[#1] Edytory do gier (Construction Kits)
Dawno temu kiedy natknąłem się na Boulder Dasha (C64) i Robbo (Atari), te gry stały się moimi ulubionymi grami typu "cellular automata". Kiedy napotkałem Boulder Dasha Construction Kit i Robbo Konstruktor zapałałem wielką chęcią tworzenia map do tych gier. Odwiedzałem mojego kolegę z Atari z arkuszem map do Robbo. I od tej pory zapałałem miłością do gier z edytorami. Zaprogramowałem edytory do Benefactora i Dune 2.
Czy na forum znajdują się osoby, które intersują się edycją nowych poziomów do amigowych gier. Oto lista niektórych gier, do których istnieją edytory (oficjalne bądź nieoficjalne):

- Gloom/Gloom Deluxe (oficjalny)
- Alien Breed 3D II (oficjalny + nieoficjalny (polecany))
- Boulder Daesh (oficjalny)
- Benefactor (nieoficjalny, trudny w obsłudze)
- Dune 2 (nieoficjalny, łatwy w obsłudze, ale bez instrukcji)
- Worms DC (oficjalny)
- Lemmings 2 The Tribes (nieoficjalny)
- Cannon Fodder (nieoficjalny)

Sam zarejestrowałem Boulder Daesha (shareware) i polecam go. Reszta gier jest komercyjna. Sam stworzyłem kilka map do Glooma, zestaw map do Boulder Daesha, kilka map do Benefactora, testowe mapy do Dune 2, zestaw sampli Beavis & Butthead (mojego autorstwa :D) oraz świat - Village do Worms DC. Marzy mi się stworzenie kampanii do AB3D-II.
Jakie są wasze doświadczenia z edytorami do gier? Może wspólnymi siłami stworzymy kampanię do Alien Breed 3D II? Czy stworzyliście kiedykolwiek poziomy do gier. Jeśli nie to polecam - wspaniała zabawa. ;)

Ostatnia modyfikacja: 01.08.07 16:11
[#2] Re: Edytory do gier (Construction Kits)

@Minniat, post #1

Jeszcze chyba jest edytor do Fears.

[#3] Re: Edytory do gier (Construction Kits)

@reactor, post #2

Jest i to bardzo przyzwoity. Jednak tylko do wersji dyskietkowej, w wersji CD32 go nie widziałem.

[#4] Re: Edytory do gier (Construction Kits)

@Minniat, post #1

Zapomniałeś o nieoficjalnym edytorze do wszystkich Wormsów, którym jest Personal Paint, Deluxe Paint lub dowolny inny program do grafiki bitmapowej, który pozwala dowolnie zdefiniować rozmiar obrazka.

[#5] Re: Edytory do gier (Construction Kits)

@reactor, post #2

Polecam edytor do Gloom'a, który jest też bardzo wygodny w obsłudze - można tworzyć pełne mapy, własne tekstury, zmienić całą grafikę w tym obrazki potworów, przedmiotów oraz obrazu tytułowego i obrazów pomiędzy etapami itp. Jest on dostępny oddzielnie od gry. Udostępnię go na mojej stronie. Sam kupiłem go w szkole koło warszawskiej giełdy komputerowej na Grzybowskiej :D (obecnie przeniesiona na Batorego i brakuje tam akcentów amigowych).

Może to zabrzmieć ciekawie ale Gloom 3 jest tak naprawdę tak zwanym modem Glooma Deluxe. Autor Glooma 3 wykorzystał engine Glooma Deluxe, a sam pozmieniał teksty i całą grafikę, utwory muzyczne, dodał tekstury i mapy.

[#6] Re: Edytory do gier (Construction Kits)

@Minniat, post #1

Ja sie nie bawie edytorami, ale co do Robbo i Bulder Dasha, to mam podobnie. Zaczalem od tych tytulow na Atari u kolegi, a pozniej juz na wlasnym C64. Szkoda ze na C64, wyszla tylko pierwsza czesc Robbo. Z Bulder Dashem natomiast nie ma problemu, wyszlo chyba wszystko co na Atari albo nawet wiecej.

Ostatnio pykam sobie w Boulder Dasha na emulatorze ZXa - ASpie.
Wczesniej w ogole nie mialem stycznosci ze Spectrumem, jednak ograniczenia graficzne...(moze i mam jakies skrzywienie ostatnio), bardzo fajnie wplynely na BD. Podoba mi sie :)
[#7] Re: Edytory do gier (Construction Kits)

@Minniat, post #5

Autor Glooma 3 wykorzystał engine Glooma Deluxe, a sam pozmieniał teksty i całą grafikę, utwory muzyczne, dodał tekstury i mapy.

I niestety wyszlo mu to bardzo kiepsko. Z checia pogralbym w cos nowego na gloomie.
BTW: Udalo sie komus przejsc Glooma Deluxe w pojedynke?
BTW2: jaki jest adres Twojej strony?

Ostatnia modyfikacja: 02.08.07 00:08
[#8] Re: Edytory do gier (Construction Kits)

@Minniat, post #1

Z tego co mi się przypomina to robiłem do...

Battle Isle
History Line 1914-1918
Dungeon Master
Hired Guns
Gloom Deluxe
Alien Breed 3D 2
Worms
Dragon Cave
Jaguar XJ220
Stunts
Doom (pewnymi sztuczkami z DEU też do Doom 2 i Heretic)

Pewnie jeszcze coś by się znalazło. Na blachę nie jestem w stanie zliczyć.
[#9] Re: Edytory do gier (Construction Kits)

@SPECT, post #8

Jak pamietam do Settlers wyszedl taki nieoficjalny edytor wieszal sie co chwila... tyle go pamietam :(

[#10] Re: Edytory do gier (Construction Kits)

@necavi, post #9

Haha. Ja go nie widziałem. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem