[#1] Morphos OpenArena
Zpuściłem ostatnio płytkę CDGA2. Ładny giercowy linux. Patrzę OpenArena z ciekawości zapuszczam i działa (podobno na linuchu nie ma 3D na Pegazie). W opcjach jest OpenGL+Altivec support a działa tak, że żeby pograć trzeba zapuścić 512x384 czy coś takiego. Więc włączam OpenArena na Pegu i w miarę działa na 800x600 przy średnich detalach, więc śledzę dalej gry 3D i zapuszczam QejaIII i okazuje się że działa 1280x1024 przy max detalach niż Open Arena w 800x600 przy małych detalach.
Pytanie
1) Proszę o wyjaśnienie dlaczego jeśli jest support 3d+altivec na linuchu to czemu to gorzej działa niż bez altiveca na MOS-ie?
2) Czemu OpenArena na Mosie działa wolniej niż QIII który wg. mnie jest lepszy graficznie?
[#2] Re: Morphos OpenArena

@Arbuz, post #1

No i?
[#3] Nadal brak odpowiedzi

@Arbuz, post #2

Jak w temacie :D
[#4] Re: Morphos OpenArena

@Arbuz, post #1

Tekstury + niedopracowany port dla PPC (jakby nie było, OpenArena jest nadal w fazie rozwoju - najnowsza wersja to chyba 0.7.1).
[#5] Re: Morphos OpenArena

@Arbuz, post #1

A jesteś piewien, że masz wspomaganie 3d pod Linuchem na Pegu? Przecież OpenGL może iść na programowym renderingu... chociaż nie wiem, czy by to wtedy znośnie chodziło, nawet w 512x384.
Pozatym nie wiem jak mają się sterowniki 3d z MOSa do tych pod Linuxa PPC - wiem że w przypadku Windowsów i Linuxa na tym samym sprzęcie, ten sam program (Stellarium), w tej samej wersji na obu systemach, wyciaga pod Linuxem połowę mniej klatek niż pod Win. A przeciez wiadomo, że linux x86 jest i tak daleko szybszy niż dla PPC... może tu leży pies pogrzebany? (przy założeniu że sprzętowe 3d pod LinuxemPPC jednak działa).
[#6] Re: Morphos OpenArena

@wali7, post #5

A jak to sprawdzić inaczej jak jak wsamym Openarena gdzie jest wyraźnie napisane OpenGl hardware+Altivec. Widzę, że linuch na Pegazie to nadaje się tylko do netu i OłpenOfisa
[#7] Re: Morphos OpenArena

@APC74, post #4

No dobra ale czemu szybciej działa na MOS-ie bez altiveca niż na Pegu z gentoo z OpenGl i Altivec-em. Czyżby ten altivec był przereklamowany?
[#8] Re: Morphos OpenArena

@Arbuz, post #7

altivec nie zawsze daje zauwazalna roznice predkosci. no i coz, morphos ma po prostu wydajniejsze 3d:)

[#9] Re: Morphos OpenArena

@kiero, post #8

no i coz, morphos ma po prostu wydajniejsze 3d

Co ja ze swojej strony mogę tylko po stokroć potwierdzić. :) To widać na każdym kroku.

[#10] Re: Morphos OpenArena

@kiero, post #8

A jednak. Cieszy tak wypowiedź. A nie orientujesz się czasem czy ktoś "kakieś" nowe gierki 3D portuje na Mosa?
[#11] Re: Morphos OpenArena

@Arbuz, post #10

nie wiem.

[#12] Re: Morphos OpenArena

@kiero, post #11

nie wiem.

Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem... :D

[#13] Re: Morphos OpenArena

@kiero, post #8

To tak z grubsza Altivec przy czym najwięcej pomaga ?
[#14] Re: Morphos OpenArena

@Arbuz, post #13

podnosi temperature cpu a zatem i otoczenia ;)

Nie potrzebujesz juz pieca

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem