[#1] Gra dla dziecka
Witam,
Jak w temacie - czy moglibyscie podsunac mi tytul jakiejs gry, ktora moglaby sprawic radosc 3-letniemu brzdacowi? Jak na razie "testowalismy" Lionkinga, SoccerKida, Panga, SuperFroga i podobne, ale z tego co widze to jak na razie zbyt wysoki poziom trudnosci.
Chodziloby mi o cos kolorowego, nie wymagajacego szybkich ruchow joystickiem....o cos dla trzylatka po prostu :)

Aha - bylbym zapomnial. Mowa oczywiscie o grach na amige. 1200 + AGA konkretnie.

Pzdr!
Bartek

Ostatnia modyfikacja: 18.09.07 13:49
[#2] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #1

Może "Pac-man" (lub któryś z setek jego klonów)?

[#3] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #1

jak chcesz proste kolorowe gry to lepiej zazinwestuj w cos nowszego...w swiecie gier nastapila dziwna tendencja teraz gry sa duzo duzo latwiejsze niz kiedys.
[#4] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #1

KidStop bym polecil... Nie tyle gra, co pakiecik aplikacji, ktory kiedys byl sprzedawany w Stanach wraz z IIRC CD32 obudowanej w kiosk i wyposazonej w ekran dotykowy, celem postawienia np. w poczekalniach pediatrow ;)
[#5] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #1

Mozesz sprobowac "Guldkorn Expressen", ale co do poziomu trudnosci moze byc problem... i chociaz nie na AGA to posiada bardzo ladnie wypikselowana i wyanimowana grafike - 1 dysk!.

[#6] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #1

Tak trochę z pamięci. Nie wiem czy nie będą za trudne.

Wszytkie częci "Dizzy".
James Pond II - Robocod (może być też jedynka i trójka, ale jest trudniejsza, a 1 mnie męczy)
Rodland
Parasol Stars
Rainbow Islands
Nicky Boum
Nicky Boum 2
Mr Nutz
Qwak

Z powyűszych tylko Robocod istnieje w wersji AGA.

Więcej na razie nie pamiętam.

Ostatnia modyfikacja: 18.09.07 16:18
[#7] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #1

Biedronka Zuzia, ale to chyba tylko pod mosa jest.

[#8] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #1

No, procz Nicky Boum, o ktorym wspomnial wyzej kolega Jaszczur, wpadl mi do glowy "Cool Spot", moze "Alladyn"?

Ostatnia modyfikacja: 18.09.07 16:31
[#9] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #1

Może seria Hugo? Ale najlepiej w wersji WHDLoad (wczytywana z HD), gdyż gra z dysków to mordęga (2 część jest na bodajże 8 dyskach). Thomas the Tank Engine też się nadaje. Podobnie Wiz 'n' Liz. No i wspomniane Guldkorn Express i Colgate. Oczywiście jest sporo innych gier, ale te są stosunkowo łatwe i dobrze zrobione.

[#10] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #1

ja jak mialem dwa latka to pojawila sie ami500 w domu i pierwsza gra jaka mielismy to bylo venus fly trap, jak nauczylem sie trzymac jjstick to zaczolem sobie pogrywac wlasnie w ta gierke, pozniej to pamietam titus the fox i dizzy

[#11] Re: Gra dla dziecka

@Banderas, post #10

WOW!
Dzieki za tak duzy odzew!
Kilka z tytulow, ktore wymieniliscie juz znam (np Hugo - swietny pomysl!), zas o reszcie nie mialem zielonego pojecia...bedziemy mieli co z Szymkiem (tym 3 latkiem, prywatnie moim synkiem) robic przez dluzszy czas :)

Pozdrawiam,

Bartek
[#12] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #1

Hmm.. poszukam jeszcze, ale zachęcam do zainstalowania np: emulatora Game Gear albo NES'a. Tam wyszło dużo gier o niewielkim stopniu trudności, a setki gier do tego zdobyć łatwo. Z gier amigowych polecałbym ShufflePuck, poziomem trudności nie najłatwiejsze, ale proste w obsłudze (tylko myszą się poruszasz) i zabawne. Odbija się krążek z przeciwnikami, są zabawni więc polecam tą grę. Gry w stylu Crazy Cars III może, Lotus? Można trochę pojeździĆ :). Kajko i Kokosz to zabawna gra, ale trzeba by pogłówkować :), zawsze możecie wspólnie, chyba, że chcesz mieć trochę wolnego czasu :). Generalnie za moich maluśkich lat, grałem w Atari 2600, tam, dużo gier było na moim poziomie :). Marryampic to bardzo fajna gra. Mam ją z ACS z kilkoma zestawami kart. Słyszysz np: rżenie konia i musisz odnaleźć kartę z koniem spośród 6x6 pól bodajże. Do niego musisz znaleźć drugiego konia - kartę. Jeżeli będzie to inny zwierzak, obie się zakrywają. Jest jeszcze Pairs na Amigę, ale trochę trudna potem. Cała plansza wypełniona jest kwadracikami o różnych symbolach. Celem gracza jest łączenie tych wystających - wtedy znikają zz planszy, by dostać się do środka i połączyć w pary ze sobą wszystkie. Może Super Skidmarks 2 na dwie osoby? Jest jeszcze taka zabawna gra Viper, można grać od jednej do 3-ech albo 4-osób. Coś jak Tron (inna dobra gra) - jesteś "kreską" :D i zostawiasz za sobą linię. Przegrywa ten, kto uderzy w czyjąś linię. Oba Zool'e mogą być trudne. Swojego czasu napisałem grę Selforamonur pod Amosa, gdzie skakało się piłeczką po platformach, które po uderzeniu znikały. Tak trzeba było rozbić wszystkie na planszy i dojść do wyjścia, mogę przesłać :). Nigdzie nie publikowane, w ACS'ie chciałem, ale nie zdążyłem, akurat w 2001 roku to było bodajże i ostatni ACS, już bez Cover CD :/ a materiały na niego wysłałem. Alfred Chicken to fajna gra, później trudna się robi, ale w końcu gier dla 3-latków wiele pewnie nie ma.

Polecam także dobre gry na c64, emulowany pod MagiC64 daje radę ale nie będzie to demon prędkości. Choćby Giana Sister (aka Mario Brothers) na c64 to gra na długi czas. Giana na Amidze chyba była, ja nie wiem? :) Za to Archon, to gra ciut ciut może zawiła z pozoru, ale wciąga i można grać na dwóch. Wszystko się dzieje na szachownicy, a gdy dojdzie do starcia między przeciwnikami - następuje walka realtime czyli latanie po ekranie, krwi tam nie ma a trochę zabawy może i by było. Inną grą jest Psycho Pig :).

Nie wiem, gdybym miał syna ;) to pewnie bym mu zapuścił takie gry, stąd moje propozycje :).

Na razie nic więcej nie chodzi mi po głowie. Gier specjalnie dedykowanych, edukacyjnych, niestety nie znam. Ale prawda jest taka, że na ośmiobitowce, wychodziły o wiele przystępniejsze i bardziej pomysłowe gry niż teraz (choćby Piracy - w/g mnie jedna z najbardziej grywalnych gier na c64 i dla dużych i dla małych).

Pozdrawiam

[#13] Re: Gra dla dziecka

@Solo Kazuki, post #9

@Solo Kazuki
Wiz'n'Liz.. Wiedziałem, że Solo znajdzie coś dobrego! A i owszem, to bardzo dobra gra. Niestety mam problem z jej uruchomieniem pod WHDLoad, ale moja siostra lubiła bardzo w nią grać :). Miałem gdzieś zeszyt z miksturami, które można było w grze uzyskiwać w kociołku :).

[#14] Re: Gra dla dziecka

@BagoZonde, post #12

Dzieki BagoZonde!
W Lotusa juz gralismy, w 1000Miglia tez i Jaguara...to jeszcze jednak nie ten etap :)
Jesli chodzi o c64 - nie musze nic emulowac, mam zupelnie zdrowy egzemplarz ze stacja 1541. Wszystkie gry wymienione przez Ciebie znam, mam dokladnie takie samo zdanie o Piracy, Archon konczylem na wszystkie strony (wpierw jednak wole malego w prawdziwe szachy nauczyc grac). Moze i dosc, ze wyciagne "komodorka" z szafy.
Giana Sisters jest na Amige.
Re Magic64 - mam tylko wersje demo, wywala sie po pol godzinie. Klucza nie bylem w stanie dostac nigdzie - zreszta nawet kiedys pisalem o tym na emulkach. Offtopicowo - moze ktos to ma??
Chetnie bym zobaczyl Selforamonur. Jesli mozesz - przeslij mi prosze.

Pozdrawiam,

Bartek
[#15] Re: Gra dla dziecka

@BagoZonde, post #12

emulatora Game Gear albo NES'a.

Potwierdzam. Emulatory tych konsol wrecz smigaja na na Blizzardzie 020/28 MHz (z 4MB Fast). Sam nie bardzo wiem jaka gre zaproponowac. Oprocz wspomnianej Biedronki Zuzi (niestety tylko pod MOSa), czesc zaproponowanych gier moglabybyc zbyt drastyczna.

Co do samych emulatorow to zapraszam na priv. Jednak ekspertem od tego typu spraw jest Solo Kazuki. :)
[#16] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #14

@Bartek_S
Masz szczęście, jesteś moim imiennikiem :D. Wyślę Ci na mejla co nieco :D.

GameGear to tak jak i na c64 będzie Bubble Bobble. Na GameBoy'a zaś uwielbiam bardzo Harvest Moon, ale może to za trudne - jesteś farmerem. Na GameGear'a były jeszcze Sonic'i, ale najlepszy Sonic to moim zdaniem wyszedł na SegaMegaDrive, dwójka, nawet wersja na Dreamcast'cie to śmiech :D.

@Andrzej Drozd
Solo Kazuki jest Solą naszej emulacji

[#17] Re: Gra dla dziecka

@BagoZonde, post #12

> Marryampic to bardzo fajna gra. Mam ją z ACS z kilkoma zestawami kart.
> Słyszysz np: rżenie konia i musisz odnaleźć kartę z koniem spośród 6x6 pól bodajże.
> Do niego musisz znaleźć drugiego konia - kartę.
> Jeżeli będzie to inny zwierzak, obie się zakrywają.

Niekoniecznie. W grze masz dwa tryby - tem wspomniany przez ciebie, i tryb przypominający grę "memory" gdzie wybierasz dowolne pary, a dźwięk jest odgrywany dopiero po odnalezieniu pary. Gra jest dodatkowo ciekawsza dzięki trybowi gry na kilku graczy na zmianę - do bodajże 4. A więc w sam raz dla twojego syna - będzie się bawił i jednocześnie ćwiczył pamięć.

> Jest jeszcze Pairs na Amigę...

A jak już mówimy o parach, to polecam Hit Tiles 2 Special Edition. Coś jak wspomniane Pairs, ale z możliwością wczytania różnych zestawów klocków. Nawet sam kiedyś zrobiłem zestaw klocków do tej gry... :D

> Za to Archon, to gra ciut ciut może zawiła z pozoru...

Archon i Adept (Archon II) są na Amigę... i są IHMO lepsze niż na C=64.

> Choćby Giana Sister (aka Mario Brothers) na c64...

Mario Brothers o którym zapewne mówisz to piracki hack gry Gianna Sisters. Jest na C=64 gra Mario Bros, ale to już całkiem inna gra.

> Giana na Amidze chyba była, ja nie wiem?

Była ;)

Ostatnia modyfikacja: 18.09.07 19:09
[#18] Re: Gra dla dziecka

@Andrzej Drozd, post #15

> Potwierdzam. Emulatory tych konsol wrecz smigaja na na Blizzardzie 020/28 MHz (z 4MB Fast)

Pytanie tylko czy kolega Bartek_S posiada jakiekolwiek rozszerzenie do A1200, gdyż na gołej Amidze AmiMasterGear działa dosyć wolno (ok 1/3-1/4 prędkości). Ale rzeczywiście już 020/28 MHz z fastem zmienia postać rzeczy - gry działają ok 80-100%. Natomiast co do NESa, to nie porywałbym się na niego bez minimum 030/50MHz. I to nie wszystkie gry działają dobrze na takim konfigu. Miałem gry, które wlekły się u mnie nawet na 040/40MHz.

Jeżeli natomiast chodzi o listę gier na GameGear/Sega Master System oraz NES to polecam się na priva.

[#19] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #1

Kiedys byl taki pakiet jakby programikow edukacyjno rozrywkowych dla dzieci "Paint & Create". Bylo tam mozna z tego co pamietam cos rysowac, tworzyc potwora, ukladac jakas muzyczke i tym podobne fajne rzeczy. Mysle ze moglbys pojsc w tym kierunku aby Twoja pociecha nie stala sie nielogicznie myslacym lamaczem joysticka;)

[#20] Re: Gra dla dziecka

@BagoZonde, post #13

Którą wersję slave do gry posiadasz? Z tego co pamiętam starsze wersje slave miały problem na niektórych konfigach.

[#21] Re: Gra dla dziecka

@Solo Kazuki, post #20

@SoloKazuki
Nie wiem która to już wersja, bo skasowałem z dysku, ale jakbyś miał jakiegoś działającego Wiz'n'Liz to ja się piszę. Back2roots...

a co do Mario Brothers to wiem, że to crack, zmienili image bohaterów, dlatego napisałem 'aka' bo tak też ta gra jest znana und kojarzona :).

Ostatnia modyfikacja: 18.09.07 19:20
[#22] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #1

Na amige nierozszezona proponuje:
1.Giana sisters
2.Tetris i jego klony
Na amige CD32:
Na plytach gamer Cd32 jest dzial Pd games, zawsze bylo tam pelno prostych gier zrecznosciowych i logicznych tworzonych przez amatorow z reguly o prostej grafice i malym skomplikowaniu.
Na amige rozszezona:
Emu nesa
1.Mario bros classic oraz czesci 1,2,3 te gry sprawdzaja sie zawsze nie widzialem jeszcze zadnego kilkulatka ktory by sie oparl tym grom.
2.Felix the cat (swietna gierka)
Na amige PPC:
Emu Snes
1.All star mario (zbior 3 czesci mario + lost levels) Wszystko z poprawiona 16 bitowa grafika.
2.Donkey kong country (calkiem nie za trudna, malym dzieciom na pewno sie spodoba, ladna grafika duzo renderowanej animacji) (nastepne czesci 2 i 3 sa juz trudniejsze,1 jest w sam raz i nie za dluga)

Ostatnia modyfikacja: 18.09.07 23:11
[#23] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #1

dimo's quest

a z nie gier proponuje
kids only
moze byc tez
Kid pix
[#24] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #11

A jak Twój synek będzie miał już z 10 lat, to zapuść mu serie Mortal Kombat ;)
[#25] Re: Gra dla dziecka

@Lorak, post #19

Kiedys byl taki pakiet jakby programikow edukacyjno rozrywkowych dla dzieci "Paint & Create"

O, właśnie to chciałem polecić, ale wypadła mi nazwa z głowy. Pamiętam że jak brat miał ok. 3 lat, to tworzenie potwora bardzo mu się podobało :)
[#26] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #1

Propnuję ze starszych gier klony Boulder Dash (Boulder Daesh), Robbo (Ami-Robbo) oraz Lemmings (najniższy poziom trudności czyli Fun ewentualnie Tricky).

[#27] Re: Gra dla dziecka

@Minniat, post #26

Jeszcze raz wszystkim dziekuje za sugestie!
Jak na razie Hugo rulz! Bardzo dobry pomysl z tym diabelkiem :)
Oprocz tego mysle, ze niedlugo zajmiemy sie "rysowankami" i Pairs - bo jednak samo granie to nie wszystko. Komputer powinien tez rozwijac, a co! :)

Pzdr!
Bartek
[#28] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #27

No to super :), w Hugo sam chętnie bym zagrał, ot choćby dlatego, by przejść jakąś grę, HAH ;).
Fajnie, że Amiga to dobry komputer, jest w co zagrać nawet dla tak "wymagającego", młodego użytkownika no i trzeba przyznać, że Amigowcy są kreatywni, więc nie tylko na giercowaniu się kończy :). Good idea :D.

[#29] Re: Gra dla dziecka

@Bartek_S, post #1

Hmmm.... . Mam mieszane uczucia :/ . Gry komputerowe dla trzylatka? Ja bym go trzymał z daleka od komputera ile się da - jeszcze się nagra. Sam ma synka (8 miesięcy) i jeśli da radę to go zapoznam z C64 w wieku 7 lat (no góra 6 lat). Potem będzie Amiga, a w głębokiej podstawówce PC (informatyka wymusi ten stan rzeczy). Może zabierz go do lunaparku albo zoo. Nie szkoda ci jego oczu?

Pozdrawiam

Azzorek

[#30] Re: Gra dla dziecka

@Azzorek, post #29

Hmmm...powiem Ci, ze ta decyzja byla gleboko przemyslana :)
Skoro i tak oglada bajki w TV (nie dluzej niz godzine w ciagu dnia), to nic nie stoi na przeszkodzie, by czasem pogral na komputerze. W sumie to godziny dziennie nie przekracza (TV + komputer - Szymek zawsze wybiera co chce robic). Zoo i lunapark mamy za soba. Podobnie inne rozrywki.
Widze ponadto, ze "komputeryzowanie" malego przynosi dosc wymierne korzysci - oswajanie sie z technika, czytanie (tak! juz czyta powoli), masa pytan i odpowiedzi "dlaczego tu jest tak, a tam inaczej". Ot, taki bajkowy swiat, tylko z mozliwoscia wlasnej ingerencji.

Pzdr!

Bartek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem