[#1] WHDLoad - spowolnione gry
Mam problem z WHDLoad, który może nie jest krytyczny czy coś, ale znacznie obniża przyjemność gry...

Chodzi dokładnie o dwa tytuły (jak na razie) - Lotus III i Mortal Kombat II.
Po ich uruchomieniu (MK2 z NOCACHE) wszystko działa bez zarzutu, oprócz tego że ich prędkość (fps) znacznie odbiega od tego co pamiętam z dawnych czasów uruchamiania z dyskietek ;) Nawet w porównaniu z filmikami z youtube widzę że po prostu się wloką...

Zastanawia mnie też dlaczego w MK2 na samym początku mam kolorowy napis AMIGA, co (z tego co pamiętam) miało miejsce na A500/500+, a nie na A1200.

Czego to może być wina?

Problem ten występuje zarówno na PPC/BVision/48-mb-RAM jak i na Blizzardzie 040/40 AGA 32-mb-RAM.

[#2] Re: WHDLoad - spowolnione gry

@AceMan, post #1

Chodzi dokładnie o dwa tytuły (jak na razie) - Lotus III i Mortal Kombat II.
Po ich uruchomieniu (MK2 z NOCACHE) wszystko działa bez zarzutu, oprócz tego że ich prędkość (fps) znacznie odbiega od tego co pamiętam z dawnych czasów uruchamiania z dyskietek

Ja mam podobny konfig do Twojego i nie mam takiego problemu. Czy w tle nic Ci nie działa? Z której wersji WHDLoad korzystasz?

[#3] Re: WHDLoad - spowolnione gry

@AceMan, post #1

Problem z 040, opisywany i analizowany w licznych wątkach na EAB.
Chociaż nie pamiętam żeby prawie na te dwie gry ktoś szczególnie się skarżył.
Jako szczęśliwy posiadacz Blizza 030tki, mogę jeno polecić sprawdzenie ich z parametrami MMU CACHE NTSC - których to sam często używam aby zyskać te dodatkowe efpeesy. ;)

PS: Zapomniałem dodać że używając powyższych argumentów możesz czasami też paść ofiarą wychodzenia do WB. I to dość często...

Ostatnia modyfikacja: 29.02.08 09:23
[#4] Re: WHDLoad - spowolnione gry

@mailman, post #2

Sebastian, ja mam identyczny problem, a WHDLoad u mnie jest najnowszy. Jedynie po wyłączeniu cache'u (już nie pamiętam, czy DCACHE czy INSTCACHE) MK II się uruchamia, ale jest spowolniony. Mam Apollo 1240/25 i w tle nic mi nie chodzi.

[#5] Re: WHDLoad - spowolnione gry

@5h00n4y, post #3

Dzięki za odpowiedzi!

Zrobiłem kilka testów, oto wyniki:

MK II:

- CACHE CHIPNOCACHE = gra za bardzo przyspieszona, muzyka również, "śmieci" w obrazie
- NOCACHE CHIPNOCACHE = gra lekko spowolniona, da się już grać w miarę normalnie
- NOCACHE CHIPNOCACHE NTSC = prędkość bez zmian, wyjścia do WB bardzo częste

tak więc najoptymalniejszym sposobem jest PRELOAD NOCACHE CHIPNOCACHE (MMU w 040 jest zawsze włączone, jeśli wierzyć dokumentacji).

Lotus III:

- NOCACHE CHIPNOCACHE = szybkość lepsza, nawet że da się grać
- NOCACHE CHIPNOCACHE NTSC = ciut szybciej, muzyka przyspieszona, do WB wyszło raz na 2 próby...
- CACHE = wysypuje się przy rozpoczęciu trasy

czyli wychodzi na to samo co przy MK.

Mam jeszcze zamiar sprawdzić instalery HD ale nie z pakietu WHDLoad.
Zobaczymy jak przy nich będą się zachowywać.

Ostatnia modyfikacja: 29.02.08 18:16
[#6] Re: WHDLoad - spowolnione gry

@AceMan, post #5

Zapomniałeś o MMU / NOMMU, oraz dodatkowo sugerowane w paru tematach na EAB - NOVBRMOVE.
Powodzenia, z tymi argumentami powinno już chyba wszystko chodzić dobrze! OK

Ostatnia modyfikacja: 29.02.08 19:14
[#7] Re: WHDLoad - spowolnione gry

@5h00n4y, post #6

W MK2 bez MMU sypie się grafika, za to z NOVBRMOVE _miejscami_ jest dodatkowo lekkie przyspieszenie. Więc ten parametr zostawię :)

Lotus bez MMU też się wysypuje podczas startu trasy. Z NOVBRMOVE nie widzę znacznej różnicy w prędkości, no i F10 nie działa (pauzuje wtedy) ;) Ale to sobie zmienię klawisz quitu, a parametr dla pewności zostawię.

Dzięki!

[#8] Re: WHDLoad - spowolnione gry

@AceMan, post #7

Z tego co pamiętam switch NOVBRMOVE powoduje problemy z obsługą zewnętrznej klawiatury w grach jego używających.

[#9] Re: WHDLoad - spowolnione gry

@Solo Kazuki, post #8

Generalnie, nie generalizujmy, bo to zależy od wielu czynników i w każdej grze jest inaczej. Taki Codetapper na ten przykład reaguje jak byk na czerwoną płachtę słysząc następne problemy z klawiszami z NOVBRMOVE i zapewnia że jego slejwy są dobrze pisane.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem