[#1] Pare pytan dot. UFO Enemy Unknown
Tak sobie ostatnio gram w UFO pierwszy raz bez edycji savegame i nasuwa mi sie pare pytan:) Dodam ze jestem juz dosyc daleko, przebadalem wszystko oprocz niektorych rzeczy wyciaganych od zywych ufokow. Latam Avengerem, wlasnie zaczynam szkolic zolnierzy w PSIlabach.

1. Czy warto trzymac w bazie zwloki obcych? nawet gdy trzymam po jednej sztuce kazdego zajmuja mi jeden punkt miejsca w general store. Jako ze jest ich chyba z 10 ras to razem zabieraja jakos 10 miejsca, co jest po prostu marnotrawstwem.

2. Czy z rozwalonego UFO da sie odzyskac elerium? Czy UFO musi wyladowac na ziemi (zielona plamka) zeby zdobyc te Elerium.

3. Czy jest sens ciaglego trzymania innych komponentow UFO? Pomijajac fakt ze przydadza sie gdy bede chcial cos zbudowac.

4. Mam 2 bazy. Jedna w USA a druga w Brazylii. Po pewnym czasie wycofala sie z organizacji Rosja, bo byla niezadowolona z czegostam. Tylko jak rozwalac "Rosyjskie" UFA skoro radar mi ich nie wylapuje bo lezy na drugim koncu swiata. Wybudowac baze w Europie czy wiecej radarow?

5. Czy Hyperwave decoder moze dzialac jak radar czy on sluzy tylko do pokazywania dodatkowych informacji o UFO?

6. Ile miesiecy mniej wiecej trzeba szkolic zolnierzy zeby zaczeli wladac zdolnosciami PSI na tyle dobrze zeby radzili sobie bez wiekszych problemow z obcymi za pomoca mozgow?

To na razie tyle. Jak mi sie cos przypomni to jeszcze dopisze. Z gory dzieki za odp. Pozdrawiam wszystkich:D

[#2] Re: Pare pytan dot. UFO Enemy Unknown

@Lorak, post #1

Lorak napisał(a):

> 2. Czy z rozwalonego UFO da sie odzyskac elerium? Czy UFO musi
> wyladowac na ziemi (zielona plamka) zeby zdobyc te Elerium.

Da się. Wszystko zależy od tego jak wielkiemu zniszczeniu ulegnie UFO. Generalnie małe stateczki są kompletnie zdemolowane jak je czymś konkretnym zaatakujesz i raczej Elirium z nich nie odzyskasz. Ale większe bardzo często uchowają kila jednostek. Tylko musisz uważać, żebyś w czasie misji ich nie rozwalił jakimś granatem na przykład, lub chybionym strzałem. Elirium to takie pomarańczowe słupki wysokości jednego "piętra".

> 4. Mam 2 bazy. Jedna w USA a druga w Brazylii. Po pewnym czasie
> wycofala sie z organizacji Rosja, bo byla niezadowolona z
> czegostam. Tylko jak rozwalac "Rosyjskie" UFA skoro radar mi
> ich nie wylapuje bo lezy na drugim koncu swiata. Wybudowac baze
> w Europie czy wiecej radarow?

Najlepsze miejsce na bazę to północna Afryka. Spory kawałek Europy masz w zasięgu, Afrykę i kawałek Azji. Idealne miejsce na pierwszą bazę, a drugą stawiasz "pomiędzy" Amerykami. Teraz już pewnie nic Ci nie pozostaje, jak dobudowanie bazy w północnej części Afryki.

> 5. Czy Hyperwave decoder moze dzialac jak radar czy on sluzy
> tylko do pokazywania dodatkowych informacji o UFO?

Z tego co pamiętam, to nie działa jako radar. Zajrzyj do Ufopedi.

> 6. Ile miesiecy mniej wiecej trzeba szkolic zolnierzy zeby
> zaczeli wladac zdolnosciami PSI na tyle dobrze zeby radzili
> sobie bez wiekszych problemow z obcymi za pomoca mozgow?

To chyba od predyspozycji żołnierza trochę zależy. Jednym idzie to szybciej, drugim wolniej.

[#3] Re: Pare pytan dot. UFO Enemy Unknown

@Lorak, post #1

ad 1. Raczej nie warto, jeśli oszczędzasz miejsce. To tylko taka swoista menażeria. Poza tym - o ile się nie mylę, po "przesłuchaniu" ufoka dojdą Ci kolejne zwłoki do kolekcji.

Oczywiście ciała obcych można dać naukowcom do przebadania, ale niewiele interesującego można wyciągnąć z nieżywych (ewentualnie czego się można spodziewać, czy jakiej amunicji można na takiego użyć - ale jak już masz plazmę to i tak nie będziesz przecież nosił nie wiadomo czego).

ad. 2. Tak, kwestia tylko jak bardzo jest rozwalone. Elerium (50 jednostek) siedzi w UFO power source (taka szara kopułka z pomarańczowym rdzeniem wystającym). Uwaga: możesz je rozwalić niechcący w trakcie opanowywania wraku (np. granatem, czy choćby strzałem z plazmy), więc uważaj, bo szkoda surowca. Najlepsze pod tym względem są battleshipy, bo tam jest aż 4 power source (po jednym w każdej "nodze") - praktycznie nie zdarza się, żeby coś nie pozostało.

ad. 3. Jak już je przebadasz i nic nie budujesz - możesz sprzedać - a jeśli nagle będziesz potrzebował, to przecież inżynierowie mogą Ci zrobić ile bądź.

ad. 4. Błąd. Za mało baz. Nawet żebyś im nie wiem ile radarów pobudował, to nie będziesz w stanie pokryć całej planety. Państwa wycofują się z fundowania, jak masz bardzo niską u nich aktywność - po pewnym czasie przylatuje Battleship, siada im w stolicy, a oni podpisują z ufokami ugodę, a Ciebie olewają. Możesz temu częściowo zaradzić wysyłając statki na patrole nad dane państwo, ale to niewiele daje (parę godzin, a potem i tak się kończy paliwo). Najlepiej założyć w pobliżu bazę i rozwalać wszystko co się trafi.

ad. 5. Pokazuje dodatkowe informacje, ale zdaje się, że zwiększa szanse wykrycia spodka.

ad. 6. Zależy od indywidualnych umiejętności jeszcze. Ale na oko - przynajmniej ze 3-4 miechy (i to dla uzdolnionego żołnierza).
[#4] Re: Pare pytan dot. UFO Enemy Unknown

@recedent, post #3

ad. 4 Warto jeszcze dodać, że jeżeli państwo podpisze pakt z Obcymi to jest to także równoznaczne z zakładaniem baz Obcych na jego terytorium (a tam znajdują się najwyższą rangą przedstawiciele Obcej rasy).

[#5] Re: Pare pytan dot. UFO Enemy Unknown

@Lorak, post #1

Nastepne pytania:

7. Zolnierzom wzrastaja statystyki. Co misje przybywa gdzies jakis punkcik. Czy te punkty dodaja sie przypadkowo czy np za zastrzelenie ufoluda wzrasta celnosc itd?

8. Na jakiej zasadzie liczona jest energia (chodzi mi o pomaranczowy pasek). Wiem ze jesli duzo sie lazi to zaczyna jej brakowac. Zastanawiam sie czy po prostu trzeba zostawic punkty ruchu czy po prostu nie lazic za duzo. Jak to jest jesli zolnierz ciagle stoi w miejscu i strzela? Energia w nastepnej turze bedzie okrojona tak jakby cala ture przechodzil?

9. Rozwalilem na razie 2 bazy obcych. Na mapie jest jeszcze jedna. Zauwazylem ze jedna byla podpisana Alien base 7. Czy to znaczy ze na Ziemi jest jeszcze kilka innych ktorych nie ma na mapie?

10. Czy jesli mam zaladowanego Blastera i nie zuzyje rakiety to ona przepada czy jest rozladowywamy pod koniec misji?

Ostatnia modyfikacja: 08.07.07 17:11
[#6] Re: Pare pytan dot. UFO Enemy Unknown

@Lorak, post #5

ad.9. Tak. Bazy są na razie dla Ciebie niewidoczne. Obserwuj pojawienia się statków Supply Ship. One czasami podczas pościgu znikają lub zwykle pojawiają się mniej więcej w tym samym miejscu. Wyślij myśliwca na patrol w tamten rejon, a na 100% znajdziesz bazę.

ad.10 Rozładowywany.

[#7] Re: Pare pytan dot. UFO Enemy Unknown

@Lorak, post #5

Lorak napisał(a):

> 7. Zolnierzom wzrastaja statystyki. Co misje przybywa gdzies
> jakis punkcik. Czy te punkty dodaja sie przypadkowo czy np za
> zastrzelenie ufoluda wzrasta celnosc itd?

Tak. Za każdego killa gościowi wzrasta doświadczenie, a to się potem na rangę i jego wpółczynniki przekłada.

> 8. Na jakiej zasadzie liczona jest energia (chodzi mi o
> pomaranczowy pasek). Wiem ze jesli duzo sie lazi to zaczyna jej
> brakowac. Zastanawiam sie czy po prostu trzeba zostawic punkty
> ruchu czy po prostu nie lazic za duzo. Jak to jest jesli
> zolnierz ciagle stoi w miejscu i strzela? Energia w nastepnej
> turze bedzie okrojona tak jakby cala ture przechodzil?

Nie wiem, czy obciążenie nie ma na nią też wpływu.

> 9. Rozwalilem na razie 2 bazy obcych. Na mapie jest jeszcze
> jedna. Zauwazylem ze jedna byla podpisana Alien base 7. Czy to
> znaczy ze na Ziemi jest jeszcze kilka innych ktorych nie ma na
> mapie?

Dokładnie.

> 10. Czy jesli mam zaladowanego Blastera i nie zuzyje rakiety to
> ona przepada czy jest rozladowywamy pod koniec misji?

A tym to mnie zażyłeś :)
Nie mam pojęcia. Ale poczekaj aż Grx tu zajrzy on jest niezłym ekspertem od UFO z tego co pamiętam.

[#8] Re: Pare pytan dot. UFO Enemy Unknown

@Lorak, post #5

ad. 7. Za zabicie obcego wzrasta celność, pozostałe chyba w miarę niezależnie wzrastają.

ad. 8. Energia maleje tylko jak się poruszasz. W odróżnieniu od punktów czasu (zielony pasek) nie regeneruje się całkowicie na początku tury, tylko wolniej. Jeśli więc jakiemuś szwendalskiemu skończyła się energia, możesz po prostu przesiedzieć parę tur w miejscu i gotowe. Możesz jeszcze przebadać, czy stimulant z medi-kita nie pomoże takiemu delikwentowi, bo coś mi się kołacze, ale głowy nie daję.
[#9] Re: Pare pytan dot. UFO Enemy Unknown

@GumBoy, post #2

GumBoy napisał(a):

> Lorak napisał(a):

> > 5. Czy Hyperwave decoder moze dzialac jak radar czy on sluzy
> > tylko do pokazywania dodatkowych informacji o UFO?
>
> Z tego co pamiętam, to nie działa jako radar. Zajrzyj do
> Ufopedi.
Błąd. Hyperwave Decoder działa jak radar - wykrywa 100% UFO w swoim zasięgu. Od momentujegoi wybudowania radary mozna zdemontować.
> > 6. Ile miesiecy mniej wiecej trzeba szkolic zolnierzy zeby
> > zaczeli wladac zdolnosciami PSI na tyle dobrze zeby radzili
> > sobie bez wiekszych problemow z obcymi za pomoca mozgow?

> To chyba od predyspozycji żołnierza trochę zależy. Jednym idzie
> to szybciej, drugim wolniej.

To zależy od predyspozycji, ale nie tylko. Gdy tylko zaczniesz szkolić żołnierzy w Laboratorium PSI podczas każdej misji staraj się, by używali PSI-Ampa. Im częściej go bedę używać, tym sprawniej bedzie im to szło - zacznie wzrastać parametr "Psionic Skill", aż w końcu któremuś się uda przechwycić Obcego. A ile miesięcy? to też zależy. Miałem takiego żołnierza, który przechwycił Obcego za pierwszym razem. Tak więc - to kwestia odrobiny szczęścia.
Ale powiem Wam, że faajnie się gra Obcymi. Najpier pozbawia się ich wszelakiej broni (łącznie z granatami!) a potem wysyła nba rozpoznanie. Miałem kiedyś taką misję, że z Avengera wypuściłem tylko Hovertanka, wszyscy żołnirze siedzieli w Avengerze i tylko używali PSI-Ampów. Dosżło do tego, że przechwyciłem wszystkich, pozdejmowałem im broń, a potem, gdy już wszyscy byli bezbronni, z Avengera wyszedł jeden egzekutor i porozstrzeliwał ich jak kaczki. Ja wiem, że to nieładnie strzelać do bezbronnych, ale do cholery, skoro przylecieli - to mają dostać za swoje Turrican bije, boksuje

[#10] Re: Pare pytan dot. UFO Enemy Unknown

@Lorak, post #1

Lorak napisał(a):
>
> 6. Ile miesiecy mniej wiecej trzeba szkolic zolnierzy zeby
> zaczeli wladac zdolnosciami PSI na tyle dobrze zeby radzili
> sobie bez wiekszych problemow z obcymi za pomoca mozgow?
>

Ja miałem trzech żołnierzy którzy mieli najwyższe współczynniki PSI, dałem im ampy i nigdy nie wypuszczałem ze statku (bo jeszcze by umarli chłopaki). Faktem jest to, że żołnierz najlepiej trenuje się podczas misji - używając PSI-ampa. Potem już nie było obcego którego nie mógłbym przechwycić (śmiesznie było jak przechwytywałem dyski - te co zajmują cztery pola - błąd w grze sprawiał że wykrywały same siebie jako wroga i popełniały samobójstwo).

Swoją drogą też mam pytanie: jeżeli zestrzelę UFO ale nie wyślę tam misji to czy wpływa to jakoś na to jak odbiera mnie dane państwo, czy tez misja jest tylko po to żeby odzyskać łupy z wraku?

Ostatnia modyfikacja: 10.07.07 20:37
[#11] Re: Pare pytan dot. UFO Enemy Unknown

@Zalewa, post #10

Zalewa napisał(a):

> Swoją drogą też mam pytanie: jeżeli zestrzelę UFO ale nie wyślę
> tam misji to czy wpływa to jakoś na to jak odbiera mnie dane
> państwo, czy tez misja jest tylko po to żeby odzyskać łupy z
> wraku?

Tak, ma to bezpośredni wpływ. Jeżeli nie wyślesz zołnierzy na miejsce przymusowego lądowania UFO, to po pewnym czasie ocaleli członkowie załogi zostaną ewakuowani przez siatkę Obcych działającą w danym państwie i tym samym ją zasilą. Jeżeli tak postąpisz kilka(naście) razy, to możesz być pewien, że państwo to wycofa się z finansowania X-COM-u.

[#12] Re: Pare pytan dot. UFO Enemy Unknown

@Lorak, post #1

Moje nastepne pytania.

Co jesli ciagle bede zestrzeliwal ufa do morza?

W jaki sposob sa liczone punkty na koniec miesiaca?

[#13] Re: Pare pytan dot. UFO Enemy Unknown

@Lorak, post #12

ad 1. Wtedy oczywiście wszystko w porządku - nie musisz zaliczać misji (tylko się nie dziw, że w drugiej części Obcy właśnie z morza wyłażą ). Sam tak często robiłem, jak się gra robiła monotonna.

ad. 2 Na pewno za zaliczone misje, chyba za zestrzelone spodki też. Dziwne pytania czasem zadajesz :)
[#14] Re: Pare pytan dot. UFO Enemy Unknown

@recedent, post #13

Nie, no bo chce rozgrysc mechanizm gry. I tez ciagle nie moge rozgrysc jak dzialaja punkcy energii. Oczywiscie widze ze przyrastaja wolniej i brakuje ich jak sie duzo chodzi, tylko jak one sie dodaja? Czy Co ture przyrasta stala ilosc? Czy moze dodaja sie jakos procentowo od czasu zuzytego na niechodzenie? Czy jak kurde :D

[#15] Re: Pare pytan dot. UFO Enemy Unknown

@Lorak, post #14

A tak trudno to sprawdzić? Stawiam, że co turę przyrasta stała ilość.
[#16] Re: Pare pytan dot. UFO Enemy Unknown

@recedent, post #15

Należy tak prowadzić walkę powietrzną, żeby UFO NIE WPADŁO do morza. Bo nie będzie czego zbierać. Punkty liczone są w ten sposób, że od punktów Twoich (za udane akcje, badania itp.) odejmowane są punkty Obcych (za założone bazy, sterroryzowane miasta, itp).
A ponieważ drążysz temat, to polecam to:

http://www.xcomufo.com/usg.html

Myślę, że to odpowie Ci na wszystkie (albo choć ogromną większość) pytań.

[#17] Re: Pare pytan dot. UFO Enemy Unknown

@OSH, post #16

O panie... Dzieki za tego linka. Lektura na kilka wieczorow ale postaram se ogarnac wszystko. Pozdrowienia OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem