[#1]
Edytory do gier (Construction Kits)
Dawno temu kiedy natknąłem się na Boulder Dasha (C64) i Robbo (Atari), te gry stały się moimi ulubionymi grami typu "cellular automata". Kiedy napotkałem Boulder Dasha Construction Kit i Robbo Konstruktor zapałałem wielką chęcią tworzenia map do tych gier. Odwiedzałem mojego kolegę z Atari z arkuszem map do Robbo. I od tej pory zapałałem miłością do gier z edytorami. Zaprogramowałem edytory do Benefactora i Dune 2.
Czy na forum znajdują się osoby, które intersują się edycją nowych poziomów do amigowych gier. Oto lista niektórych gier, do których istnieją edytory (oficjalne bądź nieoficjalne):
- Gloom/Gloom Deluxe (oficjalny)
- Alien Breed 3D II (oficjalny + nieoficjalny (polecany))
- Boulder Daesh (oficjalny)
- Benefactor (nieoficjalny, trudny w obsłudze)
- Dune 2 (nieoficjalny, łatwy w obsłudze, ale bez instrukcji)
- Worms DC (oficjalny)
- Lemmings 2 The Tribes (nieoficjalny)
- Cannon Fodder (nieoficjalny)
Sam zarejestrowałem Boulder Daesha (shareware) i polecam go. Reszta gier jest komercyjna. Sam stworzyłem kilka map do Glooma, zestaw map do Boulder Daesha, kilka map do Benefactora, testowe mapy do Dune 2, zestaw sampli Beavis & Butthead (mojego autorstwa :D) oraz świat - Village do Worms DC. Marzy mi się stworzenie kampanii do AB3D-II.
Jakie są wasze doświadczenia z edytorami do gier? Może wspólnymi siłami stworzymy kampanię do Alien Breed 3D II? Czy stworzyliście kiedykolwiek poziomy do gier. Jeśli nie to polecam - wspaniała zabawa. ;)
Ostatnia modyfikacja: 01.08.07 16:11