[#1] Benefactor pod emulatorem WinUAE
Chciałbym się zapytać, w jaki sposób uruchamia się grę Benefactor pod emulatorem WinUAE. Nigdy nie używałem tego programu. Czy pliki są w formacie ADF i ładuje się je? Jeśli tak to jakie są nazwy tych plików tj. jak WinUAE rozpoznaje numer dyskietki. Pytam po to bo chcę by mój dysk z dodatkowymi mapami do Benefactora zaadaptować pod WinUAE. Dziękuję za odpowiedź.

[#2] Re: Benefactor pod emulatorem WinUAE

@Minniat, post #1

uae rozpoznaje dyski tak jak amiga, pliki adf moga sie nazywac obojtenie jak (wazne zebys Ty wiedzial ktory to jest dysk)
Odpalasz uae, ustawiasz sobie jakas tam konfiguracje, podpinasz pierwszy dysk do emulowanej stacji, a pozniej jak gra/sytem bedzie prosil o wlozenie kolejengo dysku to klikasz f12 i ustawaisz ten ktory jest potrzebny. Sprobuj sam to jest latwe.

[#3] Re: Benefactor pod emulatorem WinUAE

@Minniat, post #1

W przypadku Benefactora masz 3 opcje:
1. Benefactor "dyskietkowy" - czyli gra zapisana w obrazach dyskietek .adf - tu jest najłatwiej, bo wystarczy, że zapiszesz pod Amigą obraz dyskietki znajdującym się np. w pakiecie WinUAE programikiem TransDisk (znajduje się w WinUAE/Amiga Programs), możesz również użyć do tego DMS-a, bo WinUAE obsługuje go również (DMS-a łatwiej przenieść z Ami na PC, bo w odróżnieniu od .adf, DMS kompresuje obraz dysku).
2. Benefactor zainstalowany na HD za pomocą pakietu WHDLoad - tu też tworzysz obraz dyskietki, tylko, że wchodzącym w skład pakietu WHDLoad programikiem DIC (więcej info jak to ugryźć tutaj {po polsku}).
3. Benefactor w wersji CD32 - tu jedynym wyjściem jest chyba przegranie zawartości płyty na HD i podmiana plików.
[#4] Re: Benefactor pod emulatorem WinUAE

@APC74, post #3

Dzięki za okazaną pomoc. Bardzo mi się przydała! Teraz wiem jak WinUAE czyta Amigowe dyski (F12 i wybiera się plik .ADF).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem