[#1] The 8th Day [autorzy Heimdall-a] - ich gry, teraźniejszość?
Na wstępie: The 8th Day to firma, która jest odpowiedzialna za takie gry jak: Heimdall, Heimdall 2, Gender Wars , Premiere. Jako, że dla mnie Heimdall jest fantastyczną grą, chciałbym się zapytać czy powstały jakieś dalsze kontynuacje tej 'sagi'? Czy ktoś coś wie o dalszych losach tej firmy? Czy stworzyli jeszcze jakieś gry? Ja niestety przypuszczam, że przestali istnieć pod koniec lat '90.
[#2] Re: The 8th Day [autorzy Heimdall-a] - ich gry, teraźniejszość?

@NREPEB, post #1

Znalazłem także coś o ich początkach, więc jeśli kogoś (poza mną to interesuje:
"Yet another Liverpudlian software house has just programmed itself into existence. Called 8th Day Software, the company's opening its range with six text adventures, ranging in difficulty from beginner's stuff to 'jolly difficult'.
All have a low price of £1.75, but 8th Day is quick to disclaim the 'you-get-what-you-pay-for' syndrome.
The six new titles, all launched under the 'Games Without Frontiers' banner, are all Quilled adventures and your measly £1.75 even includes postage, packing and VAT. How they can do it at such a low price and still make a profit defeats us.
Unwrapping the first six packages, we have Four Minutes to Midnight (an advanced strategy adventure), Cuddles (a moderately difficult adventure for 'big' kids), Quann Tulla (a science fiction adventure), Ice Station Zero (a beginner's crime solving adventure), In Search of Angels (another crime adventure) and Faerie (an advanced fantasy adventure). All the games can be ordered direct from 8th Day Software, so give them a ring on nnn-nnn nnnn."
Za: http://www.users.globalnet.co.uk/~jg27paw4/yr10/yr10_03.htm
[#3] Re: The 8th Day [autorzy Heimdall-a] - ich gry, teraźniejszość?

@NREPEB, post #2

Akurat nie interesowałem się tym, co poczynia The 8th Day ale te informacje zainteresowały mnie. Sprzedawanie tanich gier, w ogóle ich zacięcie do tworzenia historii, bardzo fajna sprawa :). Tak offtopicowo, samo tworzenie gier to wielka satysfakcja dla autorów, każdą informację traktuję osobiście z entuzjazmem, sam uwielbiam pracować nad grami. Teraz gry tworzą potężne manufaktury zatrudniające zespół kilkudziesięciu ludzi. Gdzieś zniknął ten duch, gdy skupiała się nad tym grupa kilku ludzi w liczbie jednego grafika, programisty, muzyka albo gdy cała gra powstawała spod klawiatury jednej osoby. A piszę to dlatego, że tworzenie gier w małym zespole miało swój klimat, teraz jest to wielka machineria choć i sprzęt mamy teraz inny i napisanie obecnie wydawanych tytułów przez jedną osobę zajęłoby jej z 10 lat jak nie więcej. Może i nie jest to takie złe pracować w pokoju zajmującym się 3d, obróbką czy kreowaniem postaci, jednakże nie ma to chyba tego "czegoś", co nazywane było pisaniem gier w tamtym stuleciu.

[#4] Re: The 8th Day [autorzy Heimdall-a] - ich gry, teraźniejszość?

@BagoZonde, post #3

Ciekawe tez co np. stalo sie z firma Morbid Visions po zrobieniu przez nich tylko Periheliona.

[#5] Re: The 8th Day [autorzy Heimdall-a] - ich gry, teraźniejszość?

@ZB, post #4

Periheliona.. to była(jest) jakość..
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem