[#1] Syndrom tetrisa
Gra z syndromem tetrisa to taka gra w ktora mozna grac do smierci ale nie z powodu grywalnosci tylko dlatego ze nie posiada konca z powodu jakiegos bledu lub bylo to celowym zamierzeniem autora.
Na C64 mozna do nich zaliczyc River Raid lub Montezuma's Revenge.

Cz na Amige tez byly gry z taka przypadloscia?
[#2] Re: Syndrom tetrisa

@Phibrizzo, post #1

Frontier.

[#3] Re: Syndrom tetrisa

@Phibrizzo, post #1

Captive ;)

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2008 21:22:16
[#4] Re: Syndrom tetrisa

@Phibrizzo, post #1

Tetris :)
[#5] Re: Syndrom tetrisa

@Phibrizzo, post #1

Pinballe ;)

[#6] Re: Syndrom tetrisa

@Phibrizzo, post #1

Proszę bardzo, klasyka - Deluxe Galaga. Genialna wersja i mozna grać bez końca... Polecam.

[#7] Re: Syndrom tetrisa

@Phibrizzo, post #1

Pod koniec lat 70-tych i na początku lat 80-tych niewiele gier automatowych czy komputerowych posiadało zakończenie - grało się dla osiągnięcia jak najlepszego wyniku punktowego lub dotarcia do możliwie wysoko numerowanego poziomu - i było OK :) Wiele gier amigowych może być rozpatrywanych w tych kategoriach, np. Pinball Dreams :)
Natomiast co do Montezuma's Revenge to sprawa jest dosyć ciekawa - http://www.galu.info/artykuly-1-zemsta-montezumy--montezumas-revenge.html
[#8] Re: Syndrom tetrisa

@Phibrizzo, post #1

Gauntlet? I kilka innych jego części? Ciężko mi powiedzieć, ale doszedłem kiedyś do 254 planszy, a końca nie było widać...
[#9] Re: Syndrom tetrisa

@galu, post #7

Ciekawy artykul. Pamietam swego czasu jak kumpel mial jeszcze Atari to posiadal dwie wersje tej gry.
Jesli dobrze pamietam to jedna nazywala sie Montezuma's Revenge w ktorej dochodzilo sie do tupiacego posagu, nigdy nie wiedzialem co trzeba dalej zrobic.
Druga to Preliminary Monty gdzie nie dochodzilo sie do posagu lecz skakalo w dol gdzie zbieralo sie diamenty skaczac po linach a nastepnie przechodzilo sie do nastepnego poziomu. jednak po przejsciu dziewiatego poziomu nastepnym byl ponownie dziewiaty.

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2008 23:00:10
[#10] Re: Syndrom tetrisa

@Phibrizzo, post #9

Wyjaśnienie wszystkich wątpliwości znajdziesz pod podanym linkiem ;)
[#11] Re: Syndrom tetrisa

@Phibrizzo, post #9

O pamiętam Preliminary Monty na JIL 8 bit :) Doszedłem chyba tylko do 5 poziomu. Najlepsza plansza według mnie to była ta gdzie trzeba było zabrać pochodnię, a od któregoś levelu była tam całkowita ciemność - taka plansza gdzie na pamięć trzeba było się poruszać po cegiełkach skacząc i schodząc.

[#12] Re: Syndrom tetrisa

@galu, post #7

Galu, wielki respekt za stronę. Dopiero teraz odkryłem i ... wsiąkłem. OK

[#13] Re: Syndrom tetrisa

@Lokaty, post #5

Pinballa Prelude można ukończyć ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem