@Bartek_S,
post #1
Hmm.. poszukam jeszcze, ale zachęcam do zainstalowania np: emulatora Game Gear albo NES'a. Tam wyszło dużo gier o niewielkim stopniu trudności, a setki gier do tego zdobyć łatwo. Z gier amigowych polecałbym ShufflePuck, poziomem trudności nie najłatwiejsze, ale proste w obsłudze (tylko myszą się poruszasz) i zabawne. Odbija się krążek z przeciwnikami, są zabawni więc polecam tą grę. Gry w stylu Crazy Cars III może, Lotus? Można trochę pojeździĆ :). Kajko i Kokosz to zabawna gra, ale trzeba by pogłówkować :), zawsze możecie wspólnie, chyba, że chcesz mieć trochę wolnego czasu :). Generalnie za moich maluśkich lat, grałem w Atari 2600, tam, dużo gier było na moim poziomie :). Marryampic to bardzo fajna gra. Mam ją z ACS z kilkoma zestawami kart. Słyszysz np: rżenie konia i musisz odnaleźć kartę z koniem spośród 6x6 pól bodajże. Do niego musisz znaleźć drugiego konia - kartę. Jeżeli będzie to inny zwierzak, obie się zakrywają. Jest jeszcze Pairs na Amigę, ale trochę trudna potem. Cała plansza wypełniona jest kwadracikami o różnych symbolach. Celem gracza jest łączenie tych wystających - wtedy znikają zz planszy, by dostać się do środka i połączyć w pary ze sobą wszystkie. Może Super Skidmarks 2 na dwie osoby? Jest jeszcze taka zabawna gra Viper, można grać od jednej do 3-ech albo 4-osób. Coś jak Tron (inna dobra gra) - jesteś "kreską" :D i zostawiasz za sobą linię. Przegrywa ten, kto uderzy w czyjąś linię. Oba Zool'e mogą być trudne. Swojego czasu napisałem grę Selforamonur pod Amosa, gdzie skakało się piłeczką po platformach, które po uderzeniu znikały. Tak trzeba było rozbić wszystkie na planszy i dojść do wyjścia, mogę przesłać :). Nigdzie nie publikowane, w ACS'ie chciałem, ale nie zdążyłem, akurat w 2001 roku to było bodajże i ostatni ACS, już bez Cover CD :/ a materiały na niego wysłałem. Alfred Chicken to fajna gra, później trudna się robi, ale w końcu gier dla 3-latków wiele pewnie nie ma.
Polecam także dobre gry na c64, emulowany pod MagiC64 daje radę ale nie będzie to demon prędkości. Choćby Giana Sister (aka Mario Brothers) na c64 to gra na długi czas. Giana na Amidze chyba była, ja nie wiem? :) Za to Archon, to gra ciut ciut może zawiła z pozoru, ale wciąga i można grać na dwóch. Wszystko się dzieje na szachownicy, a gdy dojdzie do starcia między przeciwnikami - następuje walka realtime czyli latanie po ekranie, krwi tam nie ma a trochę zabawy może i by było. Inną grą jest Psycho Pig :).
Nie wiem, gdybym miał syna ;) to pewnie bym mu zapuścił takie gry, stąd moje propozycje :).
Na razie nic więcej nie chodzi mi po głowie. Gier specjalnie dedykowanych, edukacyjnych, niestety nie znam. Ale prawda jest taka, że na ośmiobitowce, wychodziły o wiele przystępniejsze i bardziej pomysłowe gry niż teraz (choćby Piracy - w/g mnie jedna z najbardziej grywalnych gier na c64 i dla dużych i dla małych).
Pozdrawiam