :).

Za to anime, nic tylko słuchać i słuchać... Wonderful Days (opening theme), Wolf's Rain (rauken, paradiso) , Beyond the clouds no i genialny evangelion, wprawdzie nie jest to typowa muzyka klasyczna, ale dużo z takiej czerpie .

Generalnie w dobrych serialach też jest dużo muzyki "klasycznej" i "etnicznej", w takim BattleStar Galactica np. jest dużo genialnych utworów, np. Passacaglia, Pegasus, to kiss or not to kiss... itd ;) . Jest czego słuchac :)

[#7] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@Olo, post #6

W "Millennium2.2" początkowy motyw to kawałek jakiejś klasycznej muzyki, w "Epicu" jest tak samo...nie wspomnę już o "ELITE" a tym bardziej o "Frontierze", bo w tym ostatnim aż się roi od klasycznych kawałków :D

[#8] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@OSH, post #7

Jakieś tytuły, wykonawcy oryginalni i aranżujący, linki? ;)

Nie mogłem się powstrzymać: Johann Pachelbel na Amidze w grze Utopia

Ciekawostka:
Gra na C64 zwana Zulu też zawiera namiastkę melodii z Kanonu Pachelbela. (Klikamy w Listen Online - Java wymagana)

Ostatnia modyfikacja: 28.05.07 02:49
[#9] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@5h00n4y, post #8

Jak dla mnie najlepsza konwersja kanonu znajduje sie w komodorowskim demku "synth + hires" na c64. Dodatkowo są tam także miodzio sidowe konwersje Jarre'a, Vangelisa, OMD oraz motyw z Mechanicznej Pomarańczy... ogólnie raj dla uszu :)

Ostatnia modyfikacja: 28.05.07 11:18
[#10] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@virago, post #9

> "synth + hires" na c64

Kogo to? Link?
Google, puoet i jeszcze inna baza z demkami c64 jakoś milczą zapytane o ten tytuł... :(
[#11] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@5h00n4y, post #10

Skoro o tym dyskutujecie, to może zainteresuje Was także ten temat. Jan Zottmann napisał na orkiestrę i chór tematy muzyczne z amigowych gier. Premiera koncertu odbędzie się w Sztokholmie, w najbliższą sobotę (2 czerwca).
[#12] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@mailman, post #11

Niezłe znalezisko mailman, dzięki!
Jednakże w mojej sytuacji geograficzno-finansowej pozostaje tylko czekać na jakiś DVDrip albo co ;)
[#13] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@mailman, post #11

Fajnie, może będzie z tego koncertu płyta do kupienia? Fajna nagroda na party by była, trzeba będzie śledzić.

[#14] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@5h00n4y, post #3

> Jak to japońce, albo grają te swoje japono-disco albo "orkiestrują" utworki ze swoich gierek...

Echem... muzyka "Made in Japan" nie odbiega swoim uniwersalizmem od muzyki polskiej, amerykańskiej, czy też innej... są kawałki, jak ty to nazwałeś "japono=disco" (czy chodzi ci może o EuroBeat? Bo to nie dokładnie japońskie, ale się bardzo w Japonii przyjęło), ale także jest pop, rock, techno, hip-hop, itd.

> Ech, i jak tu ich nie uwielbiać? ;)

A to akurat prawda ;)

[#15] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@Olo, post #6

A ja od siebie polecam choćby OSTk z "BubbleGum Crisis" - porządny "80's rock"... :D

A tak w ogóle to sporo anime ma co najmniej dobrą muzykę, i to z różnego gatunku... a nawet sporo eksperymentów. Np niejaka Yuuki Kajura stworzyła swój specyficzny gatunek będący niejako połączeniem dance, rocka i muzyki klasycznej - polecam jej "Nowhere" z anime "Madlax" albo "Salva Nos" (przeróbka... modlitwy!) z anime "Noir". Swoją drogą same anime też są niezłe, z tym że jak dla mnie bohaterki są zbytnio "przepałerzone" (Arnie w "Commando" nawet wymięka!). Co powiecie o biegu po odsłoniętych schodach i strzelaniu do kilkunastu strzelających oprychów ukrytych za drzewami? Oczywiście bohaterka nie została nawet draśnięta, a oprychy zostały wybite co do nogi.

[#16] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@Solo Kazuki, post #15

GITS: SAC i SAC2nd GIG "rzondzi" i koniec ;), bo o wolf's rain, i innych nie wspomne ;) ;)

[#17] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@OSH, post #7

Ja jeszcze dodam "MegaBlast" - polski klon Bomberman/Dyna Blaster, swoją drogą niezły z kilkoma nowymi pomysłami (np rzucanie bomb) i niezłymi muzykami... m.in. właśnie przeróbki klasycznych kawałków.

No i "Civilization"... wiele muzyk to hymny lub kawałki klasyczne powiązane z jakimś krajem.

[#18] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@mailman, post #11

Coś z podobnej beczki - muzyka Chrisa Hülsbecka (Apidya, Turrican, Giana Sisters) wykonywana była przez orkiestrę:

(wikipedia)

[#19] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@Solo Kazuki, post #14

> Echem... muzyka "Made in Japan" nie odbiega swoim
> uniwersalizmem od muzyki polskiej, amerykańskiej, czy też
> innej... są kawałki, jak ty to nazwałeś "japono-disco" (czy
> chodzi ci może o EuroBeat? Bo to nie dokładnie japońskie, ale
> się bardzo w Japonii przyjęło), ale także jest pop, rock,
> techno, hip-hop, itd.

Trudno mi powiedzieć, nie słucham telewizji (znowu tylko PiSiory), nie oglądam radia (jakież ono ładne), jedynie interesuję się tym co prezentują w sobie filmy, itp., a potem zajmuję się dloadem OST (ekhem...)
EuroBeat? To nie to co Eiffel65 sobą prezentował? Tak, właśnie coś takiego, mimo swego czasu uwielbiane...
A co powiesz na Hare Hare Yukai, outro z Melancholy of Haruhi Suzumiya które zawładnęło milionami fanów na świecie? Niby to zwykły japonistyczno-dyskotekowy (rozwinięcie japono-disco ;)) kawałek a zawładnął wszystkimi miłośnikami Haruhi którzy znają go chyba bardziej niż fabułę anime ( ) o czym świadczą choćby liczne przewodniki na necie czy też masowe próby "odtańczenia" go publicznie.

Piękne! (i anime, i próby :))

Ostatnia modyfikacja: 29.05.07 08:48
[#20] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@5h00n4y, post #10

demko masz tutaj http://noname.c64.org/csdb/release/?id=34955 ... tylko ja mam nieco inną wersje, z dodatnym efektem graficznym, no i zmienioną nazwą :)

[#21] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@Olo, post #6

W nieamigowych grach dużo jest muzyki klasycznej.

To w takim razie mi najbardziej podoba sie "Moonlight" L.V Beethovena, ktory mozna uslyszec w Resident Evil 1 ;)
[#22] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@5h00n4y, post #19

> EuroBeat? To nie to co Eiffel65 sobą prezentował?

Nie. Raczej coś co wydaje masowo wytwórnia Avex Trax. :P

A na poważnie, to raczej chodzi o coś w stylu "Italo Disco" z lat 80-tych, tylko unowocześnione i przyspieszone o około 40-50%. Jak chcesz jakieś konkretne przykłady, to odezwij się na priva...

[#23] Re: Muzyka klasyczna na Amidze

@5h00n4y, post #1

Jeśli można 3 grosiki, to moja ulubiona aranżacja i wykonanie tego utworu:

http://www.youtube.com/watch?v=fN4fIRjMf-M&mode=related&search=

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem