[#1] Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.
Witam wszystkich szanownych forumowiczów.

Zakupiłem na Alledrogo.pl, MACD4 z grą Zdrajca. Niesty Gdy prubuję uruchomić grę wykrzacza się.

Odpalam grę z płyty.
Wszystko cacy pięknie leci, Eureka, New Generation, fotki twórców gdy klikam lewym klawiszem myszy aby rozpocząć grę krzaczy się, a WB wypisuje:

Zdrajca:Z2 file is not executable

a gdy prubuje pezpośrednio odpalić Z2 wypisuje "bad loadfile hunk"

błagam o pomoc !!

:( :( :( :(
[#2] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@Adamus87, post #1

Albo DOpusem, albo systemową komendą protect musisz odbezpieczyć plik, tak aby był wykonywalny. Najlepiej nadaj wszystkim plikom w katalogu z grą atrybuty RWED.

W CLI to by było mniej więcej tak: (piszę z pamięci)

C:Protect DH0:GryZdrajca#? +rwed

Poprawi mnie ktoś inny. (zawsze masz jakiś help, jak wpiszesz "Protect ?" w CLI/Shellu)

[#3] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@El Amigos, post #2

Ukośniki nie w tę stronę - to na pewno.

[#4] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@Adamus87, post #1

Chcesz ją odpalić na winuae, czy na amidze? Różnica to duża, bo tylko raz w życiu udało mi się odpalić tą grę na emulatorze.

Traitor strasznie brzydko napisał tą grę, Szuler potwierdzi. ;D

[#5] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@UZi, post #4

Prubuję na WinUae.

Z płytki krzaczy się przed odpaleniem pierwszego filmiku z błędem:
"Zdrajca:Z2 file is not executable"

Po przekopiowaniu wszystkich plików na dysk gra krzaczy się zaraz po "new generation" z błędem "Font not examined" (ale tylko wtedy gdy w CD-ROM'ie wsadzoną mam MACD4, gdy jej nie ma wychodzi do WB bez żadnych krzaków.

Myślałem że to error na płytce dzwoniłem do Eureki ale pani powiedziała że zostały im tylko MACD 8 i 9 :(

czy ktoś widzi jakąś iskierkę nadzei na odpalenie gry pod WinUae ?

Ostatnia modyfikacja: 27.09.07 19:05
[#6] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@Adamus87, post #5

Do odpalenia Zdrajcy potrzebne były assigny odpowiednie. Tak czy siak stanąłeś na tym samym na czym ja kiedyś. Raz gra odpaliła się, sama z siebie. Nawet twórcy nie wiedzą co było problemem, że fontu nie ma (dogranie takowego na dysk nic nie dawało, snoopdos też wymiękał :) )

[#7] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@Adamus87, post #5

nie bardzo pójdzie na winuae. Chociaż kiedyś widziałem torrenta z zagadkowym opisem "wersja zdrajcy działająca na winuae". Brak aktywnych źródeł niestety nie pozwolił mi na weryfikację ;)

[#8] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@koodlaty, post #7

No to w takim razie kupa. Będę musiał zakupić Przyjaciółkę. Dzięki wszystkim za help.
[#9] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@Adamus87, post #8

A możesz mi wysłać spakowanego zdrajcę? Mam gdzieś macd4 ze ślicznym zdjęciem Traitora na płycie, ale jest tak zajechana, że nic mi jej nie odczyta :(

[#10] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@Adamus87, post #1

Uruchomiłem "Zdrajcę" pod WinUAE (ver. 0.8.25), poszła u mnie od razu, tylko filmiki pierwsze trochę za szybko zasuwały, jak były modły, wchodzi kupiec, cześć cześć ...aaaaaaaaa! Leciały baardzo szybko i zabawa z JITem (choć krótka i nie wyczerpująca) nie przynosiła rezultatu. Ogólnie odpaliłem, coby zobaczyć i powspominać chwilę... W grę grałem na klasycznej Ami dawno temu, z płyty MACD4.
[#11] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@Dave, post #10

Znalazłem rozwiązanie mojego problemu (chyba najprostsze i najbardziej oczywiste) ... oto ono :

http://i11.photobucket.com/albums/a189/adam87/IMG_0878.jpg

Strasznie ciężko jest przejść Zdrajcę. Co chwila się wykrzacza, woła o cede które notabene jest w napędzie. Potrzeba dużo cierpliwości aby ją ukończyć ... mnie się udało ...

http://i11.photobucket.com/albums/a189/adam87/IMG_0876.jpg

Pozdrawiam.

[#12] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@Dave, post #10

Możesz napisać przy jakiej konfiguracji? Odpalenie pod 8.25 u mnie nic nie zmieniło - kliknięcie na ikonkę = mignięcie ekranu i tyle.

[#13] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@Adamus87, post #1

Uruchamianie Zdrajcy? Łatwizna... ;)
Właśnie wczoraj go z olesiem rozgryźliśmy.

Na mojej prawdziwej Ami (030/50MHz 32MB), po przegraniu do odpowiedniego katalogu na innej niż systemowa partycji gra chodzi idealnie, żadnych przedwcześnie przerywanych kwestii wokalnych, żadnych problemów z czcionkami. Klikasz i grasz. Także nie wiem z czym można mieć problem...

Na WinUAE natomiast, jeśli chcesz stworzyć bootowalny HDF z samą grą są problemy jeśli w katalogu FONTS znajdują się jakiekolwiek inne czcionki niż te 2 z gry.
Tak właściwie to można wywalić wszystko z systemu (opierałem się na WB3.1), poza paroma rozkazami w C, paroma bibliotekami i katalogiem T, można przenieść do sekwencji startowej te linijki z głównego exe gry i już.

Największe problemy są z konfiguracją WinUAE, oto ta która dobrze u mnie chodzi.

Chipset --- CPU and FPU
ROM 3.1, 2MB Chip, 8MB Fast

A jak jeszcze coś szwankuje to zaznaczamy Cycle Exact, zaznaczamy Adjustable between CPU and Chipset i przestawiamy CPU idle pare kresek w prawo.

Ostatnia modyfikacja: 11.03.2009 14:08:17
[#14] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@5h00n4y, post #13

Tja, z Olesiem. A kto wam podesłał działającą grę, co? I kto wstawiał błagalne posty na emulacja.net?

Ostatnia modyfikacja: 14.03.2009 00:56:41
[#15] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@OSH, post #14

Wstawienie gry to jedno, a uruchomienie na WinUAE to drugie.
A kto wstawił kompletnie nie działającą wersję na UG?

Ostatnia modyfikacja: 14.03.2009 10:11:55
[#16] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@koodlaty, post #7

nie bardzo pójdzie na winuae.

W związku z opisywanymi tutaj problemami mam prośbę. Potrzebuję intro z tej gierki. Pytanie czy ktoś mógłby mi takowe podesłać, ewentualnie podesłać linka do niego? Tudzież podesłac sposób na przekształcenie tych plików z katalogu Intro na płycie z grą w normalny film?
[#17] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@Mufa, post #16

http://www.youtube.com/watch?v=JuFsls1Vk_k

znalazłem tylko takie coś :(
[#18] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@Adamus87, post #1

Cholera wie - niestety nie miałem problemów z odpaleniem gry pod WinUAE, więc za bardzo Ci nie pomogę. ("Dziwne - u mnie działa" [TM] ;) - te klimaty). Ja po prostu klikam w ikonę i się odpala. Przed chwilą uruchomiłem z obrazu płyty i chwilę pochodziłem:

Na moje kaprawe oko masz uszkodzony ten plik Z2.
Ciekawe, czy byłoby dużą zbrodnią, gdyby tak zupełnie niechcący ręka mi się trochę omskła i archiwum wylądowało nieoczekiwanie w http://www.apc74.ppa.pl/T/Z2.lha
Te Drag'n'drop w filezilli bywa takie zaskakujące... ;)

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2013 18:03:30 przez APC74
[#19] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@francdt, post #17

Pod UAE ta gra działa dziwnie, filmiki są przyśpieszone. Na klasyku wygląda to nieco lepiej ;)
[#20] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@francdt, post #17

No to też widziałem.
[#21] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@APC74, post #18

Dzięki za pomoc, ale pliku to ja uszkodzonego nie miałem. Posiadam oryginał a nie żaden warez, który dość dobrze przechowuję (jak wszystkie inne amigowe płytki) przez te lata. Niemniej Twój plik dla pewności przekopiowałem i oczywiście nic to nie dało. Uściślając to mój problem jest dokładnie taki jak to opisał jeden z przedmówców (i jak już to opisywało wielu innych na sieci):

Po przekopiowaniu wszystkich plików na dysk gra krzaczy się zaraz po "new generation" z błędem "Font not examined"

Testowałem w kilku konfiguracjach emulatora, co prawda nie pod WInUAE ale E-UAE i zawsze to samo. Dzięki za pomoc i przesłanie pliku ale bardziej byś pomógł przezsyłając film z intrem, lub przynajmniej jego fragmentem, gdzie byłoby widoczne jak gostek modli się pod ołtarzem z Amigą.

Tak naprawdę grać nie chcę (już się w to nagrałem na klasyku), chodzi mi tylko o intro.
[#22] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@Mufa, post #21

Mufa, ale dlaczego mnie je*esz jak burą sukę? ;) Ja tylko niosę pomoc. Sprawdź, na czyj post odpowiadałem.
I daj mi chwilę na walkę z kodekami, synchronizację dźwięku i takie tam...
[#23] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@Mufa, post #21

Podaj format (kodek itd.) i gdzie umieścić plik
[#24] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@Mufa, post #21

Na dziś koniec posiadówki w sieci - lecę na imprezkę tu masz linka do podglądu (AVI XviD 320x256, 50fps, MP3 192kbps, 6,12MB). Zostawiłem też surowy zrzut (Nieskompresowane RGB i WAV, 513MB), gdybyś chciał jakiś inny format...

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2013 22:29:14 przez recedent
[#25] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@APC74, post #22

Sprawdź, na czyj post odpowiadałem

No jesli nie na moj, to znaczy ze na jakis post sprzed czterech lat;)
[#26] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@APC74, post #24

Na dziś koniec posiadówki w sieci - lecę na imprezkę [url=www.apc74.ppa.pl/T/Traitor.avi]tu msz linka do podglądu[/url] (AVI XviD 320x256, 50fps, MP3 192kbps, 6,12MB). Zostawiłem też surowy zrzut (Nieskompresowane RGB i WAV, 513MB), gdybyś chciał jakiś inny format...

Dzieki wielkie, idealem byloby Avi Mjpeg bez dzwieku, no ale spoko az tak wybredny, ani leniwy by nie przerobic sobie tego za pomoca FFMEPG, to ja nie jestem. Tak wiec to co mi zapodales w 100% mi wystarcza. Jeszcze raz dzieki i udanej imprezyOK
[#27] Re: Problem z grą Zdrajca ! Błagam o pomoc.

@Mufa, post #25

heh racja. :D To przez ten znaczek "NOWY" w nieczytanych wątkach, już nie pierwszy raz dałem się nabrać na odświeżony/odkopany wątek sprzed lat.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem