[#1] Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna
Z zadowoleniem zawiadamiam, że po przeszło ponad miesięcznej walce w naprawieniu mojej Amigi sprzęt jest już w pełni sprawny :D. Zajęło mi to kilka zawożeń do warsztatu i z powrotem. Okazało się, że to nie płyta jest uszkodzona tylko system operacyjny powinien być przeinstalowany. Potem wystąpiło kilka innych problemów ale na szczęście mam je za sobą. Mogę w końcu rozwijać moją grę, a kontynuuję pracę od stabilnej wersji. Nazwa nowej gry nie jest jescze w końcu ustalona. Tę grę uważam za rozgrzewkę do większych projektów. Dziękuję za uwagę.

[#2] Re: Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna

@Minniat, post #1

Czy robisz jakiś konkurs na nazwć gry?????
[#3] Re: Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna

@Werner, post #2

Jeżeli tak to ja proponuję:

Fancy &
Ultimate
Collector, with
Keenly
&
Badly
Aberration.
LLD
ON
Sabotage.

Wymyślny i największy kolekcjoner z dotkliwym i złym odchyleniem. Dr habilitowany sabotażu.

;)
[#4] Re: Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna

@APC74, post #3

Dobrze, że nie PENETRATOR ver 1.0
1
[#5] Re: Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna

@Minniat, post #1

Minniat napisał(a):

> Okazało się, że to nie płyta jest uszkodzona tylko system
> operacyjny powinien być przeinstalowany
.

Gratulujemy znajomości systemu AmigaOS, panie "programisto".

[#6] Re: Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna

@Fei, post #5

Fei vel DEMOTYWATOR 2.1. ;]

[#7] Re: Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna

@Werner, post #4

Cale szczescie, ze mialem chusteczke pod reka - inaczej byloby nieszczescie...

1
[#8] Re: Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna

@Minniat, post #1

Przeinstalowanie systemu, ale checa :D. Co takiego z systemem było nie tak? Rejestry? :DD
A co do nazwy gry to ponaglam: Psycho Clown.
Pisz człowieku gry, ale pamiętaj, że na Amigę wyszło kilka dobrych tytułów, więc spróbuj się do nich dorównać grafą i pomysłami, bo wierz mi, napisać grę to nie problem, problem, by była grywalna.

Pozdrawiam i fajnie, że Amiga sprawna, gdyby kolejna płyta tysiącdwusetki poszła w kosz, byłby to cios!

[#9] Re: Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna

@BagoZonde, post #8

I pomyśleć tylko - ile kolega Miniat zaoszczędziłby sobie nerwów, gdyby kilka tygodni temu posłuchał rad ludzi, którzy po "padzie" jego Ami pisali , żeby nie biegał po serwisach tylko sprawdził system - bo prawdopodobnie to błąd w systemie stanowi problem a nie jego płyta główna...
[#10] Re: Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna

@BagoZonde, post #8

Co takiego z systemem było nie tak? Rejestry?
Rejestry jak w Windows :D nie - pozostałości po instalacji CyberGraphX skaszaniły graphics.library.

A co do nazwy gry to ponaglam: Psycho Clown.
Przeciwnikami będą nie tylko balony.

Pisz człowieku gry, ale pamiętaj, że na Amigę wyszło kilka dobrych tytułów, więc spróbuj się do nich dorównać grafą i pomysłami
Dorównać będzie trudno w pojedynkę.

, bo wierz mi, napisać grę to nie problem, problem, by była grywalna.
Pisanie gier to duże wyzwanie. Nad enginem Rzeźnik 2 pracuję przeszło uwaga: 8 lat (większość kodu w 1999) metodą prób i błędów i sporo podejść.

Pozdrawiam i fajnie, że Amiga sprawna, gdyby kolejna płyta tysiącdwusetki poszła w kosz, byłby to cios!
Wiesz jak się cieszę, że w końcu jest w pełni sprawna.

[#11] Re: Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna

@Minniat, post #10

8 lat ?????

Kurcze to napisanie klona Dune2 zajmie ci cale zycie ;)
1
[#12] Re: Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna

@selur, post #11

Prawdziwego mężczyzne poznaje się po tym jak kończy. ;]

[#13] Re: Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna

@Kokos, post #12

Problem w tym, ze kolega Minniat dopiero zaczyna a kiedy skonczy nas juz moze nie byc
1
[#14] Re: Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna

@Minniat, post #10

@Minniat
Przeciwnikami będą nie tylko balony.
No ale w nazwie Psycho Clown nie ma mowy o balonach :D. No nic, sam kiedyś zatytułuję tak grę ;DD.

Dorównać będzie trudno w pojedynkę.
No wiesz, nie uważam się za kogoś dobrego w pracy nad grami, ale wierz mi, w pojedynkę można zrobić coś dobrego. A jeżeli 8 lat rzeźnikujesz, i to jest efekt Twej pracy, to jednak muszę stwierdzić, że byłoby Ci bardzo trudno.

[#15] Re: Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna

@Minniat, post #10

Minniat napisał(a):

> Nad enginem Rzeźnik 2

Taka zręcznościówka polegająca na zważeniu jak najdokładniejszej porcji wieprzowiny na kotlety i krojeniu szynki na plasterki?

[#16] Re: Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna

@BagoZonde, post #14

A jeżeli 8 lat rzeźnikujesz, i to jest efekt Twej pracy, to jednak muszę stwierdzić, że byłoby Ci bardzo trudno.

Male nieporozumienie z tymi 8 latami - nie pracuję non stop, po prostu 8 lat temu w 1999 próbowałem wiele razy napisać tę grę - mój twardy dysk ma mnóśtwo katalogów z podejściami. Napisałem obsługę joysticka, dźwięków ale zawsze z jakichś powodów zawieszałem projekt. Napisałem nawet pracujący engine ale grywalność była strasznie niska (w porównaniu z Rzeźnikiem 1) że poddałem się.

Teraz po ośmiu latach nagle przypominam sobie o tej grze pracując nad Konfliktem. Przypomniały mi to trzy paski na ekranie, które służyły jako szablon w Rzeźniku 1 do umieszczania przeciwników. I postanowiłem napisać engine Rzeźnika 2 i poszło mi nawet szybko (jestem bardziej doświadczony, a engine Rzeźnika 2 jest bardzo prosty). Zatem nie 8 lat pracuję, ale po ośmiu latach wznowiłem projekt z super rezultatem (teraz w wersji 1.02 program jest już w pełni systemowy (używa systemowych Bobów bez OwnBlitter()) i nie ma już usterek graficznych na ekranie.

Masz rację, że Rzeźnika 2 napisać prosto (prosty algorytm), ale by był grywalny - to już trudniejsze zadanie, ale myślę, że wywiązałem się z tego zadania.

Ostatnia modyfikacja: 03.10.07 10:13
[#17] Re: Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna

@Minniat, post #16

Konkluzja:
Tak czy inaczej najlepiej mi idzie praca nad edytorami i programami narzędziowymi do gier, ale nie same gry. Dowód jest taki, że w C napisałem tylko jedną grę pod WB: socman - piłkarzyki na kartce.
Także nie traktujcie serio moje podejścia do napisania gry bo nie mam w tej materii żadnego doświadczenia. Polecam zamiast tego moje edytory i narzędzia do gier.

[#18] Re: Do wiadomości: Moja Amiga w pełni sprawna

@Minniat, post #17

Zatem najlepszym wyjsciem bedzie, zajecie sie programowaniem prostych gierek typu ping-pong, socoban itp.
Z czasem pewnie nabierzesz umiejetnosci w programowaniu "szybkiej animacji" i kto wie byc moze napiszesz swojego klona DUne 2.

Ale poki co, zamiast marnowac czas na forum, po prostu programuj
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem