[#1] Mahjong
Witam, ostatnio w odniesieniu do wątku "Osiągnięcia w graniu" wspomniałem że nauczyłem się gry w mahjonga, ale ciekaw jestem jak to wogóle się stało że mahjong z gry czteroosobowej stał się dwuosobową wersją pokera rozbieranego? Jak to wogóle się stało że poker został grą rozbieraną?

[#2] Re: Mahjong

@ZigZag85, post #1

Hmm... pytanie trochę w stylu "czemu krowa muczy i daje mleko"

Widocznie ktoś wpadł na pomysł, że grając w pokera/mahjonga można zastawić ubranie... i tak to się rozwinęło...

Edit: swoją drogą ja też trochę umiem grać w Mahjonga... szkoda że na Amigę są tylko wersje jednoosobowe (czyli "Solitaire Mahjong", tudzież "Shanghai")...
a przynajmniej ja się nie spotkałem z wersją normalną. A nauczyłem się dzięki grze w mahjong na Mac'a (nie pamiętam tytułu gry, ale wiem że w grze był fajny i prosty do zrozumienia "nauczyciel")

Ostatnia modyfikacja: 25.08.07 17:38
[#3] Re: Mahjong

@Solo Kazuki, post #2

Ja nauczyłem się dopiero jak znalazłem MAME, chciałem wreszcie zacząć wygrywać w tego typu grach bez kożystania z pliku cheat.dat, a że w necie były dokładne informacje o klasycznych zasadach tej gry to sie z nimi zapoznałem. Później metodą prób i błędów wyłapywałem różnice w wersji orginalnej i automatowej - ilość graczy, automatyczne losowania i układania klocków.
Wracając do swojego pierwszego post'a - ciekaw jestem dokładnych danych historycznych.

[#4] Re: Mahjong

@ZigZag85, post #3

> ciekaw jestem dokładnych danych historycznych.

To poszukaj, bo mi się nie chce :P

porada: poszperaj w Google i Wikipedii

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem