[#1] Gra która ....
Która gra zrobiła na Was największe wrażenie

Jaki tytuł wspominacie "najcieplej" i do której najczęściej wracacie (niekoniecznie gry na Amige) .

Ja mam trzy takie perełki
- ufo enemy unknown AGA
- Open transport tycoon
- i cała seria Civilization

[#2] Re: Gra która ....

@Olo, post #1

ELITE (C-64)
FRONTIER (Amiga)
Civilization AGA (Amiga)
Harpoon (Amiga)
UFO Enemy Unknown (Amiga)
Battlecruiser Millennium GOLD (PC)

[#3] Re: Gra która ....

@OSH, post #2

HL2 (PC/Win)
Transport Tycoon (PC)
Superfrog (Amiga)
Shadow of the Beast 3 (Amiga)
Sensible Soccer (Amiga)
Cannon Fodder (Amiga)

[#4] Re: Gra która ....

@Olo, post #1

CHronologicznie
SpyHunter (male Atari)
Vermeer(C64, Amiga)
Ghosts'n Goblins (C64)
Ghouls'n Ghosts (C64)
IronLord(C64)
Pirates (C64, Amiga, PC)
Moonstone (Amiga)
Colonization(Amiga)
Civilization(Amiga)
Xena (PS)

W wyzej wymienione gry zawsze chetnie zagram...jest jeszcze pewnie setka innych, ale te jakos zawsze mnie wciagaja jak juz zaczne grac :)

Pzdr!
Bartek
[#5] Re: Gra która ....

@Olo, post #1

Turrican - cała seria :) na Amigę i SNES (chociaż tu tylko pod emulatorem grałem). W kolejności od najlepszej:
- Turrican II (najlepsza muzyka, grywalność - przeszedłem chyba do tej pory z 200 razy). Wersja na Amigę ofcozz - gdyby na PC nie sp**artaczyli intra to może też by było ok
- Super Turrican na SNES - też bardzo dobra muzyka, grafika, grywalność
- Turrican
- Turrican 3 - na samym końcu. Gra jest zbyt liniowa w porównaniu z poprzednimi częściami i chyba nie tak dynamiczna, do tego muzyka - niby to samo co na SNES a jednak tu brzmi jakoś nieciekawie... No i za linę zamiast lasera w grze też -1 punkt :P

a poza tym wszelkie klony, remaki - T2002, T4 Funeral, Hurrican (dziś go ukończyłem :))
szkoda tylko że do tej pory nie powstał żaden Turrican 3D :( a były już ze 3 projekty przynajmniej, w tym jeden oficjalny - i żaden do końca nie dobrnął
[#6] Re: Gra która ....

@Olo, post #1

Amiga - Shadow of the Beast III
PC - Desperados Wanted Dead or Alive

[#7] Re: Gra która ....

@Olo, post #1

Trudno powiedzieć tak dokładnie, w wielu można doszukać się innowacji...
Generalnie, na tę chwilę przypominają mnie się następujące pozycje na wiadome platformy, które cenię za:

Another World - świetne intro płynnie przechodzące w grę o doskonałej grafice.
Brian the Lion - animacja postaci, mnóstwo kolorów wszędzie.
Legion - ogrom świata, "menadżerowanie" własnej bandy buców, statystyki, czary...
North & South - humor i grywalność w przypadku gry na więcej graczy.
Settlers - niesamowite intro, szczegółową grafikę, rozbudowaną ekonomię i świetny kawałek muzyczny podczas gry.

Crash Bandicoot (seria platformówek) - niesamowita grywalność, zbieractwo i różne perspektywy spojrzenia na sprawę.
Crash Team Racing - pogromca płaskiego Mariana Karciarza z niesamowitą grywalnością, zarówno w singlu jak i na wielu graczy.
Final Fantasy 7 - niesamowite intro płynnie przechodzące w grę przez duże G. Mój pierwszy jRPG.
Gran Turismo - zróżnicowane statystyki/pierdzenie/wygląd/model jazdy bryczek
Soul Blade - niesamowite intro, broń używaną w czasie walki i niesamowitą grywalność

Command & Conquer - "filmowość", grywalność i wczuwa.
Command & Conquer 3: Tiberium Wars - powiew świeżości z jednoczesnym zachowaniem klimatu części pierwszej, filmowa otoczka w jakości HD (prze-mega-fajniutkie panie w filmikach występujące ) i bardzo dobra grywalność
Diablo 1/2 - nie-sa-mo-wi-ta grywalność, i tylko trza klikać ;)
Rainbow Six: Rogue Spear - mocniej taktyczna niż inne eFPeeSy, świetna grywalność po kablu w więcej niż 3 osoby :]
WarCraft 2 - świetna grafika 2D, odzywki i muzyka midi która zawsze brzmi niesamowicie. Mój pierwszy RTS.

Ostatnia modyfikacja: 07.12.07 18:46
[#8] Re: Gra która ....

@Olo, post #1

Temat rzeka...
W zasadzie nic innego, niż ujawnienie głosów na Top 10 :)

Amiga: UFO: Enemy Unknown, Wing Commander, Ishar 1-3, Another World, The settlers
PSX: Metal Gear Solid, Silent Hill
PS2: Metal Gear Solid 3, Silent Hill 2-4
PSP: Metal Gear Solid: Portable Ops, Silent Hill: Origins

Ostatnia modyfikacja: 07.12.07 18:48
[#9] Re: Gra która ....

@Olo, post #1

striker

[#10] Re: Gra która ....

@Olo, post #1

Jejka... Sporo tego było i poniższa lista na pewno jest niekompletna.

ZX Spectrum - Bomb Jack, Knight Lore

Atari 8bit - Silent Service, Tomahawk, Robbo 2, Zybex, Nadral, Zorro,

C64 - Creatures 2, Turrican 2 i 3,

N64 - wszystko Nintendo i Rare (np. Mario Kart, Donkey Kong 64, Banjo-Kazooie), ale też Turok 1 i 2, Extreme G 1 i 2, Pilot Wings

Dreamcast - Soul Calibur - genialna gra, MSR, Quake III i Unreal Turnament,

Amiga - Hired Guns - moim zdaniem najciekawsza gra i najlepiej technicznie zrobiona (instalator HD, multitsking, wykorzystanie ramu, edytor postaci itp.),

PC -Another World - genialna i dodatkowo przekonała mnie razem z Wolfenstein 3D, że czasy 8bitowców mineły), Doom I i II, Red Baron, Dune II (świetna muzyka, AMi może się schować), F15 III (cieniowanie), Silent Service II, Gunship 2000, Combat Mision (świetna PRAWDZIWA strategia), BF2 za klimat grania po sieci.

Nintendo Gamecube - Soul Calibur 2, Mario Kart Double Dash, Mario Party

PS2 - chyba Grand Turismo

PS3 - czekam na Soul Calibur 4 - bodajże w lutym 2008 ma wyjść.

[#11] Re: Gra która ....

@Olo, post #1

Atari XL/XE:
- Fred,
- Blue Max,
- Road Race,
- Vicky,
- Władca Ciemności,
- Inspektor,
- A.D. 2004 czyli Sexmisja.

Amiga:
- Shadow of the Beast 1, 2, 3,
- Another World (największe wrażenie wszechczasów),
- Cannon Fodder,
- The Settlers,
- Goblins 1, 2, 3,
- Test Drive 1, 2,
- Frontier,
- Pinball Dreams,
- Slam Tilt.

PC:
- Alone in the Dark 1.

Symbian:
- Another World,
- Asphalt 2 (3D),
- Brothers in Arms.

Java2ME:
- Fred,
- Mystery Mansion Pinball.

Konsole NextGen (XBox360, PS3, Wii):
- było kilka ale zapomniałem ;) :D

...na pewno o czymś zapomniałem...

Ostatnia modyfikacja: 07.12.07 20:36

Ostatnia modyfikacja: 07.12.07 20:37
[#12] Re: Gra która ....

@snajper, post #5

Polecam Super Turrican II na SNES ;)

Edit:

A swoją drogą u mnie trudno wymienić "gry które mile wspominam", bo jest ich sporo...

Ostatnia modyfikacja: 07.12.07 20:51
[#13] Re: Gra która ....

@Olo, post #1

Witam,

wow... coraz fajniejsze tematy ;)

C64:
- Boulder Dash
- North & South

Amiga: (wiele tego bylo, ale skoro musze wybierac...)
- DUNE II (do tej pory pogrywam... ehhh)
- Sensible Soccer (spotkania i gra wielu osob... )
- The Settlers (nisamowicie 'wciagajaca')
- Cannon Fodder (j.w.)
- Agony (gra w nocy... niezla 'gesia' skorka)
- North & South
- Mortal Kombat 1 i 2
- Colonization
- Alien Breed 3D
- Worms DC
- Wings

PC:
- Wolfenstein - Enemy Territory

Linux:
- Frozen Bouble -> rewelka ;P (zarazam innych ;) )
- American Army

To tak na teraz. Pewnie o "paru" jeszcze zapomnialem...

[#14] Re: Gra która ....

@MDW, post #11

MDW napisał(a):

> Konsole NextGen (XBox360, PS3, Wii):

To żaden nextgen. Przecież to już od dawna currentgen.

> - było kilka ale zapomniałem ;) :D

A tym bardziej "było" do "nextgen" nie pasuje, bo w myśl definicji, to dopiero przyszłość.

Wiem, czepiam się :D

Ostatnia modyfikacja: 08.12.07 01:33
[#15] Re: Gra która ....

@GumBoy, post #14

To żaden nextgen. Przecież to już od dawna currentgen.

W sumie racja. Poprawiam więc "NextGen" na "NewGen". :) Z takiego prawdziwego "NextGen" nie miałbym szans zobaczyć gier. :)

[#16] Re: Gra która ....

@5h00n4y, post #7

Command & Conquer - "filmowość", grywalność i wczuwa.
Command & Conquer 3: Tiberium Wars

Serie "Commandów" lubie, no może generals był dziwny, ale cała reszte jest OK;) . Szkoda tylko że w Tiberium Wars, dosyć znani aktorzy tak "sztucznie" zagrali .
Ostatnio męcze też Call of Duty 4, która w moim prywatnym rankinkgu gier wszechczasów znajdzie się najprawdopodoniej na trzecim miejscu, zaraz po Civilizacji i UFO ;)

Kilka lat temu dużo grałem w JetStrike na CD32 i w MegaloManie, te dwie gry chciałbym zobaczyć wydane teraz. Przecież megalomania wydana dzisiaj była by stuprocentowym hitem. Te same zasady, te same postacie, tylko grafika i efekty z dzisiejszych komputerów.

Powstaje więc drugie pytanie o remake, które z gier chcielibyście zobaczyć w nowych wersjach , moje typy to:
Megalomania, UFO Enemy Unknown, JetStrike, Lotusy, Storm Sviv, Micromachines i Big Nose the caveman (uwielbiam tą platformówkę ;) )

[#17] Re: Gra która ....

@Olo, post #16

Ufo 1 i 2 :)
[#18] Re: Gra która ....

@Solo Kazuki, post #12

w Super Turrican II też grałem, ale jakoś mi do gustu nie przypadł - stylem odbiega dość od pozostałych części. Za to chyba najtrudniejszy z wszystkich :P
[#19] Re: Gra która ....

@Olo, post #16

co do remaków to z wielką ochotą bym dorwał taki megapack ze wszystkimi turricanami w wersji na XXI wiek :)
a poza tym remake serii Eye of the Beholder
hmmm i Test Drive 3, żeby pojeździć sobie po całym terenie

a wracając do głównego tematu, to jeszcze wymienię Mortal Kombat 1 i 2 (w dwójkę zresztą grałem chyba najpierw na Amidze u kogoś)
[#20] Re: Gra która ....

@snajper, post #19

Teraz pogrywam z synkiem w najnowsze wormsy na PC.
Uważam jednak że amigowe worms dc-były najlepsze.
To samo z UFO... OK

[#21] Re: Gra która ....

@Olo, post #16

Dla wszystkich fanów Command & Conquer 3: Tiberium Wars polecam Command & Conquer Red Alert 3 - jest od niej o niebo lepsza, naprawdę warto ją kupić, dla fantastycznej grafiki z niebywałymi detalami oraz muzyki. Szczerze polecam! Shoonay, grałeś już w Red Alerta 3? Bo wiem że jesteś fanem tej serii, bo jeśli nie to naprawdę warto spróbować.

A w temacie to gry, które zrobiły na mnie największe wrażenie:

Z komputerów 8-bitowych:

1) Boulder Dash (niekwestionowanie)
2) Robbo

Z Amigi:

1) Pinball Dreams/Fantasies
2) Wolfchild
3) Shadow of the Beast
4) Dune 2
5) Cannon Fodder
6) Sensible World of Soccer
7) The Settlers
8.) Superfrog
9) Lemmings
10) Lemmings 2 The Tribes
11) Worms
12) The Lost Vikings
13) Gloom
14) Alien Breed 3D II
15) Alien Breed
16) Benefactor

i na pewno wiele innych, które muszę sobie przypomnieć.

Z peceta:

1) Seria Command & Conquer, szczególnie Tiberiun Sun, a teraz Red Alert 3, czyli ogólnie RTSy. Prócz tego Starcraft i Warcraft 3
2) Quake 1, 2, 3

I tyle. W domu mam mnóstwo oryginałów, przy czym prawie wszytkie to RTSy. Ot, takie hobby. :)

[#22] Re: Gra która ....

@Minniat, post #21

Minniat napisał(a):

> Shoonay, grałeś już w Red Alerta 3? Bo wiem że jesteś fanem tej serii,
> bo jeśli nie to naprawdę warto spróbować.

Cóż, serii C&C - tak, RA - niekoniecznie. ;)
Zbytnio to wszystko dla mnie kolorowe, silikonowe lale w briefingach bez żadnych zdolności aktorskich, no i tak na dobrą sprawę, każda kolejna część to nadal jeden a ten sam silnik z C&C wydanego wcześniej...

PS: Ale pierwszy utwór z menu głównego wymiata, Rosyjski chór to jest to! OK

[#23] Re: Gra która ....

@Minniat, post #21

>>polecam Command & Conquer Red Alert 3 - jest od niej o niebo lepsza, naprawdę warto ją kupić, dla fantastycznej grafiki z niebywałymi detalami oraz muzyki

Nie wiem, ale nie mogę się przemóc żeby w to grać. Kiczowata, przekolorowana grafika, aktorzy rodem z telewizyjnych seriali C klasy i nuda, nuda, nuda. Strasznie dziecinna wydaje mi się ta część. Może starzeję się.

Wracając do tematu. Największe wrażenie wywarła na mnie seria Ishar. Po prostu wsiąkłem w tamten świat. Poza tym:
Storm Master
Transarctica
platformówki i shootery Psygnosis
seria Armour-Geddon
Elite
Frontier
Epic
Apocalypse, niestarczyłoby miejsca żeby wymienić je wszystkie.

Ostatnia modyfikacja: 20.08.2009 20:19:44
[#24] Re: Gra która ....

@Shoonay, post #22

Shoonay napisał(a):

> Cóż, serii C&C - tak, RA - niekoniecznie. ;)
> Zbytnio to wszystko dla mnie kolorowe, silikonowe lale w
> briefingach bez żadnych zdolności aktorskich, no i tak na dobrą
> sprawę, każda kolejna część to nadal jeden a ten sam silnik z
> C&C wydanego wcześniej...

Wstawki filmowe w RA3 są w mojej opinii po prostu super. Obecnie gram kampanię Sowietów (pierwszą) i aktor grający Pierwszego Sekretarza (znajoma twarz) jest rewelacyjny. Aktorki, hmm... bardzo atrakcyjne i dobrze wykonują swoją pracę w mojej opinii.

Jeśli chodzi o silnik, to jest on nowocześniejszy od C&C3 i znacznie się od niego różni! Oprócz tego bardzo przypadła mi do gustu ta cartoonowa kolorowa grafika w Red Alert 3. Wszystko jest prowadzone w sposób żartobliwy (cała ta waśń między Aliantami, Sowietami i Imperium Wschodzącego Słońca), co czyni tę grę dostępną również dla młodych ludzi. Żadnego przelewu krwi itp.

> PS: Ale pierwszy utwór z menu głównego wymiata, Rosyjski chór
> to jest to! OK

Tak jest! OK

[#25] Re: Gra która ....

@frywolny_marian, post #23

@frywolny_marian

To już kwestia gustu. Ja grając w tę grę nie nudziłem się ani chwili.

[#26] Re: Gra która ....

@Olo, post #1

Temat odswiezony to moze i ja...
Gry na automatach w salonach gier:
Duzo tego, a najbardziej The Gorf (byl na takim automacie, przy ktorym sie siadalo i gralo joystickiem, kosmiczne dzwieki i sample).

Stunt Car Racer
Tomb Raider I
Heretic odpalony na AGA i PPC

Natomiast najwiekszy szok przezylem gdy zagralem pierwszy raz w Resident Evil 1 na PSX. Do dzisiaj mam skaze na psychice i maniactwo co do tej serii. :P

To chyba tyle jesli chodzi o szok, bo jest duzo gier ktore moim zdaniem sa lepsze, ale przekonywalem sie do nich stopniowo, bez szoku. :)

A teraz to juz mnie nic nie zaszokuje. Chyba juz jestem dziadkiem komputerowym. Marudze, krece nosem i z nowosci, to dluzej gram w jedna gre na tysiac. Wiele zaczynam, nie koncze, gram na raty, nie spiesze sie. Brakuje gier ktore chcialoby sie przejsc jednym tchem.
[#27] Re: Gra która ....

@Andrzej Drozd, post #26

>>Natomiast najwiekszy szok przezylem gdy zagralem pierwszy raz w Resident Evil

Jeśli chodzi o szok w takim znaczeniu, to na myśl przychodzi mi tylko pierwsza część Fear. Grałem w nią w pustym mieszkaniu po nocach. Co parę minut musiałem włączać telewizor i zapalać światło żeby moja psychika wróciła do normy. Nawet teraz na wspomnienie tych chwil przeszywa mnie dreszcz.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem