Trudno powiedzieć tak dokładnie, w wielu można doszukać się innowacji...
Generalnie, na tę chwilę przypominają mnie się następujące pozycje na wiadome platformy, które cenię za:
Another World - świetne intro płynnie przechodzące w grę o doskonałej grafice.
Brian the Lion - animacja postaci, mnóstwo kolorów wszędzie.
Legion - ogrom świata, "menadżerowanie" własnej bandy buców, statystyki, czary...
North & South - humor i grywalność w przypadku gry na więcej graczy.
Settlers - niesamowite intro, szczegółową grafikę, rozbudowaną ekonomię i świetny kawałek muzyczny podczas gry.
Crash Bandicoot (seria platformówek) - niesamowita grywalność, zbieractwo i różne perspektywy spojrzenia na sprawę.
Crash Team Racing - pogromca płaskiego Mariana Karciarza z niesamowitą grywalnością, zarówno w singlu jak i na wielu graczy.
Final Fantasy 7 - niesamowite intro płynnie przechodzące w grę przez duże G. Mój pierwszy jRPG.
Gran Turismo - zróżnicowane statystyki/pierdzenie/wygląd/model jazdy bryczek
Soul Blade - niesamowite intro, broń używaną w czasie walki i niesamowitą grywalność
Command & Conquer - "filmowość", grywalność i wczuwa.
Command & Conquer 3: Tiberium Wars - powiew świeżości z jednoczesnym zachowaniem klimatu części pierwszej, filmowa otoczka w jakości HD (prze-mega-fajniutkie panie w filmikach występujące

) i bardzo dobra grywalność
Diablo 1/2 - nie-sa-mo-wi-ta grywalność, i tylko trza klikać ;)
Rainbow Six: Rogue Spear - mocniej taktyczna niż inne eFPeeSy, świetna grywalność po kablu w więcej niż 3 osoby :]
WarCraft 2 - świetna grafika 2D, odzywki i muzyka midi która zawsze brzmi niesamowicie. Mój pierwszy RTS.
Ostatnia modyfikacja: 07.12.07 18:46