[#25]
Re: Realizacja gry c.d. (nowa strzelanka)
@Minniat,
post #24
Pisz pisz ;). Ja właśnie wczoraj doszedłem do wniosku, czemu by nie przepisać mojego projektu, który pisałem pod Blitz2 na... JavaScript!! A jest to shoot'em, przesuwanie ekranu w prawo. Leci się potężnym statkiem powietrznym: Missionaria Protectiva się nazywa "_", dookoła statku obraca się kula (coś jak w R-Type), która niszczy obiekty dookoła jeśli uderzy, grafika 256 kolorów no i leci się w prawo. Napisać to w JavaScript?! Ciekawe, myślę, że są szanse, tak mi się wydaje. Wykorzystałbym funkcję setInterval na przesuwanie obiektów po planszy. Byłoby to płynne przesuwanie i przeskok na pola w siatce. Ciekawe czy to da się zrealizować :). Udało mi się napisać kółko-krzyżyk pod AmigaDOS, piszę teraz grę Ondorr Drakmo, która jest bardzo rozbudowana, korzysta z JS i działa to wszystko znakomicie, więc czemu nie, pewnie kiedyś się za to wezmę :). Dlatego JS, by chodziło to na różnych kompach no i takie JS, by chodziło na przeglądarkach Amigowych ofkors :).
Co do Twojej gry, Psycho Clown brzmi nie głupio IMHO :D. Pograj sobie w Psycho Pig na c64 to może złapiesz psycho klimata :). Co do postaci, to postaraj się, by były animowane, to uprzyjemnia grę. Np: jak riflemanowiec idzie w lewo, to niech się obróci co nieco w lewo, stopniowo. A gdy puścisz joya, to wyrównuje się z tego "przekręconego" widoku sam, stopniowo. I koniecznie zrób jatkę na ekranie, tzn. dużo dynamiki naraz. Tak jak to w shoot'em-ach się teraz robi, czasem jest tyle eksplozji na ekranie, że nie wiadomo, gdzie się jest :). Proponuję z paletą kręcić, to moje propozycje, trochę tak mówię jakbym to mówił o planach tego swojego shoot'em-a. Ale, poradzić zawsze można :). Powodzenia :))).